g mąki pszennej w zależności od tego ile ciasto będzie potrzebowało,im
mniej mąki tym ciasto na knedle będzie delikatniejsze
miski z ziemniakami dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i przeciskamy
całość przez praskę,wbijamy jajko,dajemy szczyptę soli,oraz większą
połowę mąki,wyrabiamy jednolite ciasto podsypując mąką w razie potrzeby.
Formujemy
z ciasta wałki na podsypanym delikatnie mąką blacie,odcinamy kawałki i
rozpłaszczamy na dłoni,w środek wrzucamy po jednej śliwce,zlepiamy brzegi
ciasta,formujemy w rękach kulę i odkładamy na delikatnie podsypany mąką
blat czy jak u mnie na tackę.
Gotujemy w lekko osolonej,wrzącej wodzie po kilka min.od wypłynięcia na powierzchnię.
Gorące kulamy w bułce tartej,lub pomijamy i podajemy polane śmietaną,jogurtem,co kto lubi,opcji jest wiele.
Coś pysznego! Knedle ze śliwkami to obowiązkowa pozycja w sierpniu 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie 😀
Chętnie wypróbuję przepis 😀
Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Cudne ☺
Smakowicie się prezentują. Bardzo lubię knedle. Takich obsmażanych jeszcze nie próbowałam.
kusisz, kusisz aż w końcu popełnię knedelki 😀 pysznie wyglądają!
dawno nie jadłam. Ale się cudnie prezentują w tej zasmażce!
Pysznie wyglądają 🙂 Skusiłabym się 🙂
uwielbiam takie knedle
Uwielbiam!
Idealne knedelki, pieknie wygladaja 🙂
Aż ślinka cieknie ;-D