Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Słodko Słodka
24 komentarze
Witajcie w piątkowy poranek, dzisiaj chcę Wam podsunąć pomysł na smaczny i tani obiad. Przyznaje się bez bicia, że to danie poznałam dopiero jak syn poszedł do przedszkola. Jak już raz zrobiłam łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą tak przepadłam i teraz robię dość regularnie, bo bardzo lubimy całą rodzinką to właśnie danie. Myślę, że Wam również przypadnie do gustu i smaku moja dzisiejsza propozycja. Czasem mieszam kapustę kiszoną z białą, ale najbardziej jednak u mnie w domu lubią wszyscy wersje z samą kiszoną kapustą. Idealny jesienny obiad.
Przygotowanie 10 minutes
Gotowanie 1 hour 10 minutes
Czas całkowity 1 hour 20 minutes
Ilość porcji 5 porcji
Jak wykonać przepis na – Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 laski kiełbasy np. swojskiej pieczonej - długie laski
  • 2 marchewki - duże
  • ½ kg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • olej do smażenia
  • 1 opakowanie makaronu łazanki

Sposób wykonania

  • Kiszoną kapustę pokrój drobniej, jeśli jest zbyt kwaśna możesz ją opłukać.
    Wrzucić do garnka, marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na grubych oczkach tarki do kapusty.
    Całość zalej wodą, wrzuć listki i ziele i gotuj do miękkości ok. 40 min do 1 godz. w razie potrzeby dolej wrzącej wody.
    Cebulę obierz, umyj i posiekaj w drobną kosteczkę, następnie wrzuć na dużą patelnie lub do brytfanny i zrumień na niedużej ilości oleju.
    Do cebuli wrzuć obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki i smaż do momentu odparowania wody z pieczarek.
    Wrzuć pokrojoną w grubszą kostkę kiełbasę, następnie wrzuć obgotowaną i odcedzoną kapustę kiszoną.
    Całość dokładnie wymieszaj.
    Duś pod przykryciem ok. 30 min. co jakiś czas mieszając, żeby się nie przypaliło.
    Na sam koniec dopraw solą i pieprzem prawdziwym mielonym do smaku.
    Makaron łazanki ugotuj wg przepisu na opakowaniu.
    Podawaj razem z kapustą na talerzu.
    U mnie przeważnie wygląda to tak, że nakładam łazanki na talerz, na wierzch daje kiszoną kapustę z pieczarkami i kiełbasą.
    Każdy domownik już sam sobie miesza zawartość talerza i smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Jeśli pominiemy kiełbasę, farsz doskonale nada się do krokietów z kapustą i grzybami=> przepis.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Łazanki z kiszoną kapustą, pieczarkami i kiełbasą wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Di bloguje

Ale pyszne jedzonko! Super połączenie.

Izabela S.

Pyszne danie 🙂 Muszę takie zrobić 🙂

ale pyszny obiadek, pozdrawiam Cię serdecznie

Fajny prosty pomysł 🙂

Agu Agula

Robię podobnie, tylko dodaję jeszcze trochę papryki. Pozdrawiam 🙂

Ciekawe połączenie 😉

Kinga K.

Lubię makaron.

Izaa

ooo tak takie dania to ja lubię

Magda

Fajne danie, makaronu z takimi dodatkami jeszcze nie próbowałam 🙂

AZgotuj!

Pycha i u mnie kapusta tylko z grochem:)

Monika

Dawno już nie jadłam łazanek! Ale mi apetytu narobiłaś 🙂

Wioleta Sadowska

Muszę pryznać, że dawno nie jadłam łazanek.

Słodko Słodka

U nas również dawno nie było, zrobiło się chłodniej to i smaki się zmieniły 🙂