Marlenka – idealne ciasto na święta

Słodko Słodka
16 komentarzy
Dużymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, ja już pierwsze kroki poczyniłam i tuż po 1 listopada zagniotłam ciasto na staropolski piernik dojrzewający. W tym roku postanowiłam również upiec pyszny miodownik Marlenka myślę, że to będzie idealne ciasto na święta i świąteczny stół. Miodownik składa się z warstw ciasta miodowego, oraz pysznego kremu kajmakowego z orzechami włoskimi. Ja dziś krem przygotowałam po swojemu, ale na świąteczny stół obowiązkowo krem kajmakowy. Takie ciacho możesz upiec w formie tradycyjnej jak zwykłe ciasto, czyli w blaszce prostokątnej, kwadratowej, lub w formie tortu. Miodownik długo zachowuje świeżość, dlatego świetnie nadaje się na wypiek świąteczny. Marlenkę najlepiej zrobić tydzień wcześniej przed świętami, aby smaki się połączyły, a miodowe deseczki odpowiednio skruszały. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale jest czasochłonne. Najlepiej smakuje na 2,3 dzień od przełożenia.
Przygotowanie 25 minuty
Gotowanie 35 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 15 porcji
Jak wykonać przepis na – Marlenka – idealne ciasto na święta.

Potrzebne składniki
  

Tortownica Ø 24 cm

Ciasto

  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki sody
  • 200 g cukru
  • 3 jajka
  • 130 g miodu - 3 pełne łyżki
  • 600 g mąki pszennej tortowej

Krem

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 200 g kwaśnej śmietany 18 %
  • 140 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Sposób wykonania

  • Do garnka wrzuć masło, wsyp sodę, cukier oraz wrzuć jajka, na koniec dodaj płynny miód. Garnek podgrzewaj na średnim ogniu do momentu połączenia wszystkich składników, roztopienia się cukru. Masa będzie zmieniać kolor, będzie podchodzić do góry, to normalne. Ściągnij garnek z palnika i wsyp mąkę, na początku mieszaj łopatką silikonową, następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i zacznij wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, ja się wspomagam robotem planetarnym.
    Wyrobione ciasto uformuj w walec i podziel na 9 kawałków mniej więcej tej samej wielkości. Każdy kawałek uformuj w kulkę i ułóż na talerzu, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.
    Po tym czasie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg, na papierze do pieczenia, delikatnie podsypanym mąką. Przyłóż tortownicę lub rant cukierniczy i wytnij okrąg, pozostawiając skrawki ciasta po bokach.
    Piecz w temp. 180 °C 7- 8 min.
    Skrawki ciasta odkładaj w osobną miseczkę, posłużą jako posypka na boki i wierzch tortu.
    Ciasto ciepłe jest miękkie, jak tylko ostygnie zrobi się chrupiące i twarde.
    Wypieczenie wszystkich deseczek zajęło mi 35 min.
    Wszystkie składniki na krem wymieszaj ze sobą i już, możesz przekładać miodowe deseczki.
    Na talerzu zrób kleksa z kremu i połóż pierwszą deseczkę miodową, wyłóż 3 – 4 łyżki kremu takie spore z czubkiem i rozsmaruj po całości, następnie przyłóż kolejną deseczkę, dociśnij dłonią i tak do wykończenia deseczek i kremu. Złożony miodownik wstaw najlepiej na noc do lodówki, żeby krem dobrze ściągnął.
    Mój miodownik złożyłam z 8 deseczek, ostatnią zmieliłam na okruszki.
    Następnego dnia ściągnij tortownicę, u mnie akurat rant do tortu i obsyp cały miodownik zmielonymi okruszkami, po bokach i na górze. Do okruszków możesz dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe, wedle gustu i smaku.
    Ciasto możesz dowolnie udekorować.
  • Jeśli brakuje Ci cierpliwości i nie masz czasu, ani za grosz talentu do tego typu wypieków, zawsze możesz kupić gotowca ze strony topslodycz.pl Miodownik ten nie odbiega niczym od takiego domowego. Pyszny i rozpływający się w ustach, idealny dla łasuchów.
  • W ten sposób zaoszczędzisz sobie czasu i nerwów, a goście widząc na świątecznym stole takie ciacho na pewno zrobią wielkie wow i jeszcze Cię pochwalą.
  • Swój niepowtarzalny smak kupna Marlenka zawdzięcza starej ormiańskiej recepturze. Specjalny, karmelowy krem oraz naturalny miód, sprowadzany z "serca" Beskidów nadają wypiekom niespotykaną trwałość bez użycia konserwantów.
    To właśnie dzięki nim miodowniki zachowują swą długotrwałą świeżość. W ofercie sklepu znajdziesz również bezglutenowe torciki miodowe.
    Polecam!!!
    Wpis powstał we współpracy z topslodycz.pl

Instrukcja na filmie

  • W zależności od ukrojonych kliników może wyjść więcej lub mniej kawałków.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Marlenka – idealne ciasto na święta. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

Asieńko super ciasto. Troche pracochłonne, ale święta są raz do roku, więc warto!
Ja też już zaczynam testy ciasta na tegoroczne święta. Już ich kilka popełniłam. Zainspirowałaś mnie, żeby je już publikować,wypatruj ich wkrótce;)

Słodko Słodka

Najgorzej te deseczki zrobić, później to już idzie 🙂Na święta trzeba zawsze poczynić jakaś nowość 😉

Wioleta

Ale fajne ciasto. Chętnie bym sobie takie pojadła.

Słodko Słodka

Do kawy idealne 🙂😘

Edyta

Cudownie wyszla! Pracochlonna, ale jaka wspaniala! Super ciacho 🙂

iza

bardzo lubię to ciasto

Słodko Słodka

Pyszne jest, tylko najgorsze te wałkowanie 😉

Maminek kulinarny

Cudna! Piękne,równióteńkie warstwy! Bardzo fajne ciacho na Święta. Tez zawsze mówię, że jak przejdę przez krążki to już z górki 😀
Pozdrawiam serdecznie i pięknych Świąt życzę🎄🎄🎆

Czytam i oczom nie wierzę. Oczywiście równiuteńkie warstwy,nie inaczej😉

Przytulniej

Co jakiś czas tutaj zaglądam i nigdy się jeszcze nie zawiodłem. Zawsze z zaciekawieniem czytam tutejsze artykuły i wiele się dowiaduję. Cieszę się, że są jeszcze tacy twórcy internetowi 🙂

Zuza

Wygląda obłędnie. Z chęcią bym spróbowała