Każdy dzień powinniśmy zaczynać od pełnowartościowego posiłku. Dzięki temu nasz organizm będzie miał odpowiednią dawkę energii, aby dobrze rozpocząć dzień. Nie bez przyczyny nasze babcie i mamy powtarzają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Mimo to często zapominamy o tej zasadzie, tłumacząc się pośpiechem lub brakiem apetytu. Warto zmienić jednak przyzwyczajenia i postawić na pyszne śniadanie o poranku.

Co na śniadanie, czyli o czym warto pamiętać?

Śniadanie jest posiłkiem, które powinno dostarczać nam około 30% całego, dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Zapewni to odpowiedni zastrzyk energii i zapobiegnie podjadaniu niezdrowych przekąsek. Należy pamiętać jednak nie tylko o tym, aby zjeść śniadanie, ale również o prawidłowych zasadach planowania posiłku. Najlepiej postawić na różnorodne produkty ze wszystkich pięter piramidy żywieniowej – zboża, warzywa, owoce, tłuszcze, białka roślinne i zwierzęce.

Szczególnie ważne są węglowodany, które najlepiej dostarczyć w formie pełnoziarnistych produktów zbożowych. Są one idealnym źródłem błonnika, który to daje uczucie sytości i poprawia metabolizm. Ich zaletą jest również fakt, że stopniowo dostarczają energii, nie powodując nagłych skoków cukru. Warto postawić na pieczywo razowe, otręby lub płatki zbożowe. Nie zapominajmy też o zdrowych tłuszczach w postaci awokado, orzechów, ziaren lub ryb. Śniadanie urozmaićmy warzywami i owocami, które dostarczą organizmowi dużej porcji witamin.

Zdrowe i szybkie śniadanie każdego dnia: przepisy na śniadanie

Jednym z najczęstszych powodów, którym tłumaczymy pomijanie śniadania, jest brak czasu. Pośpiech i natłok obowiązków o poranku sprawiają, że zastępujemy pełnowartościowy posiłek słodkimi płatkami lub kubkiem kawy. Takie działanie może mieć jednak przykre konsekwencje w dalszej części dnia – osoby, które nie jedzą śniadania, mogą być rozdrażnione, senne i zdekoncentrowane. Nierzadko pojawiają się także problemy z nadwagą, a nawet otyłością, ponieważ skutkuje to chęcią podjadania i jedzeniem obfitych kolacji.

Jak w takim razie zrobić zdrowe i szybkie śniadanie? Jednym z takich pomysłów są pasty kanapkowe, które z powodzeniem można przygotować z wyprzedzeniem. Rano wystarczy jedynie rozsmarować je na pieczywie, co zaoszczędzi czas i pozwoli cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem. Możemy postawić na pastę z gotowanych jajek i szczypiorku lub makreli i ogórków konserwowych. Świetnym pomysłem będzie też twarożek z rzodkiewką, domowe masło orzechowe i pasta z warzyw strączkowych.

Jeśli dysponujemy nieco większą ilością czasu, możemy postawić na jajecznicę z cebulą, pomidorem lub pieczarkami. Wraz z kromką pieczywa razowego z masłem i awokado, stworzy idealnie połączenie, które dostarczy odpowiedniej dawki energii.

Zobacz także: Pomysły na szybkie śniadanie

Śniadanie FIT – jak je przyrządzić?

Jeśli dbamy o zgrabną sylwetkę, postawmy na śniadanie FIT, które pomoże nam osiągnąć zamierzone efekty. Nie chodzi tu jednak o restrykcyjne podejście, które zakłada zjedzenie wyłącznie jogurtu naturalnego lub kilku kromek lekkiego pieczywa. Tu również trzeba pamiętać o odpowiednim zbilansowaniu diety i dużej różnorodności. Idealnie sprawdzą się owsianki, jaglanki i gryczanki – to pomysł na śniadanie, który można dowolnie modyfikować każdego dnia. Owsianka wcale nie musi codziennie wyglądać tak samo. Możesz połączyć ją z orzechami, wiórkami kokosowymi oraz daktylami lub podać z sezonowymi owocami i nasionami chia. Bazą posiłku mogą być płatki owsiane lub jaglane, które możemy zalać zarówno mlekiem krowim, roślinnym, jak i gęstym jogurtem greckim.

