Pyszne i sycące danie przypomina łazanki,ta wersja przypadła mojej rodzince bardziej do gustu 😉
 Składniki:
1 kg kapusty kiszonej
2 długie laski kiełbasy np.swojskiej pieczonej
2 duże marchewki
500 g pieczarek
2 cebule
sól i pieprz do smaku
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
olej do smażenia
500 g makaronu penne

Przygotowanie:

Kiszoną
kapustę pokroić drobniej(jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać)wrzucić
do garnka,marchewkę obrać,umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki do
kapusty,całość zalać wodą,

wrzucić listki i ziele,gotować do miękkości ok.40 min do 1 godz.w razie potrzeby dolać wrzącej wody.
Cebulę obrać,umyć i pokroić w drobną kosteczkę,wrzucić na dużą patelnie lub do brytfanny,zrumienić na niedużej ilości oleju,do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki,
smażyć
do momentu odparowania wody z pieczarek,wrzucić pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę,następnie wrzucić obgotowaną i odcedzoną kapustę,całość
dokładnie wymieszać.

Dusić ok.30 min.co jakiś czas mieszając,żeby się nie przypaliło.
Na koniec doprawić,solą i pieprzem do smaku.
Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Podawać razem z kapustą na talerzu.
Jeśli pominiemy kiełbasę,farsz doskonale nada się do krokietów z kapustą i grzybami=> przepis.
Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje
2 lat temu

Ale pyszne jedzonko! Super połączenie.

Izabela S.
2 lat temu

Pyszne danie 🙂 Muszę takie zrobić 🙂

Notatnik kulinarny Joanny 55

ale pyszny obiadek, pozdrawiam Cię serdecznie

Dorota z kobietytomy.pl

Fajny prosty pomysł 🙂

Agu Agula
2 lat temu

Robię podobnie, tylko dodaję jeszcze trochę papryki. Pozdrawiam 🙂

Szpileczkiibabeczki.blogspot.com

Ciekawe połączenie 😉

Kinga K.
2 lat temu

Lubię makaron.

Izaa
2 lat temu

ooo tak takie dania to ja lubię

Magda
2 lat temu

Fajne danie, makaronu z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam 🙂

AZgotuj!
2 lat temu

Pycha i u mnie kapusta tylko z grochem:)