Koktajle nie tylko mają piękny kolor, ale i świetnie smakują, można przygotować je na bazie jogurtu naturalnego, maślanki, kefiru, mleka, wody mineralnej czy też wody kokosowej. Ja osobiście uwielbiam takie koktajle witaminowe na bazie jogurtu naturalnego lub kefiru, ta wersja najbardziej sprawdza się u mnie w domu i często do niej wracam, szczególnie wiosną, kiedy nasz organizm potrzebuje porządnej dawki witamin, a latem takie koktajle świetnie gaszą pragnienie. Koktajl to zdrowa bomba witaminowa, zapewnia naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin i wartości odżywczych, do każdego rodzaju koktajlu można dodać różne nasiona, ulubione pestki czy orzechy. Odpowiednio skomponowane mogą także wspomagać dietę. O koktajlach można pisać dużo ponieważ są pożywne i zdrowe, są świetnym pomysłem na drugie śniadanie, czy deser, można je pić przez cały rok, zmieniając tylko owoce sezonowe. Poniżej przedstawię Wam moje ulubione zestawienia owocowe w połączeniu z jogurtem naturalnym lub kefirem. Mój syn jest wcześniakiem tak, więc od samego początku zależało mi na tym, żeby wprowadzać w jego dietę zdrowe produkty i tak właśnie zaprzyjaźniliśmy się ze Spółdzielnią Mleczarską BIELUCH, a nasza przyjaźń trwa do dziś 🙂
Koktajl mango lassi
Składniki:
- 2 dojrzałe mango
- 2 szkl. jogurtu naturalnego
- 1 szkl. wody niegazowanej
- 1,5 łyżki miodu
- szczypta kardamonu
Przygotowanie:
- Mango obrać ze skóry, oddzielić od pestki, wrzucić do blendera, dodać jogurt i miód oraz wodę, całość miksować ze szczyptą kardamonu. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.
Koktajl truskawkowo – bananowy
Składniki:
- pół kg truskawek
- 1 banan
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- pół litra kefiru
Przygotowanie:
- Banana lekko zamrozić. Truskawki umyć i oczyścić z szypułek. Do blendera wrzucić banana, dodać truskawki pokrojone na mniejsze kawałki i zmiksować. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Dodać kefir, schłodzić i gotowe.
Koktajl z kiwi
Składniki:
- 2 szkl. jogurtu naturalnego
- 3 kiwi
- 1,5 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
Przygotowanie:
- Kiwi obrać, pokroić na małe kawałki i wrzucić do blendera. Dodać jogurt naturalny, miód i cynamon. Wszytko zmiksować dokładnie. Koktajl podawać schłodzony.
W mojej kuchni rządzi Bieluch 🙂
Podsumowując polecam koktajle na bazie jogurtów i kefiru z sezonowymi owocami, na zdrowy początek dnia i nie tylko, dla małych i dużych brzuszków. Pijcie koktajle i niech Wam wyjdą na zdrowie !!! Nie bójcie się bawić w kuchni i tworzyć własnych pysznych receptur, ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Warto zaprzyjaźnić się jogurtem naturalnym, kefirem i innymi napojami fermentowanymi, wspomagają pracę brzucha i jelit.
Kiwi w każdych ilościach, ale bez cynamonu (fujka ;P). Też tworzymy różne cuda, ale z takimi napojami u nas jak z sałatkami — tzw. śmietnik, co wyjmę z lodówki, trafia pod młyn. Pychotka <3
U nas w zasadzie też, mieszamy i łączymy, syn od rana woła mama zrobimy koktajl z truskawkami 🙂 oj tam, oj tam szczypta cynamonu jest prawie niewyczuwalna 😉
Pysznie 🙂 Też robimy koktajle przez cały rok, niedługo lato więc będzie można wykorzystać fajne świeże owoce 🙂
O tak w sezonie smakują najlepiej 🙂
super kolorki
Kolorki na zdrowie 🙂
Koktajle to świetny pomysł na przemycenie warzyw i owoców. Idealne na tę porę roku! Polecam wersję z bananem i masłem orzechowym. Mniam!
Uwielbiam masło orzechowe, dzięki za podpowiedź 🙂