2,3K
Jak wykonać przepis na – Kurczak na ryżu
Danie, które nie wymaga wiele zachodu, w zasadzie taki kurczak na ryżu robi się sam. U nas bardzo lubimy takie szybkie i mało wymagające dania jednogarnkowe, czasem przygotowuje w ten sposób udka lub skrzydełka. Do takich dań nie jest potrzebny talent kulinarny, a uwierz mi każdy zje ze smakiem. Pyszna propozycja na rodzinny obiad. Danie to nie zajmuje dużo czasu, samo przygotowanie zajmie Ci mniej niż 20 min. Wrzucasz w piekarnik i czekasz aż się upiecze. To danie zadowoli nawet najbardziej wymagające kucharki. Soczysty kurczak, dobrze doprawiony i aromatyczny, miękki ryż. Moi chłopcy bardzo lubią to danie, czasem podaje z surówką z białej kapusty jak u chińczyka.
Potrzebne składniki
- 1 kg skrzydełek
- 4 woreczki ryżu
- 2 szt. marchewki - średnie
- 1 korzeń pietruszki
- sól i pieprz - do smaku
- ulubiona przyprawa do kurczaka
- 4 łyżki oleju
Zalewa
- 6 szkl. wody
- 5 łyżek ketchupu pikantnego
- 80 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki curry
- sól i pieprz - do smaku
Sposób wykonania
- Naczynie żaroodporne posmaruj masłem, wysyp suchy ryż.
- Obierz, wymyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę, następnie wymieszaj z suchym ryżem.
- Mięso umyj, osusz i przygotuj marynatę do mięsa. Olej wymieszaj z przyprawami i natrzyj mięso, następnie ułóż je na ryżu.
- Przygotuj zalewę. Do rondelka wlej wodę, dodaj ketchup, wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek , dodaj masło pokrojone na mniejsze kawałki, oraz wsyp curry, całość dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Zalewę zagotuj, następnie wlej szklanką na ryż po bokach, tak żeby nie zalać mięsa.
- Wrzuć naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego na 180 °C i piecz ok. 1 godz. Przy czym pamiętaj, żeby zaglądać, gdy zalewa wsiąknie w ryż, dolej pozostałą z rondelka.
- Ryż przygotowany w ten sposób z kurczakiem jest naprawdę pyszny, nie potrzeba dużego nakładu pracy przy tym daniu, a efekt jest na 5 + 🙂
- Skrzydełka można zamienić na udka, ćwiartki, nawet mi się zdarzyło, że zamiast kurczaka dałam mielone.
- 1 szkl. = 250 ml.
- Ryż robię różnie, bo z włoszczyzną, lub mrożonymi warzywami np. groszek z marchewką itp. zawsze to jakieś urozmaicenie.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Kurczak na ryżu wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
bardzo fajna propozycja 🙂 lubię pieczonego kurczaka w jednym naczyniu razem z ryżem czy ziemniakami 🙂
Ja też i to bardzo 😉
jutro próbuję, trzymaj kciuki,bo mój facet za ryżem nie przepada, ale mnie się podoba minimalny nakład pracy w tym daniu!
Mój też nie he he a wcinał i mały i duży,szybki obiad i naprawdę pycha 🙂
u mnie też danie zdało egzamin 😀 mam pozwolenie na powtórkę, ale z pulpecikami mielonymi ma być 😀
ten ryz naprawdę super smakuje!
A widzisz mówiłam,że pyszota 🙂 Cieszę się,że smakowało 🙂 Pozdrawiam
Bardzo lubię to danie. Pozdrawiam 🙂
U nas też bardzo lubimy, a dawno nie robiłam przyznaje się bez bicia 🙂
Mój mąż uwielbia kurczaka w takiej postaci. Mniam, mniam.
U mnie też chłopaki bardzo lubią właśnie 🙂
Wygląda bardzo zachęcająco no i przepis bardzo prosty!
Przepis łatwy i przyjemny, lubię takie szybkie dania, które praktycznie robią się same 🙂
Uwielbiam takie dania! Wsadzamy do piekarnika i gotowe! 🙂
Też mam słabość do dań tego typu, praktycznie robi się samo 🙂
Zapisuję sobie przepis! U nas kurczak rządzi, ale już trochę przejadły nam się stare przepisy. Jestem ciekawa jak ten nam zasmakuje, bo wygląda bardzo smakowicie 🙂
U nas też kurak rządzi, uwielbiamy pod każdą postacią 🙂 Ten przepis jest stary, dawno nie robiłam, także zjedliśmy ze smakiem 🙂
Niewielki nakład pracy, a efekt cudownie pyszny. Skorzystam z przepisu przy najbliższej okazji.
Smaczny jest taki kurczak, czasem zamiast skrzydełek daje podudzia, czy udka z kurczaka, co tam mam pod ręką akurat. Z ryżem też zawsze kombinuje, tu akurat wersja z groszkiem i marchewką, ale czasem daje jakąś mieszankę warzywną, oj różnie 🙂 Polecam serdecznie.
Bardzo fajne danie, właściwie robi się samo, a smakuje wybornie 🙂
Dokładnie robi się samo, a jest bardzo smaczne i syte 🙂
Ale smakowity obiadek 🙂 Bardzo fajna opcja, z chęcią zrobimy wykorzystując udka kurczaka!
Polecam, to pomysł na smaczny i szybki obiad 🙂
Szczerze mówiąc, nie przepadam za skrzydełkami, ale udka na ryżu, mmmm czemu nie?
Na ryżu takie skrzydełka są pyszne 🙂 My tam kuraka lubimy pod każda postacią 🙂
Cześć, właśnie kurczak jest w piekarniku. Miałem jednak parę wątpliwości. Czy piekarnik ma być na termoobiegu i czy naczynie ma być przykryte w trakcie pieczenia. Będę wdzięczny za podpowiedzi 😉
Cześć 🙂 Dzięki za komentarz, piekę zawsze bez termoobiegu, w nowych przepisach staram się już to zaznaczać. Kurczaka piecze się bez przykrycia w trakcie pieczenia. Pozdrawiam