704
Proste, tanie i smaczne danie, coś dla dużych i małych. W sezonie letnim knedle z truskawkami robię dość często na życzenie syna.
Składniki:
15 szt.
500 g ziemniaków
250 g twarogu półtłustego
1 jajko L
250-300 g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im mniej mąki tym ciasto na knedle będzie delikatniejsze
sól
ok.500 g truskawek
Dodatkowo:
śmietana + cukier waniliowy + mus z truskawek z miodem
lub
bułka tarta z masłem do polania
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy normalnie jak do obiadu,w osolonej wodzie,odlewamy,przekładamy do miski i pozostawiamy do przestygnięcia.
Do miski z ziemniakami dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i przeciskamy całość przez praskę,wbijamy jajko,dajemy szczyptę soli,oraz większą połowę mąki,wyrabiamy jednolite ciasto podsypując mąką w razie potrzeby.
Formujemy z ciasta wałki na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki i rozpłaszczamy na dłoni,w środek wrzucamy truskawkę,zlepiamy brzegi ciasta,formujemy w rękach kulę i odkładamy na delikatnie podsypany mąką blat czy jak u mnie na tackę.
Gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie po kilka min.od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać polane śmietaną,jogurtem,musem truskawkowym lub bułką tartą z masłem,co kto lubi,opcji jest wiele.
bardzo lubię takie knedle
Zawsze robiłam ze śliwkami, nigdy z truskawkami. Muszę wypróbować taką wersję 😉
Super pycha-strzal w dziesiątkę. Polecam
Muszę koniecznie zrobić w tygodniu!
U mnie dziś na obiad i na blogu też knedle!