4,3K
Jak wykonać przepis na – Lemingtony
Wieki nie jadłam, szybko się je robi i równie szybko znikają, coś dla wielbicieli kokosu. To takie moje smaki dzieciństwa, kojarzą mi się z babciną kuchnią, podobno same ciacha wywodzą się Austalii. Lubię czasem wracać do smaków z dzieciństwa. Lemingtony to pyszne biszkoptowe ciacha w kształcie kostki, w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W różnych stronach są różnie nazywane – kokosanki, kudłacze itp. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą, są przepyszne, a do kubka kawy… poezja. Jeśli ich nie znacie koniecznie wypróbujcie przepis, bardzo szybko się je robi i powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż nie lubi kokosu a te ciacha wciąga jak odkurzacz 🙂 Polecam!!!
Potrzebne składniki
Blaszka 24×28 cm
Ciasto
- 3 jajka - L
- 15 łyżek cukru
- 15 łyżek mąki pszennej tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 łyżek oleju
- 15 łyżek mleka
Polewa
- 125 g masła
- 200 ml śmietany 18 %
- 10 łyżek cukru
- 3 łyżki kakao
Dodatkowo
- 200 g wiórek kokosowych
Sposób wykonania
- Samo przygotowanie ciasta to dosłownie chwila.Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj je mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem na puszystą i jasna masę.Cały czas miksując już na wolnych obrotach wlewaj olej i mleko oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrób to na 2,3 razy.Gotowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.Wylej je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 °C, piecz 30 min góra-dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.Po upieczeniu ciasto pozostaw na blacie aż wystygnie.Zimne ciasto pokrój w kostkę.
- Do małego rondelka wrzuć masło i śmietanę, wsyp cukier i kakao. Całość zagotuj na małym ogniu i dosłownie chwile, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ściągnij z palnika.
- W ciepłej polewie zanurzaj nadziane na widelec kostki, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj na tacce.Tackę zawinęłam folią spożywczą i odłożyłam na noc do lodówki.
- Smacznego !!!
- Masło możesz zastąpić margaryną, ale jednak polecam masło, ma lepszy smak i skład.
- Użyłam śmietany kwaśnej z Piątnicy.
- Niektórzy dają też miód do ciasta, u mnie dziś wersja bez miodu.
- Ilość kostek zależy jakie duże ciacha będziesz kroić, u mnie wyszło 18 szt.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lemingtony wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Jeszcze miód do ciasta!
Ta wersja jest bez miodu.Pozdrawiam
Niestety nie wyszło-zakalec!!!Robiłam ściśle w/g przepisu,produkty ocieplone,po upieczeniu zaraz nie wyjmowałam z piekarnika dopiero jak ostygło. Dlaczego ? nie mam pojęcia………..
Może zależy od rodzaju mąki, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszły.
Wyglądają przecudnie. Dawno nie jadłam… a w sumie nigdy nie robiłam, mam nadzieję, że wyjdą mi tak samo obłędnie piękne i smaczne 🙂 Przepis zapisuję do wykorzystania! 🙂
Ja też dawno nie robiłam, chyba z 3 lata… Pyszne są, to takie smaki dzieciństwa 🙂 Czekam w takim razie na apetyczne foto 🙂
Wyglądają bardzo oryginalnie. I przede wszystkim pysznie.
Dziękuje, pamiętam te pyszne ciacha jeszcze za dzieciaka, tak mnie wzięło na wspominki w ten weekend 🙂
Nie słyszałam o takich ciasteczkach, ale bardzo mi się podobają 🙂
To są smaki mojego dzieciństwa akurat. Stare jak świat, ale może nie we wszystkich stronach znane. Pyszne są 🙂
Znam te ciastka pod nazwą kokosanek. Dawna nie choć uwielbiam 🙂
Są przepyszne, też dawno nie jadłam 🙂😘 Pozdrawiam
Fajne ciacha. Takie na raz. Ciekawe skąd taka nazwa?
Takie na raz to one nie są, to są dość spore kostki, na talerzu tak wyglądają na małe 🙂 A w sumie to nie wiem skąd taka nazwa,ale wywodzą się z Australii.
Bardzo je lubie. Pieknie Ci wyszly, takie zolciutkie i pulchne, super 🙂
Bardzo dawno ich nie robiłam i nie jadłam, pyszne są, dziękuje 🙂
Jak długo można przechowywać takie ciastka i jak w pojemniku na talerzyku
Najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce. U mnie takie ciacha zjadamy do 5 dni, ale tydzień spokojnie wytrwają w lodówce. Mi zawsze najlepiej smakują na 2,3 dzień.
Dzień dobry. Jaka jest śmietana? 18% ta rzadka w kartoniku np. Łaciata? Czy ta gęsta 18%?
Gęsta 18 % 🙂
Dzień dobry. To ma być śmietana gęsta?
Tak dokładnie, gęsta.