Biszkopt z dodatkiem oleju nie jest suchy, wyjątkowo smaczny, a dwa kremy śmietankowy i truskawkowy, plus galaretka z truskawkami robią wrażenie nawet na najbardziej wymagających smakoszach ciast sezonu letniego. Ostatnio szaleje z truskawkami, ale to tylko dlatego, że trafiłam na super smaczne u mojej ulubionej sprzedawczyni z warzywniaka na kółkach 🙂 Truskawki po umyciu znikają z pod ręki, są tak smaczne, że wcinamy gołe bez niczego, miałam już wcześniej zaplanowane to ciacho gdzieś w głowie, kupiłam raz truskawki i zniknęły w locie ptaka tak, więc w tym tyg. kupiłam większą ilość i udało mi się stworzyć bardzo smaczne ciacho.
Składniki:
Blaszka 25×36 cm
Biszkopt:
- 8 jajek L
- szczypta soli
- pół szkl.oleju
- 1 szkl.mąki pszennej tortowej
- 1/3 szkl.mąki ziemniaczanej
- 1/3 szkl.kakao
- 1 szkl.cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem truskawkowy:
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- frużelina truskawkowa ( 250 g truskawek, 2 łyżki cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody)
Krem śmietankowy:
- 330 ml śmietany kremówki 30 %
- 250 g serka mascarpone
- 2, 3 łyżeczki żelatyny + 1/4 szkl. zimnej wody
- cukier puder do smaku
Galaretka:
- ok. 500 g truskawek
- 3 galaretki na 5 szkl. wrzątku
Przygotowanie:
- Biszkopt przygotować najlepiej dzień wcześniej wieczorem.
- Oddzielić żółtka od białek, do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywno,dodawać partiami cukier, miksować do momentu rozpuszczenia się cukru. Dodawać po jednym żółtku i miksować do połączenia, następnie zmniejszyć obroty miksera i cienką stróżką lać olej, cały czas miksując. Stopniowo dodawać suche składniki, wymieszane razem i przesiane przez sitko 2, 3 razy, zmiksować krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika na ok. 40 min. Piec w temp.170 C.
- Ciasto po upieczeniu od razu odwrócić do góry dnem i wyłożyć na ściereczkę, zdjąć papier, pozostawić do wystygnięcia. Po przestygnięciu ciasto dzielimy na 2 blaty.
- Żelatynę zalać 1/4 szkl. zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Truskawki zasypać cukrem, podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia się cukru, wlać sok z cytryny i rozrobioną mączkę ziemniaczaną w wodzie, dobrze wymieszać i zagotować. Zdjąć z palnika, wrzucić napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać do rozpuszczenia się żelatyny i odstawić do wystygnięcia. Użyłam blendera, żeby rozdrobnić truskawki. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu.
- Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz tężejącą frużelinę truskawkową, całość zmiksować tylko do połączenia i wyłożyć na spód przepołowionego biszkoptu. Rozsmarować po całości i wyrównać. Wstawić do lodówki.
- Truskawki umyć i obrać z szypułek, każdą truskawkę przekroić na pół i ułożyć na kremie.
- Galaretki rozpuścić w 5 szkl. wrzątku, odstawić do przestygnięcia, tężejące galaretki wylać na truskawki i wstawić do lodówki.
- Gdy galaretka dobrze ściągnie, można przygotować krem śmietankowy. Śmietankę i serek wrzucić na pół godz. do zamrażalnika, wrzucić do miski i ubić razem na puszysty krem pod koniec ubijania wsypać cukier puder do smaku, oraz napęczniałą żelatynę podgrzaną kilka sekund w mikrofali lub na parze, do płynnej konsystencji ( do płynnej żelatyny dać łyżkę kremu i energicznie wymieszać, następnie całość przelać do kremu i krótko zmiksować do połączenia). Gotowy krem wyłożyć na galaretkę z truskawkami, równo rozsmarować, przyłożyć drugi blat biszkoptu, delikatnie dognieść wierzch i wstawić do lodówki.
- Przepis na moją ulubioną polewę, która się nie kruszy i nie łamie znajdziesz tu => klik. Przygotuj ją z podwójnej porcji. Wierzch ciasta posypać wiórkami kokosowymi.
Jak pysznie wygląda kochana. Super ciasto 🙂
Dzięki serdeczne, ostatnio szaleje z truskawkami 🙂
leci ślinka 🥰🥰 pyszności
To tak weekendowo grzeszyliśmy 😉
Śliczna 🙂
Dzięki 🙂
woow super ciasto
Dzięki, dostałam w tym roku weny na ciasta, ale nie wiem czy chłopaki to przetrwają szczególnie ten duży 😉
Proste i pyszne ciasto, takie są najlepsze
Powoli z truskawek przestawiam się na maliny, więc pewnie niebawem powstanie smaczna propozycja z malinami 😉
Jutto zrobię 😋
Cieszę się i mam nadzieje, że będzie smakować 🙂 Ja też mam w planie dziś coś z truskawkami 😉