Wieki nie jadłam, szybko się je robi i równie szybko znikają, coś dla wielbicieli kokosu. To takie moje smaki dzieciństwa, kojarzą mi się z babciną kuchnią, podobno same ciacha wywodzą się Austalii. Lubię czasem wracać do smaków z dzieciństwa. Lemingtony to pyszne biszkoptowe ciacha w kształcie kostki, w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W różnych stronach są różnie nazywane – kokosanki, kudłacze itp. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą, są przepyszne, a do kubka kawy… poezja. Jeśli ich nie znacie koniecznie wypróbujcie przepis, bardzo szybko się je robi i powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż nie lubi kokosu a te ciacha wciąga jak odkurzacz 🙂 Polecam!!!
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 30 mins
Czas całkowity 45 mins
Ilość porcji 18 kostek
Jak wykonać przepis na – Lemingtony

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

    Ciasto

    • 3 jajka - L
    • 15 łyżek cukru
    • 15 łyżek mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 15 łyżek oleju
    • 15 łyżek mleka

    Polewa

    • 125 g masła
    • 200 ml śmietany 18 %
    • 10 łyżek cukru
    • 3 łyżki kakao

    Dodatkowo

    • 200 g wiórek kokosowych

    Sposób wykonania

    • Samo przygotowanie ciasta to dosłownie chwila.
      Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj je mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem na puszystą i jasna masę.
      Cały czas miksując już na wolnych obrotach wlewaj olej i mleko oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrób to na 2,3 razy.
      Gotowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
      Wylej je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 °C, piecz 30 min góra-dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
      Po upieczeniu ciasto pozostaw na blacie aż wystygnie.
      Zimne ciasto pokrój w kostkę.
    • Do małego rondelka wrzuć masło i śmietanę, wsyp cukier i kakao.
      Całość zagotuj na małym ogniu i dosłownie chwile, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ściągnij z palnika.
    • W ciepłej polewie zanurzaj nadziane na widelec kostki, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj na tacce.
      Tackę zawinęłam folią spożywczą i odłożyłam na noc do lodówki.
    • Smacznego !!!
    • Masło możesz zastąpić margaryną, ale jednak polecam masło, ma lepszy smak i skład.
    • Użyłam śmietany kwaśnej z Piątnicy.
    • Niektórzy dają też miód do ciasta, u mnie dziś wersja bez miodu.
    • Ilość kostek zależy jakie duże ciacha będziesz kroić, u mnie wyszło 18 szt.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lemingtony wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    16 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Unknown
    2 lat temu

    Jeszcze miód do ciasta!

    Unknown
    2 lat temu

    Niestety nie wyszło-zakalec!!!Robiłam ściśle w/g przepisu,produkty ocieplone,po upieczeniu zaraz nie wyjmowałam z piekarnika dopiero jak ostygło. Dlaczego ? nie mam pojęcia………..

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Unknown

    Może zależy od rodzaju mąki, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszły.

    Pichceniomania
    1 miesiąc temu

    Wyglądają przecudnie. Dawno nie jadłam… a w sumie nigdy nie robiłam, mam nadzieję, że wyjdą mi tak samo obłędnie piękne i smaczne 🙂 Przepis zapisuję do wykorzystania! 🙂

    Wioleta Sadowska
    1 miesiąc temu

    Wyglądają bardzo oryginalnie. I przede wszystkim pysznie.

    Magda
    1 miesiąc temu

    Nie słyszałam o takich ciasteczkach, ale bardzo mi się podobają 🙂

    Klaudia
    1 miesiąc temu

    Znam te ciastka pod nazwą kokosanek. Dawna nie choć uwielbiam 🙂

    Słodko Słodka
    1 miesiąc temu
    Reply to  Klaudia

    Są przepyszne, też dawno nie jadłam 🙂😘 Pozdrawiam

    MyśliPotarganej.pl
    1 miesiąc temu

    Fajne ciacha. Takie na raz. Ciekawe skąd taka nazwa?

    Edyta
    1 miesiąc temu

    Bardzo je lubie. Pieknie Ci wyszly, takie zolciutkie i pulchne, super 🙂