793
Bardzo Fajne ciacho,które robiłam po raz Pierwszy,ale zagości u mnie na stałe:-)
Ciasto jasne:
6 białek
1 i 1/2 szkl.cukru
1 szkl.mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu
1/3 szkl.oleju
Ciasto ciemne:
6 żółtek
2 jajka
6 łyżek cukru
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
1/3 szkl.oleju
Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.
Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm), wyłożoną papierem do pieczenia, wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C.
Krem:
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
– 1 i 3/4 szkl. mleka
– 4 czubate łyżki cukru
– 1 kostka masła (250 g)
Dodatkowo:
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
– 1 i 3/4 szkl. mleka
– 4 czubate łyżki cukru
– 1 kostka masła (250 g)
Dodatkowo:
– okrągłe biszkopty
– 2 galaretki czerwone
– ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń.
Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.
– 2 galaretki czerwone
– ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.
Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).
Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń.
Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.
Rozpuściłam pół tabliczki mlecznej czekolady nad parą,i zrobiłam esy floresy na wierzchu.
Przepis na ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji.
Asiu, aż mi ślinka ciekinie, a tu jeszcze 4-5 kg do zrzucenia 😉