5,9K
Jak wykonać przepis na – Kruche ciasteczka na smalcu
Pyszne kruche ciasteczka jak kiedyś, rozpływają się dosłownie w ustach. Nie jestem zwolenniczką smalcu, ale te ciacha to zdecydowanie hit w moim domu!!! U mnie połączyłam smalec pół na pół z masłem, żeby było ciekawiej zrobiłam kilka ciasteczek nawet z witrażykiem. Takie ciacha możesz również przygotować z maszynki. Jedno jest pewne, możesz śmiało zaangażować małe elfy do pomocy, mój synek bardzo lubi wykrawać różne ciasteczka świąteczne, a im starszy tym większe zacięcie do kuchni w nim widzę.
Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 125 g smalcu
- 125 g masła
- 1 duży cukier waniliowy
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko - L
- 1 żółtko
Dodatkowo
- 1 paczka ulubionych landrynek
Sposób wykonania
- Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko do miski, wsypać cukry wymieszać, wrzucić posiekany smalec i masło, wbić jajko i żółtko, następnie szybko zagnieść. Gotowe ciasto zawinąć w folie i wrzucić na godz. do lodówki lub na pół godz. do zamrażalnika.
- Ciasteczka te można przygotować z maszynki, ja jednak użyłam do ciasteczek wykrawacze, żeby synek miał większą frajdę, a ciacha z witrażykiem szczególnie go ucieszyły.
- Ciasto po schłodzeniu rozwałkować, i wykrawać ciasteczka,układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasteczka piec w temp. 170 C przez 8-10 min. do zrumienienia.
- Ciasteczka przechowywać w zamkniętej puszce do świąt, kilka dni przed lukruje i posypuje wiórkami kokosowymi.Smacznego!!!
- Kilka ciasteczek zrobiliśmy z Radkiem z witrażem.
- Landrynki wystarczy rozbić dość drobno w moździerzu i wypełnić wycięcie w ciasteczku.
- Ciasteczka z witrażem należy pozostawić na blaszce, do momentu zastygnięcia landrynek.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kruche ciasteczka na smalcu wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Ciasteczka wyglądają po prostu bajkowo 😀
Dziękuje Kochana 🙂 Wczoraj prawie cały dzień wypiekałam różne ciasteczka 🙂
Uwielbiamy takie ciasteczka 🙂
Zawsze je piekę na święta, co roku zawsze i tak przybywa nowych ciasteczek do puszki 🙂
Witam wygladaja bardzo apetycznie 😋mam jednak pytanko te landrynki rozdrobnione posypujesz do upieczenia czy tuz po ?
Dzięki, landrynki sypiesz przed wrzuceniem do piekarnika i pamiętaj jak wyciągniesz ciepłą blaszkę z pieca, zostaw ciasteczka na blaszce, aż wystygną, wtedy witraż będzie idealny, stwardnieje i będzie ładnie wyglądał. Pozdrawiam i życzę udanych wypieków 🙂
Śliczne ciasteczka i nawet z podpisem, super pomysł 🙂
Dziękuje 😘❤️
O tak! Takie ciacha na smalcu mają swój niepowtarzalny aromat. Kojarzą mi się ze smakami dzieciństwa 🙂 Twoje cudnie się prezentują. Tylko zajadać 😀
Smaki dzieciństwa dokładnie tak 😘❤️ Dziękuje
Te ciasteczka są po prostu urocze i na pewno też smaczne 🙂
Dziękuje 😘 bardzo szybko znikają 😉
Nie wiedziałam, że takie ciasteczka można robić na smalcu.
Smaczne są i wyjątkowo kruche 🙂
Ojej, juz całe lata nie piekłam tych ciasteczek, dziękuję za przypomnienie 🙂
Warto powracać do starych przepisów 🙂
Wow jakie piekne ciasteczka 🙂
Dziękuje 😘❤️
Świetne te ciasteczka! a już stempelki wymiataja!
Wyjątkowo ładnie wyszły 🙂
Witam ile można je przechowywać ?
Ekstra te ciasteczka. Nie piekłam nigdy takich
Dzięki serdeczne, polecam, bo są bardzo smaczne i kruchutkie, a jeśli w domu są dzieci to podwójna frajda z przygotowania będzie 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Urocze i jakże apetyczne ciasteczka. 😊
Dziękuje pięknie za komentarz 🙂 Pozdrawiam
Do kawy czy herbaty idealne. Pochrupała bym
Bardzo smaczne nie tylko dla dzieci 🙂
Wspaniałe ciasteczka. Myślę, że spróbuję tego tricku z połączeniem smalcu i masła. Mam nadzieję, że moje elfy kuchenne będą równie kreatywne jak Twój synek. 😄
Polecam serdecznie, ciasteczka są bardzo smaczne, a dzieciaki uwielbiają robić takie cuda. Ja w piątek z synkiem będę robić pierniczki, bo już nie może się doczekać dekorowania, a co chwilę pieczemy jakieś ciasteczka i inne cuda, ale to nie są pierniczki 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków z „młodzieżą” 🙂
Świetny sposób na połączenie tradycyjnych smaków z kreatywnym podejściem, zwłaszcza z możliwością dodania witraża. Z pewnością dodają one uroku i radości przygotowaniom świątecznym.
Te ciasteczka zawsze robią robotę na święta szczególnie, gdy w domu są dzieci.
Na smalcu nigdy nie robilam Jestem ciekawa jak smakują
Bardzo smaczne są, bardziej kruche wychodzą na smalcu 🙂 Pozdrawiam