Mąka orkiszowa – lepsza niż pszenna?

Materiał zewnętrzny
4 komentarze

Mąka orkiszowa powinna na stałe zagościć w kuchni każdej osoby, która troszczy się o swoje zdrowie i chce zachować dobra sylwetkę. Jej prozdrowotne właściwości doceniane są już od stuleci. Nie bez przyczyny średniowieczna Doktor Kościoła, Hildegarda z Bingen, uczyniła orkisz jednym z podstawowych elementów diety. Sprawdź jakie są właściwości tego niezwykłego zboża. 

Mąka orkiszowa – właściwości prozdrowotne

W niepozornym ziarenku orkiszu zamknięte jest bogactwo składników odżywczych, które wspomagają funkcjonowanie organizmu człowieka na wielu różnych płaszczyznach, dlatego mąka orkiszowa jest tak cenna dla naszego zdrowia. Pierwsza grupa składników to witaminy: A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W orkiszu znajdują się także pierwiastki: potas, fosfor, żelazo, miedź, magnez i krzem. Warto wziąć pod uwagę zwłaszcza ten ostatni pierwiastek, ponieważ stanowi budulec włosów, paznokci i skóry, a wiele osób zmaga się z jego niedoborem. Jednak substancją zwartą w orkiszu, która cieszy się szczególnym zainteresowaniem naukowców jest rodanid. Podobno działa jak naturalny antybiotyk i pobudza układ odpornościowy. Niektórzy przypuszczają, że ma również działanie antynowotworowe. Wszystkie te mikro-, makroelementy oraz inne dobroczynne substancje znajdziemy jednak wyłącznie w oryginalnych, niemodyfikowanych odmianach orkiszu, dostępnych np. na stronie: https://www.sklephildegarda.pl/pl/p/MAKA-ORKISZOWA-TYP-630-1kg-Geisingen/747.

Najzdrowsza mąka orkiszowa

Wraz z modą na orkisz w sklepach zaczęły pojawiać się mąki i produkty określane jako „orkiszowe”. Niestety, trzeba podkreślić, że wiele z takich towarów nie mają nic wspólnego z prawdziwym orkiszem. Tylko pradawne odmiany zboża zapewniają maksimum wartości odżywczych, a więc i prozdrowotnych. Te odmiany to: Ostro, Oberkulmer, Steiners Roter Tiroler czy Frankenkorn. Można dostać je przede wszystkim w sklepach hildegardiańskich, gdzie wszystkie produkty są starannie selekcjonowane pod względem zgodności z wytycznymi św. Hildegardy z Bingen. Co ważne, do takich sklepów nie trzeba specjalnie jeździć. Wiele z nich prowadzi sprzedaż internetową. To wygodne i ekonomiczne rozwiązanie. Przy większych zamówieniach wysyłka jest darmowa, a ponadto sklepy zwykle wdrażają specjalne programy lojalnościowe, które umożliwiają klientom uzyskanie gratisów.

Czy mąka orkiszowa jest zdrowa dla ludzi

Już sama zawartość takiej ilości składników odżywczych świadczy o wielu właściwościach prozdrowotnych maki orkiszowej. Na jakie efekty możemy liczyć, regularnie ją stosując? Przede wszystkim należy podkreślić, że orkisz pozytywnie wpływa na układ trawienny. Jest łagodny dla żołądka, a ponadto reguluje jego pracę. Pobudza komórki do regeneracji i wspomaga budowę mięśni. Pełni również funkcje regulacyjne. Przyspiesza przemianę materii, reguluje poziom węglowodanów, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów i chorób serca, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i poprawia krążenie. 

Mąka orkiszowa vs pszenna

Mąka orkiszowa jest o wiele bardziej zdrowa niż mąka pszenna. Ma wyższą zawartość składników odżywczych, jest łagodniejsza dla żołądka i zawiera rodanid. Co więcej, biała mąka orkiszowa nadaje się do przyrządzenia większości potraw, zarówno słodkich, jak i słonych. Ma uniwersalne zastosowanie i nie zmienia smaku tradycyjnych przepisów, więc jest dobrą alternatywą dla mąki pszennej. Z orkiszu przyrządzimy: chleby, ciasta, ciasteczka, tarty, naleśniki czy gofry. 

Mąka orkiszowa cena za kilogram

Prawdziwa mąka orkiszowa kosztuje kilkanaście złotych za kilogram. Taka cena wynika z faktu, że ziarna orkiszu o wiele trudniej poddać obróbce niż ziarna pszenicy. Oczywiście w marketach można znaleźć wiele opakowań z napisem „mąka orkiszowa”, takie produkty są nieco tańsze, ale trzeba pamiętać, że zazwyczaj to nie czysty orkisz, ale jego zmodyfikowane odmiany.

Najzdrowsza mąka orkiszowa jasna czy ciemna?

Najzdrowsze typy mąk to te oznaczane wyższym numerem. Są one mniej oczyszczone niż mąki białe, mają więcej tzw. popiołu zawierającego największą ilość składników odżywczych. Trzeba jednak mieć na uwadze fakt, że mąki razowe bardziej obciążają żołądek niż białe, więc przy wypieku chleba warto stosować mieszankę mąki jasnej i razowej.   

Mąka orkiszowa dostarcza wielu cennych składników odżywczych, a przyrządzone z niej wypieki są smaczne i dobrze wyrośnięte. Zdecydowanie warto stosować ją w swojej kuchni zamiast mąki pszennej. 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Chyba rzeczywiście zmienię swoje nawyki w tej właśnie kwestii.

konhambos

Maka orkiszowa jest równiez wskazana dla diabetyków, gdyz w odróznieniu od maki pszennej utrzymuje staly poziom cukru we krwi.