Bez pieczenia, jest proste i szybkie w wykonaniu. Do przygotowania takiego deseru nie potrzeba specjalnych zdolności, także nawet panowie mogą się pokusić o zrobienie tego ciacha dla swoich pań 🙂 Ciasto wygląda bardzo fajnie po rozkrojeniu, to jest dodatkowy atut, smakuje równie dobrze, i oczywiście równie szybko znika. To propozycja dla dużych i małych, oraz fajna opcja na kinderbale dla dzieci.
Składniki:
Blaszka 24×24 cm
- 200 g biszkoptów deserowych
- 200 g herbatników
- 410 g brzoskwiń z syropu
Krem:
- 500 ml śmietany kremówki 30-36 %
- 250 g serka mascarpone
- 250 twarogu półtłustego w kostce
- 80 cukru kryształu
- 16 g cukru wanilinowego
- 5 łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl. wody
Polewa:
- 100 ml śmietany kremówki 30 %
- 50 g gorzkiej czekolady
- 25 g białej czekolady
- 1 łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
- Żelatynę na krem zalać zimną wodą, odstawić do napęcznienia.
- Brzoskwinie odlać z syropu i pokroić w drobną kosteczkę. Syrop odstawić do nasączenia biszkoptów deserowych.
- Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć 2 rzędy biszkoptów deserowych- jeden przy drugim (przed ułożeniem moczyć je w syropie z brzoskwiń ), a między nie powciskać herbatniki, po 3 w rzędzie.

- Twaróg wrzucić do miski, wsypać cukry i przy użyciu blendera rozdrobnić, na gładką i jednolitą masę.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać serek mascarpone, oraz twaróg, całość krótko zmiksować i odstawić na bok.
- Żelatynę podgrzać na parze lub włożyć na kilka sekund do mikrofali, żeby była płynna, dodać łyżkę ubitego kremu, szybko wymieszać , następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować, do połączenia.
- Można krem przełożyć do rękawa cukierniczego i zacząć wypełniać szczeliny między herbatnikami do 3/4 wysokości, lub zrobić to małą łyżeczką. Na krem wyłożyć brzoskwinie.
- Na brzoskwinie wyłożyć resztę kremu, wyrównać łyżeczką, tworząc „rynienki”.
- Ciasto zafoliować i wstawić do lodówki, żeby się schłodziło i dobrze ściągnęło.
- Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Do małego rondelka wlać śmietankę, wrzucić połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i podgrzać do roztopienia się czekolady. Zdjąć z ognia i wrzucić napęczniałą żelatynę. Dobrze wymieszać i odstawić do schodzenia. Gdy polewa zacznie ściągać przelać ją do rękawa cukierniczego i udekorować ciasto na wierzchu.
W Waszym wykonaniu:
- Ania Rombalska, super wygląda 🙂
- Joanna Tarka zamieniła brzoskwinie na mandarynki z puszki, podwójnie smaczne 🙂 Dziękuje
Fajne ciacho
Dzięki 🙂
Wow,świetny pomysł!
Dziękuje 🙂
Świetny ten deser. Pierwszy raz widzę tak ukladane ciastka w cieście,
Kombinacja alpejska z tym układaniem 😉 ale ciacho super i szybkie.
super ciasto
🙂
Ty to masz kobieto pomysły – biere w ciemno. Jeszcze bez pieczenia – czego chcieć więcej 😀 No dobra, mam czego chcieć – dopadło mnie zapalenie zatok, więc zdrowie by się przydało, ale jakoś przepekam. Takie ciacho zrobię w niedzielę, to będą mnie na rękach nosili, o ile dadzą radę oderwać mnie od ziemi :p
Będzie więcej bez pieczenia przepisów w tym roku 😉 Zdróweczka, zatoki akurat są paskudne…
Niesamowite ciacho, wyglada bardzo smacznie 🙂
Dziękuje 🙂
Efektowne 🙂
I smaczne 🙂
Wygląda bardzo apetycznie, muszę wypróbować 😉
Dziękuje 🙂 Polecam bardzo szybko się robi i równie szybko znika 😉 Pozdrawiam
Jak ja lubię takie ciasta <3
Ja też 🙂
Ciasto wygląda fantastycznie, pasuje na każdą okazję, nie tylko dzień kobiet 🙂
Dokładnie,to może być również ciacho dla dzieci,patrząc na mojego syna jak wcinał 😉
Wspaniałe, a jak do tego bez pieczenia- to coś dla mnie! Wypróbuję przepis z ochotą 🙂
Ostatnio serwuje takie szybkie i łatwe przepisy 😉
Coś czuję, że najwyższy czas od czasu do czasu zrobić ciasto bez pieczenia:) Ten krem z dodatkiem twarogu mnie zafascynował najbardziej:)
Polecam,krem wyszedł petarda i mam zamiar go wykorzystać jeszcze do innych ciast 😉
Wygląda obłędnie <3
Dzięki 🙂
Bardzo fajne i super pomysł 🙂
Dziękuje 🙂
Świetne to ciasto 🙂
Dzięki 🙂