Wybierając przepisy na dania główne, bardzo często zastanawiam się jak zrobić coś oryginalnego a zarazem smacznego i do tego jeszcze niedrogiego. Jeśli lubisz makaron z klopsikami, to i to danie przypadnie Ci do gustu, zasmakuje nie tylko Twoim domownikom, ale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło jak i na zimno, szybko znika. Mając w domu małego brzdąca uwierzcie mi, czasem trzeba nieźle się nagimnastykować, żeby go zaskoczyć, ale i żeby był czysty talerz… w tym wypadku plaster rolady został szybko pochłonięty i nawet była dokładka.
Składniki:
- 500 g ulubionego mięsa mielonego
- 100 g makaronu spaghetti
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 50 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kaszy manny
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- ulubione przyprawy do mielonego
- 1 łyżka majeranku
- pęczek pietruszki
Przygotowanie
- Mięso mielone można użyć swoje ulubione,zarówno drobiowe jak i wieprzowe i wieprzowo-wołowe będzie dobre. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,gdy makaron się gotuje można przygotować mięso.
- Do miski wrzucić mielone,wlać letnie roztopione masło,wbić jajko i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,przemieszać farsz ręką, wsypać kaszkę mannę,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy i majeranek.Całość dokładnie wyrobić.
- Gotowy,odlany makaron zostawić na durszlaku i posypać kurkumą,dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
- Bierzemy folię spożywczą i rozkładamy na niej makaron na długość układając nitka na nitce,aż do wykończenia makaronu, następnie mocno zwijamy folię, tak jakbyśmy chcieli zrobić kiełbaskę z makaronu i wrzucamy na 15-20 min.do zamrażalnika.
- Rozkładamy folię aluminiową,na foli rozgniatamy łyżką mięso mielone na prostokąt o długości makaronu,na mięso sypiemy posiekaną natką pietruszki można również dodać swoje ulubione zioła. Na mięsie układamy rozwinięty z folii makaron i delikatnie zwijamy roladę.Robimy taki „cukierek”, czyli zwijamy brzegi dość mocno i sztywno, żeby uformować ładną roladę.
- Wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
- Pieczemy w temp.190 C przez 40 min.
- Po upieczeniu ostrożnie odwinąć folię, poczekać aż chwilkę przestygnie i można kroić.

Świetnie się prezentuje!
Dziękuje 🙂
ale super wyglada ;)) i na pewno też tak smakuje
Dzięki Kochana 🙂
Ależ przepięknie to wygląda! I zapewne pyszne było. Super pomysł 🙂
Dzięki serdeczne 🙂
Przepyszne danie, kolorowe, zdrowe i do ogarnięcia.
No a dzieci to się chyba tym opychają.
Taka roladkę sobie zrobię!
Pozdrawiam!
Coś innego,proste a smaczne 🙂
Bardzo ładne i ciekawe danie. Tak patrzę na nie i zastanawiam się czy mi wyjdzie 🙂 ?
Pozdrawiam.
Kochana co ma nie wyjść?Wyjdzie elegancko 🙂
Danie wygląda wspaniale i gratuluję pomysłu. Może nawet zrobię coś podobnego, tylko kaszę muszę zamienić na coś innego i zrobię do tego sos
Dzięki bardzo,w kuchni trzeba się bawić 😉
Pyszny pomysł. Super się prezentuje.
Dziękuje 🙂
Propozycja wygląda bardzo ciekawie! Co prawda nie jestem fanką mieszania tylu przypraw (kurkuma, przyprawa do mielonego, majeranek), bo w końcu człowiek przestaje czuć smaki, ale wiadomo – każdy robi jak lubi 😉 Zastanawia mnie jednak, czy po pokrojeniu rolady makaron się nie wysypuje z mięsa? Czy może to, że był ugotowany wg przepisu na opakowaniu (czyli do miękkości, nie al dente) i późniejsze pieczenie sprawia, że się tak jakby skleja i „trzyma się kupy”?
Każda kucharka ma inny smak,to tak samo jak z ludźmi jeden lubi córkę a drugi teściową 😉 Makaron nie wysypuje się z mięsa przy krojeniu.
Pięknie wygląda w przekroju
Dzięki 🙂
Widziałam podobny pomysł na You Tube i chciałam przygotować, ale miałam obawy, czy będzie smakowało to danie mojej rodzince. Twoja wersja wygląda pięknie:)
Dziękuje, jeśli lubią makarony i mielone to na bank będzie smakować 🙂
Świetnie to wygląda.
Dziękuje, młody był zachwycony tym daniem 🙂