Lemingtony

Słodko Słodka
22 komentarze
Wieki nie jadłam, szybko się je robi i równie szybko znikają, coś dla wielbicieli kokosu. To takie moje smaki dzieciństwa, kojarzą mi się z babciną kuchnią, podobno same ciacha wywodzą się Austalii. Lubię czasem wracać do smaków z dzieciństwa. Lemingtony to pyszne biszkoptowe ciacha w kształcie kostki, w czekoladowej polewie, obtoczone wiórkami kokosowymi. W różnych stronach są różnie nazywane – kokosanki, kudłacze itp. Najlepsze na drugi dzień, gdy smaki dobrze się przegryzą, są przepyszne, a do kubka kawy… poezja. Jeśli ich nie znacie koniecznie wypróbujcie przepis, bardzo szybko się je robi i powiem Wam w tajemnicy, że mój mąż nie lubi kokosu a te ciacha wciąga jak odkurzacz 🙂 Polecam!!!
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 30 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 18 kostek
Jak wykonać przepis na – Lemingtony

Potrzebne składniki
  

Blaszka 24×28 cm

Ciasto

  • 3 jajka - L
  • 15 łyżek cukru
  • 15 łyżek mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 15 łyżek oleju
  • 15 łyżek mleka

Polewa

  • 125 g masła
  • 200 ml śmietany 18 %
  • 10 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Dodatkowo

  • 200 g wiórek kokosowych

Sposób wykonania

  • Samo przygotowanie ciasta to dosłownie chwila.
    Do miski wbij jajka, wsyp cukier i utrzyj je mikserem na wysokich obrotach razem z cukrem na puszystą i jasna masę.
    Cały czas miksując już na wolnych obrotach wlewaj olej i mleko oraz przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, najlepiej zrób to na 2,3 razy.
    Gotowe ciasto będzie dość rzadkie, ale takie ma być.
    Wylej je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 °C, piecz 30 min góra-dół, bez termoobiegu do suchego patyczka.
    Po upieczeniu ciasto pozostaw na blacie aż wystygnie.
    Zimne ciasto pokrój w kostkę.
  • Do małego rondelka wrzuć masło i śmietanę, wsyp cukier i kakao.
    Całość zagotuj na małym ogniu i dosłownie chwile, aż polewa zacznie lekko gęstnieć, ściągnij z palnika.
  • W ciepłej polewie zanurzaj nadziane na widelec kostki, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych i układaj na tacce.
    Tackę zawinęłam folią spożywczą i odłożyłam na noc do lodówki.
  • Smacznego !!!
  • Masło możesz zastąpić margaryną, ale jednak polecam masło, ma lepszy smak i skład.
  • Użyłam śmietany kwaśnej z Piątnicy.
  • Niektórzy dają też miód do ciasta, u mnie dziś wersja bez miodu.
  • Ilość kostek zależy jakie duże ciacha będziesz kroić, u mnie wyszło 18 szt.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Lemingtony wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Jeszcze miód do ciasta!

Unknown

Niestety nie wyszło-zakalec!!!Robiłam ściśle w/g przepisu,produkty ocieplone,po upieczeniu zaraz nie wyjmowałam z piekarnika dopiero jak ostygło. Dlaczego ? nie mam pojęcia………..

Słodko Słodka

Może zależy od rodzaju mąki, jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszły.

Pichceniomania

Wyglądają przecudnie. Dawno nie jadłam… a w sumie nigdy nie robiłam, mam nadzieję, że wyjdą mi tak samo obłędnie piękne i smaczne 🙂 Przepis zapisuję do wykorzystania! 🙂

Wioleta Sadowska

Wyglądają bardzo oryginalnie. I przede wszystkim pysznie.

Magda

Nie słyszałam o takich ciasteczkach, ale bardzo mi się podobają 🙂

Klaudia

Znam te ciastka pod nazwą kokosanek. Dawna nie choć uwielbiam 🙂

Słodko Słodka

Są przepyszne, też dawno nie jadłam 🙂😘 Pozdrawiam

MyśliPotarganej.pl

Fajne ciacha. Takie na raz. Ciekawe skąd taka nazwa?

Edyta

Bardzo je lubie. Pieknie Ci wyszly, takie zolciutkie i pulchne, super 🙂

Ania

Jak długo można przechowywać takie ciastka i jak w pojemniku na talerzyku

Gosia

Dzień dobry. Jaka jest śmietana? 18% ta rzadka w kartoniku np. Łaciata? Czy ta gęsta 18%?

Gosia

Dzień dobry. To ma być śmietana gęsta?