Knedlik bułczano – drożdżowy jest bardzo popularny w Czechach, najczęściej jest podawany do mięs z sosami. Proste i bardzo smaczne danie, u nas dziś w wersji na słodko. Jeśli lubicie kluski na parze – parowańce z naszej kuchni śląskiej to i knedliki przypadną Wam do gustu. Powiem Wam szczerze, że nawet bardziej mi smakowały knedliki, bo mniej kulania przy nich jak przy parowańcach. A najmłodszy w rodzinie był nimi zachwycony, zjadł za dwóch 🙂 Polecam do ich przygotowania mąkę z Młyna Szczepanki, mąka prosto z młyna.

Składniki:

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i w kruszyć drożdże, zasypać je cukrem, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Do wyrośniętego rozczynu wbić jajko, wsypać sól, wlać roztopione – letnie masło, oraz dodać pokrojoną w drobną kosteczkę bułkę, zrumienioną na masełku.
  • Wyrobić elastyczne ciasto, które odchodzi od ręki, misy miksera. Ciasto nie powinno być lejące. Z ciasta uformować kulę, odłożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godz lub do czasu podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat podsypany delikatnie mąką, krótko wyrobić i uformować wałek, podzielić na 4 mniej więcej równe kawałki. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 min. do napuszenia.
  • W tym czasie wstawić garnek z wodą do 3/4 wysokości, najlepiej użyć większy garnek, ponieważ ciasto będzie rosło podczas gotowania. Wodę osolić.
  • Gdy woda zacznie się gotować zmniejszyć palnik, ma tylko bulgotać. Gotowałam po jednym kawałku ciasta. Wrzucić na wrzątek i gotować po 5 min. z jednej strony, obrócić i gotować kolejne 5 min.
  • Wyjąć łopatką na deskę do krojenia i od razu pokroić na plastry nitką lub ostrym nożem.
  • Podawać z gulaszem lub jak u nas na słodko.
Subscribe
Powiadom o
guest
34 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
9 miesięcy temu

Nigdy nie robiłam gotowanego ciasta. Zapisuję sobie ten przepis i spróbuję 🙂

Paulina
9 miesięcy temu

Nigdy nie jadłam, ale mam ochotę spróbować :))

Daniel
9 miesięcy temu

Dawno nie jadłem 😪

Wioleta
9 miesięcy temu

Pojadłabym sobie takie knedliki.

Konrad
9 miesięcy temu

Wyglądają świetnie! 🙂

Gosia z Mamelkowa
Gosia z Mamelkowa
9 miesięcy temu

Wyglądają bardzo apetycznie:)

Katarzyna
9 miesięcy temu

Robię! Super przepis 🙂

Magda
9 miesięcy temu

Super, jadłam kiedyś w Czechach, ale z mięsnym sosem, na słodko też muszą być pyszne 🙂

Beata M.
9 miesięcy temu

Pyszne, ja nawet wolę na słodko 🙂

Maminek kulinarny
9 miesięcy temu

Nam knedlików polecać:)Znamy ten smak. W każdym wydaniu pyszne!

Izabela S.
9 miesięcy temu

Idealny letni obiad 🙂

Jak się całować
9 miesięcy temu

Super knedliczki 🙂

Natalia
Natalia
9 miesięcy temu

..knedle czeskie sa przepyszne..bedac w Czechach miesiąc.. jadlam knedle z sosem
Polecam..danie jest wyśmienite.uwielbiam

iza
9 miesięcy temu

ojj całe wieki nie robiłam

Klaudia
9 miesięcy temu

Wyglądają bardzo smakowicie, od razu się chce 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
9 miesięcy temu
Reply to  Klaudia

Robiłam pod syna, ale tak się sama objadłam, że ledwo się kulałam 😉

Lidia
Lidia
7 miesięcy temu

Pytanie czy to ciasto na knedliki można mrozic? Przed gotowaniem czy po ugotowaniu. Bo jeżdżąc kiedyś do Czech kupowałam mrożone i chyba już ugotowane tylko się odgrzewalo. Pytam bo nie mam czasu siedzieć w kuchni bo pracuje i jak mam czas to sobie gotowce mroże na szybki obiad po pracy. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.

Lidia
Lidia
7 miesięcy temu

Dziękuję kochana, Superrr 👍👏Pozdrawiam i buziaki zostawiam 😘