Mąka migdałowa – nowy hit polskich kuchni

Materiał zewnętrzny
6 komentarzy

W tradycyjnej polskiej kuchni królową jest mąka pszenna. Używana jest do każdej potrawy, która mąki potrzebuje. Jednak Polacy coraz chętniej eksperymentują też z innymi składnikami. A hitem stała się mąka migdałowa. Popularna jest dieta bezglutenowa, w której nie ma miejsca na typową mąką pszenną. Kolejny powód zmiany mąki, to chęć jedzenia zdrowiej, a więc wybierania produktów, które mają różne właściwości prozdrowotne, a nie tylko węglowodany, które zamieniamy na energię. Dlatego mąka migdałowa szturmem podbija kuchnie, nawet te najbardziej tradycyjne.

Czym jest mąka z migdałów?

Migdały kojarzymy jako jedne z popularnych orzechów. Tak naprawdę migdały to nasiona migdałowca, które powszechnie nazywa się orzechami. A zatem mąkę z migdałów uzyskuje się przez zmielenie nasion migdałowca zwyczajnego. Choć roślina ta wywodzi się z Azji, to i w Europie, zwłaszcza a krajach położonych nad Morzem Śródziemnym, można z powodzeniem ją uprawiać.

Warto jednak wiedzieć, że są dwie odmiany migdałowca, które są szeroko wykorzystywane w kuchni lub w przemyśle kosmetycznym. Pierwsza odmiana, która ma słodki smak nasion, idealnie nadaje się do wytwarzania mąki czy też spożywania samych migdałów. Druga odmiana ma gorzki smak, który częściej wykorzystuje się do produkcji kosmetyków lub wyrobów farmaceutycznych. A wszystko to, dzięki właściwościom odżywczym tych nasion.

Prozdrowotne właściwości mąki migdałowej

Co prawda najczęściej mąka migdałowa używana jest jako bezglutenowy zamiennik mąki pszennej, ale ma wiele cennych właściwości, które mogą przekonać wiele osób do jej używania w kuchni. Nie trzeba być na specjalistycznej diecie, aby sięgnąć po ten produkt. Można to zrobić z ciekawości albo świadomie wybierając zdrowszy produkt.

Mąkę migdałową można śmiało porównywać z mąkami zbożowymi. Choćby fakt, że przyrównując ten produkt do innych, jest niskowęglowodanow,a sprawia, że chętniej jej używamy. Mąki zbożowe mają aż 75% węglowodanów, a mąka migdałowa tylko 20%. Już ten fakt jest dobrym argumentem, aby zmienić mąkę.

Warto też zwrócić uwagę, że mąki zbożowe mają mało minerałów i witamin, a tymczasem w tej mące jest ich spora ilość. Można tu znaleźć między innymi magnez, selen, potas, wapń i fosfor. Zawiera również witaminy z grupy B i witaminę E. Co ciekawe jest bogatym źródłem fitosteroli i polifenoli. Można w niej znaleźć także sporo błonnika. W 100 g tej mąki jest go aż 13 g. A to między innymi sprawia, że produkty przygotowane z tej mąki są sycące.

Jak przechowywać mąkę migdałową?

Zawsze warto kupić mąkę wysokiej jakości. Tylko wtedy mamy pewność, że jest ona zdrowa i nie ma żadnych ulepszaczy. Mąkę z migdałów 100% można dostać w sklepie cosdlazdrowia.pl. Można ją przechowywać w oryginalnym opakowaniu lub przesypać do słoika, albo innego szczelnego opakowania.

Mąka z migdałów jest bardziej wilgotna niż choćby mąka pszenna, dlatego ważne jest, aby była przechowywana w suchym miejscu lub zabezpieczona przed nadmiernym wysuszeniem albo dostaniem się wilgoci do produktu. Dobrze jest też przechowywać mąkę w temperaturze pokojowej.

W jakich przepisach można wykorzystać mąkę migdałową?

Tak naprawdę można jej używać w swoich starych przepisach jako zastępstwo mąki zbożowej. Należy jednak pamiętać, że szklanka np. mąki pszennej waży 14 dag, a mąki migdałowej tylko 10 dag. Dlatego, choć stosuje się proporcję zamiany 1:1, to waga mąki będzie się różnić. Natomiast można taką zmianę wykorzystać w wielu wypiekach czy daniach obiadowych.

Mąka migdałowa idealnie sprawdzi się do wypieku muffinek, ciasteczek, ciast, a nawet można z niej zrobić spód do pizzy. Także dobrze się sprawdza w przepisach na naleśniki racuchy i gofry. Oczywiście nadaje się również do wypieku chleba. Jednak można jej używać również do zagęszczania zup i sosów czy w roli panierki do mięsa. Słodki smak migdałów podniesie też walory deserów.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
6 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Nie słyszałam nigdy o takiej mące. Dobrze wiedzieć, że takowa jest.

MyśliPotarganej.pl

Muszę wypróbować tę mąkę. Mnie dotąd kojarzyła sie z makaronikami?

Monika

A to ciekawe! Pierwszy raz słyszę o takiej mące 🙂