Królik w sosie pieczarkowym

Słodko Słodka
5 komentarzy
Tym razem danie przygotował w całości mąż,więc chwalę żeby częściej zakładał fartuszek 🙂
 Składniki:
1 tuszka królika
3 łyżki masła
1 duża cebula
pół kg pieczarek
4 ząbki czosnku
150 ml śmietanki kremówki
1 łyżka mąki
sól i pieprz do smaku
przyprawa do królika
posiekana natka pietruszki
 
Przygotowanie:
 
Królika dzielimy na części,doprawiamy przyprawą do królika,solą i pieprzem,oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem,delikatnie posypujemy mąką,następnie obsmażamy z obu stron.
Cebulę i pieczarki obrać ze skórki,pokroić wedle uznania i przysmażyć do odparowania wody,doprawić solą i pieprzem,przełożyć do  brytfanny,na wierzch ułożyć kawałki królika.
Wlewamy pół szkl.wody,przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 1 godz.pieczemy w 180 C.
Po tym czasie mięso wyjmujemy z brytfanny,a resztę stawiamy na mały palnik i wlewamy śmietankę,mieszamy do momentu uzyskania gęstej konsystencji sosu,wkładamy królika do sosu,posypujemy pietruszką.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
 
Inspiracja ze strony Kuchnia Lidla.
 
 











Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
5 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Magda

Pycha, bardzo lubię królika, a z dodatkiem sosu pieczarkowego, to musi być coś bardzo smacznego 🙂

napiecyku

obiad w takim wydaniu, jest zdecydowanie dla mnie 🙂

Izaa

woow taki obiad to bym sobie zjadła

Pychotka

Taki mąż to skarb ;-D