2,7K
Jak wykonać przepis na – Marlenka – idealne ciasto na święta.
Dużymi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, ja już pierwsze kroki poczyniłam i tuż po 1 listopada zagniotłam ciasto na staropolski piernik dojrzewający. W tym roku postanowiłam również upiec pyszny miodownik Marlenka myślę, że to będzie idealne ciasto na święta i świąteczny stół. Miodownik składa się z warstw ciasta miodowego, oraz pysznego kremu kajmakowego z orzechami włoskimi. Ja dziś krem przygotowałam po swojemu, ale na świąteczny stół obowiązkowo krem kajmakowy. Takie ciacho możesz upiec w formie tradycyjnej jak zwykłe ciasto, czyli w blaszce prostokątnej, kwadratowej, lub w formie tortu. Miodownik długo zachowuje świeżość, dlatego świetnie nadaje się na wypiek świąteczny. Marlenkę najlepiej zrobić tydzień wcześniej przed świętami, aby smaki się połączyły, a miodowe deseczki odpowiednio skruszały. Ciasto nie jest trudne w przygotowaniu, ale jest czasochłonne. Najlepiej smakuje na 2,3 dzień od przełożenia.
Potrzebne składniki
Tortownica Ø 24 cm
Ciasto
- 100 g masła
- 2 łyżeczki sody
- 200 g cukru
- 3 jajka
- 130 g miodu - 3 pełne łyżki
- 600 g mąki pszennej tortowej
Krem
- 800 g jogurtu greckiego
- 200 g kwaśnej śmietany 18 %
- 140 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Sposób wykonania
- Do garnka wrzuć masło, wsyp sodę, cukier oraz wrzuć jajka, na koniec dodaj płynny miód. Garnek podgrzewaj na średnim ogniu do momentu połączenia wszystkich składników, roztopienia się cukru. Masa będzie zmieniać kolor, będzie podchodzić do góry, to normalne. Ściągnij garnek z palnika i wsyp mąkę, na początku mieszaj łopatką silikonową, następnie ciasto wyłóż na podsypany mąką blat i zacznij wyrabiać ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie, ja się wspomagam robotem planetarnym.Wyrobione ciasto uformuj w walec i podziel na 9 kawałków mniej więcej tej samej wielkości. Każdy kawałek uformuj w kulkę i ułóż na talerzu, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz.Po tym czasie rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okrąg, na papierze do pieczenia, delikatnie podsypanym mąką. Przyłóż tortownicę lub rant cukierniczy i wytnij okrąg, pozostawiając skrawki ciasta po bokach.Piecz w temp. 180 °C 7- 8 min.Skrawki ciasta odkładaj w osobną miseczkę, posłużą jako posypka na boki i wierzch tortu.Ciasto ciepłe jest miękkie, jak tylko ostygnie zrobi się chrupiące i twarde.Wypieczenie wszystkich deseczek zajęło mi 35 min.Wszystkie składniki na krem wymieszaj ze sobą i już, możesz przekładać miodowe deseczki.Na talerzu zrób kleksa z kremu i połóż pierwszą deseczkę miodową, wyłóż 3 – 4 łyżki kremu takie spore z czubkiem i rozsmaruj po całości, następnie przyłóż kolejną deseczkę, dociśnij dłonią i tak do wykończenia deseczek i kremu. Złożony miodownik wstaw najlepiej na noc do lodówki, żeby krem dobrze ściągnął.Mój miodownik złożyłam z 8 deseczek, ostatnią zmieliłam na okruszki.Następnego dnia ściągnij tortownicę, u mnie akurat rant do tortu i obsyp cały miodownik zmielonymi okruszkami, po bokach i na górze. Do okruszków możesz dodać mielone orzechy włoskie lub laskowe, wedle gustu i smaku.Ciasto możesz dowolnie udekorować.
- Jeśli brakuje Ci cierpliwości i nie masz czasu, ani za grosz talentu do tego typu wypieków, zawsze możesz kupić gotowca ze strony topslodycz.pl Miodownik ten nie odbiega niczym od takiego domowego. Pyszny i rozpływający się w ustach, idealny dla łasuchów.
- W ten sposób zaoszczędzisz sobie czasu i nerwów, a goście widząc na świątecznym stole takie ciacho na pewno zrobią wielkie wow i jeszcze Cię pochwalą.
- Swój niepowtarzalny smak kupna Marlenka zawdzięcza starej ormiańskiej recepturze. Specjalny, karmelowy krem oraz naturalny miód, sprowadzany z "serca" Beskidów nadają wypiekom niespotykaną trwałość bez użycia konserwantów.To właśnie dzięki nim miodowniki zachowują swą długotrwałą świeżość. W ofercie sklepu znajdziesz również bezglutenowe torciki miodowe.Polecam!!!Wpis powstał we współpracy z topslodycz.pl
Instrukcja na filmie
- W zależności od ukrojonych kliników może wyjść więcej lub mniej kawałków.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Marlenka – idealne ciasto na święta. wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Asieńko super ciasto. Troche pracochłonne, ale święta są raz do roku, więc warto!
Ja też już zaczynam testy ciasta na tegoroczne święta. Już ich kilka popełniłam. Zainspirowałaś mnie, żeby je już publikować,wypatruj ich wkrótce;)
Najgorzej te deseczki zrobić, później to już idzie 🙂Na święta trzeba zawsze poczynić jakaś nowość 😉
Ale fajne ciasto. Chętnie bym sobie takie pojadła.
Do kawy idealne 🙂😘
Cudownie wyszla! Pracochlonna, ale jaka wspaniala! Super ciacho 🙂
Dziękuje serdecznie 🙂 Raz do roku można taką zrobić, nie ukrywam, że najgorsze te wałkowanie cienkich placków.
bardzo lubię to ciasto
Pyszne jest, tylko najgorsze te wałkowanie 😉
Cudna! Piękne,równióteńkie warstwy! Bardzo fajne ciacho na Święta. Tez zawsze mówię, że jak przejdę przez krążki to już z górki 😀
Pozdrawiam serdecznie i pięknych Świąt życzę🎄🎄🎆
Czytam i oczom nie wierzę. Oczywiście równiuteńkie warstwy,nie inaczej😉
To zeszłoroczny wpis, tylko go odświeżyłam, ale ciacho warte grzechu 🙂
Dziękuje ślicznie, bardzo lubię takie ciasta, efekt po rozkrojeniu i smak wynagradza wszystkie niedogodności przy kulaniu równiuteńkich krążków 🙂 Pozdrawiam serdecznie i również życzę Zdrowych i Wesołych Świąt Bożego Narodzenia 🙂 Ściskam
Co jakiś czas tutaj zaglądam i nigdy się jeszcze nie zawiodłem. Zawsze z zaciekawieniem czytam tutejsze artykuły i wiele się dowiaduję. Cieszę się, że są jeszcze tacy twórcy internetowi 🙂
Dziękuje, zawsze miło czytać takie komentarze 🙂 Cieszę się, staram się stronę prowadzić po domowemu, aczkolwiek na samych przepisach za daleko bym nie ujechała 😉 Pozdrawiam
Wygląda obłędnie. Z chęcią bym spróbowała
Ciacho warte grzechu, jest trochę czasochłonne, ale warto zrobić 🙂 Pozdrawiam serdecznie