Innym pomysłem na śniadanie są pełnowartościowe koktajle, których przyrządzenie zajmuje jedynie kilka minut. Podobnie, jak w przypadku owsianki, można wykorzystać tu napoje roślinne, klasyczne krowie mleko lub jogurt. Do blendera należy dorzucić też garść ulubionych owoców, trochę nasion i orzechów, a następnie wszystko zmiksować. Aby przygotować bardziej sycący posiłek możemy wieczorem zalać gorącą wodą garść płatków owsianych, a rano dodać je do koktajlu.

Ciekawe śniadanie w leniwy poranek

Nie zawsze towarzyszy nam jednak pośpiech, bywają też takie dni, gdy znacznie zwalniamy tempo. Mamy wtedy więcej czasu na przygotowanie pysznego śniadania, które rozpieści nasze podniebienie i pozwoli oderwać się na chwilę od codzienności. Posiłek możemy przygotować w wersji wytrawnej lub na słodko, postawić na bliskie sercu smaki albo zaskoczyć domowników czymś zupełnie egzotycznym.

Szakszuka – pyszne śniadanie z nutą orientu

Idealnym pomysłem na śniadanie w większym składzie będzie szakszuka, czyli potrawa wywodząca się z Bliskiego Wschodu. Danie to jest połączeniem dobrze znanych nam jajek sadzonych z pomidorowym sosem, aromatycznymi przyprawami i sporą porcją warzyw. W klasycznym przepisie znajdziemy cebulę, czosnek i paprykę, nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby go nieco urozmaicić. Szakszuka zachwyca nie tylko smakiem i lekką pikanterią, ale też wyjątkowo kolorową formą, która cieszy oko.

Zobacz także: Sprawdzone przepisy na śniadanie

Zapach domowego chleba o poranku

Nic nie działa na zmysły tak, jak zapach świeżego chleba. Chrupiąca skórka, miękkie wnętrze i duża warstwa prawdziwego masła to idealna baza na przepyszne kanapki. Ciasto na chleb możemy przygotować wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia, aby bochenek był gotowy do porannego wypieku. Jeśli jednak mamy ochotę na niecodzienną wersję pieczywa, możemy skusić się na rwany chlebek czosnkowy. Do jego przygotowania potrzebne będzie słone ciasto drożdżowe i masło ze świeżo przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz dodatkiem ziół.

Awokado na 3 sposoby

W zdrowej diecie powinno znaleźć się również miejsce na dobre tłuszcze – możemy wprowadzić je w formie orzechów, ryb lub awokado. Ten wdzięczny owoc daje mnóstwo możliwości na przygotowanie pysznego śniadania i dostarczenie organizmowi cennych składników. Można przyrządzić z niego klasyczne guacamole, czyli dip z dodatkiem soku z limonki, czerwonej cebuli, czosnku, kolendry i przypraw. Awokado świetnie współgra też z gotowanym jajkiem, co można wykorzystać do stworzenia pysznej pasty kanapkowej. Jeśli jednak marzy nam się pyszne śniadanie w amerykańskim stylu, możemy postawić na bajgle z łososiem i serkiem kanapkowym w asyście awokado, koperku i majonezu.

Subscribe
Powiadom o
guest
10 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta
1 miesiąc temu

Ja ostatnio zajadam się tostami. Pychota.

Magda
1 miesiąc temu

Owsianka to u mnie podstawa śniadania 🙂

Monika
1 miesiąc temu

Dla mnie zdrowe śniadanko to właśnie kanapki z pastą z awokado i jajko gotowane 🙂

Iwona
1 miesiąc temu

U mnie od dawna dominuje owsianka, ale ostatnio mam fazę na kanapki i głównie je jem 🙂

Irka
30 dni temu

Ja codziennie staram się przygotowywać dzieciom zdrowe i pożywne śniadanie. Niestety są bardzo wybredne i często szukam czegoś nowego, co ich zaciekawi i zaskoczy smakiem. Sprawdzają się różne sałatki z kurczakiem. Podoba mi się pomysł z awokado. Kiedyś często wykorzystywałam je w kuchni, ale teraz trochę o nim zapomniałam 🙂