Kotleciki są miękkie i soczyste,rozpływają się w ustach, mój syn je uwielbia, można dać do nich ulubione dodatki i za każdym razem cieszyć się innym smakiem. Dawno ich nie robiłam a dziś wersja z pieczarkami i papryką.
Składniki:
15 szt.
- 1 podwójny filet z kurczaka(500-600 g)
- 100 g pieczarek
- pół papryki czerwonej
- 150 g żółtego sera
- posiekany szczypiorek spora garść
- 2 jajka L
- 4 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka przyprawy do kurczaka po węgiersku lub inna ulubiona do drobiu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
- Filet z kurczaka pokroić w drobną kostkę, skropić oliwą i przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do drobiu, dokładnie wymieszać.
- Pieczarki obrać ze skórki i posiekać w kosteczkę, to samo z papryką i serem, wszystko wrzucić do jednej miski, dodać szczypiorek, sól i pieprz do smaku, wbić jajka, wlać śmietanę i wsypać mączkę, całość dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki na 1-2 godz.
- Mięso nabieramy łyżką od lodów i kładziemy na patelnię na rozgrzany olej.
- Smażymy kotleciki z obu stron na złoty kolor.
- Patelnie pod czas smażenia przykryć deklem.
Wyglądają apetycznie.
bardzo fajna propozycja
Robię podobne 🙂 Z dodatkiem pieczarek jeszcze nie próbowałam.
Robię kotleciki z kurczaka z dodatkiem mocarelli bez grzybów są pyszne.
Ja robię tylko pierś z dodatkiem sera żółtego, majonezu i mąki ziemniaczanej sól i pieprz.
O wszystko piekielne smaczne 🙂 🙂 🙂
a mozna upiec w pikarniku
Można 🙂
A bez pieczarek można?