Knedlik bułczano – drożdżowy jest bardzo popularny w Czechach, najczęściej jest podawany do mięs z sosami. Proste i bardzo smaczne danie, u nas dziś w wersji na słodko. Jeśli lubicie kluski na parze – parowańce z naszej kuchni śląskiej to i knedliki przypadną Wam do gustu. Powiem Wam szczerze, że nawet bardziej mi smakowały knedliki, bo mniej kulania przy nich jak przy parowańcach. A najmłodszy w rodzinie był nimi zachwycony, zjadł za dwóch 🙂 Polecam do ich przygotowania mąkę z Młyna Szczepanki, mąka prosto z młyna.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej wrocławskiej typ 500 lub mąki krupczatki
- 1 łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki soli
- 1 bułka kajzerka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 250 – 300 ml ciepłego mleka
- 1 jajko L lub 2 małe
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
- Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione – letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku.
- Wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera. Ciasto nie powinno być lejące. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do napuszenia.
- W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Wodę osolić.
- Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik, ma tylko bulgotać. Gotowałam po jednym kawałku ciasta. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min.
- Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem.
- Podawać z gulaszem lub jak u nas na słodko.
Nigdy nie robiłam gotowanego ciasta. Zapisuję sobie ten przepis i spróbuję 🙂
Polecam, bardzo smaczne, coś dla dużych i małych 🙂
Nigdy nie jadłam, ale mam ochotę spróbować :))
Polecam, bardzo smaczne, lepsze jak parowańce śląskie, będę je częściej robić 🙂
Dawno nie jadłem 😪
To musisz to zmienić, przepis jest i do dzieła 😉
Pojadłabym sobie takie knedliki.
Pyszne są, mam do nich słabość 😉
Wyglądają świetnie! 🙂
Dzięki 🙂
Wyglądają bardzo apetycznie:)
Dzięki serdeczne 🙂
Robię! Super przepis 🙂
Bardzo smaczne na słodko i z sosem mięsnym również.
Super, jadłam kiedyś w Czechach, ale z mięsnym sosem, na słodko też muszą być pyszne 🙂
Smakują jak nasze parowańce, ale lepsze są i mniej kulania przy nich 🙂 z mięsnym sosem też u mnie zagoszczą.
Pyszne, ja nawet wolę na słodko 🙂
Ja w sumie też 🙂
Nam knedlików polecać:)Znamy ten smak. W każdym wydaniu pyszne!
O tak bardzo smakowite 🙂
Idealny letni obiad 🙂
To prawda 🙂
Super knedliczki 🙂
Dzięki bardzo 🙂
..knedle czeskie sa przepyszne..bedac w Czechach miesiąc.. jadlam knedle z sosem
Polecam..danie jest wyśmienite.uwielbiam
Z sosem mięsnym jeszcze przede mną, ale zrobię w najbliższym czasie 🙂
ojj całe wieki nie robiłam
U nas robiłam parowańce śląskie, ale te knedliki są jeszcze lepsze 🙂
Wyglądają bardzo smakowicie, od razu się chce 🙂
Robiłam pod syna, ale tak się sama objadłam, że ledwo się kulałam 😉
Pytanie czy to ciasto na knedliki można mrozic? Przed gotowaniem czy po ugotowaniu. Bo jeżdżąc kiedyś do Czech kupowałam mrożone i chyba już ugotowane tylko się odgrzewalo. Pytam bo nie mam czasu siedzieć w kuchni bo pracuje i jak mam czas to sobie gotowce mroże na szybki obiad po pracy. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
Lidia po ugotowaniu tak jak pierogi normalnie mrozisz, ja akurat dziś robię czyszczenie lodówki i zamrażalnika i też będę robiła zapasy 🙂 Pozdrawiam
Dziękuję kochana, Superrr 👍👏Pozdrawiam i buziaki zostawiam 😘
Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pozdrawiam również :*)
Bardzo ciekawy pomysł 👍