Wybierając przepisy na dania główne, bardzo często zastanawiam się jak zrobić coś oryginalnego a zarazem smacznego i do tego jeszcze niedrogiego. Jeśli lubisz makaron z klopsikami, to i to danie przypadnie Ci do gustu, zasmakuje nie tylko Twoim domownikom, ale i świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, zarówno na ciepło jak i na zimno, szybko znika. Mając w domu małego brzdąca uwierzcie mi, czasem trzeba nieźle się nagimnastykować, żeby go zaskoczyć, ale i żeby był czysty talerz… w tym wypadku plaster rolady został szybko pochłonięty i nawet była dokładka.

Składniki:

  • 500 g ulubionego mięsa mielonego
  • 100 g makaronu spaghetti
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 50 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubione przyprawy do mielonego
  • 1 łyżka majeranku
  • pęczek pietruszki

Przygotowanie

  • Mięso mielone można użyć swoje ulubione,zarówno drobiowe jak i wieprzowe i wieprzowo-wołowe będzie dobre. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu,gdy makaron się gotuje można przygotować mięso.
  • Do miski wrzucić mielone,wlać letnie roztopione masło,wbić jajko i wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek,przemieszać farsz ręką, wsypać kaszkę mannę,mąkę ziemniaczaną,sól i pieprz do smaku, ulubione przyprawy i majeranek.Całość dokładnie wyrobić.
  • Gotowy,odlany makaron zostawić na durszlaku i posypać kurkumą,dokładnie wymieszać, najlepiej ręką.
  • Bierzemy folię spożywczą i rozkładamy na niej makaron na długość układając nitka na nitce,aż do wykończenia makaronu, następnie mocno zwijamy folię, tak jakbyśmy chcieli zrobić kiełbaskę z makaronu i wrzucamy na 15-20 min.do zamrażalnika.
  • Rozkładamy folię aluminiową,na foli rozgniatamy łyżką mięso mielone na prostokąt o długości makaronu,na mięso sypiemy posiekaną natką pietruszki można również dodać swoje ulubione zioła. Na mięsie układamy rozwinięty z folii makaron i delikatnie zwijamy roladę.Robimy taki „cukierek”, czyli zwijamy brzegi dość mocno i sztywno, żeby uformować ładną roladę.
  • Wrzucamy do nagrzanego piekarnika.
  • Pieczemy w temp.190 C przez 40 min.
  • Po upieczeniu ostrożnie odwinąć folię, poczekać aż chwilkę przestygnie i można kroić.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Świetnie się prezentuje!

iza

ale super wyglada ;)) i na pewno też tak smakuje

Pichceniomania

Ależ przepięknie to wygląda! I zapewne pyszne było. Super pomysł 🙂

Słodko Słodka

Dzięki serdeczne 🙂

Przepyszne danie, kolorowe, zdrowe i do ogarnięcia.
No a dzieci to się chyba tym opychają.
Taka roladkę sobie zrobię!
Pozdrawiam!

Coś innego,proste a smaczne 🙂

Sikorkowe Pasje

Bardzo ładne i ciekawe danie. Tak patrzę na nie i zastanawiam się czy mi wyjdzie 🙂 ?
Pozdrawiam.

Słodko Słodka

Kochana co ma nie wyjść?Wyjdzie elegancko 🙂

Małgorzata

Danie wygląda wspaniale i gratuluję pomysłu. Może nawet zrobię coś podobnego, tylko kaszę muszę zamienić na coś innego i zrobię do tego sos

Słodko Słodka

Dzięki bardzo,w kuchni trzeba się bawić 😉

Di bloguje

Pyszny pomysł. Super się prezentuje.

Ania

Propozycja wygląda bardzo ciekawie! Co prawda nie jestem fanką mieszania tylu przypraw (kurkuma, przyprawa do mielonego, majeranek), bo w końcu człowiek przestaje czuć smaki, ale wiadomo – każdy robi jak lubi 😉 Zastanawia mnie jednak, czy po pokrojeniu rolady makaron się nie wysypuje z mięsa? Czy może to, że był ugotowany wg przepisu na opakowaniu (czyli do miękkości, nie al dente) i późniejsze pieczenie sprawia, że się tak jakby skleja i „trzyma się kupy”?

SłodkiZakątek

Pięknie wygląda w przekroju

Joanna

Widziałam podobny pomysł na You Tube i chciałam przygotować, ale miałam obawy, czy będzie smakowało to danie mojej rodzince. Twoja wersja wygląda pięknie:)

MyśliPotarganej.pl

Świetnie to wygląda.