Bardzo Fajne ciacho,które robiłam po raz Pierwszy,ale zagości u mnie na stałe:-)

Ciasto jasne:

 6 białek

 1 i 1/2 szkl.cukru

 1 szkl.mąki ziemniaczanej

 1 łyżka octu

 1/3 szkl.oleju


Ciasto ciemne:

6 żółtek

 2 jajka

 6 łyżek cukru

 4 łyżki mąki pszennej

 1 łyżka proszku do pieczenia

 2 łyżki kakao

 1/3 szkl.oleju


Przygotować ciasto jasne. Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodać pozostałe składniki i delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką.

Ciasto ciemne. Żółtka, jajka i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i olej. Wymieszać. Na blachę (23 x 33 cm), wyłożoną papierem do pieczenia, wykładać na przemian jasne i ciemne ciasto. Piec 30-40 minut w temp. 180 st.C. 



Krem:
– 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
– 1 i 3/4 szkl. mleka
– 4 czubate łyżki cukru
– 1 kostka masła (250 g)

Dodatkowo:
– okrągłe biszkopty     
– 2 galaretki czerwone
– ok. pół szklanki zaparzonej i ostudzonej kawy

Galaretki rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i odstawić do schłodzenia.

Proszek budyniowy wymieszać z 3/4 szkl. mleka. Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać rozrobiony budyń i ciągle mieszając zagotować. Odstawić do wystygnięcia (od czasu do czasu wymieszać).

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę i stopniowo dodawać ostudzony do temp. pokojowej budyń. 

Ciasto przekroić na dwa placki. Jeden z nich posmarować połową kremu, na wierzchu ułożyć zamaczane w kawie biszkopty, jeden obok drugiego. Zalać mocno tężejącą galaretką i wstawić na jakiś czas do lodówki, żeby całkowicie zastygła. Następnie rozsmarować na galaretce resztę kremu i przykryć drugim plackiem. Wierzch ciasta oblać polewą czekoladową.

Rozpuściłam pół tabliczki mlecznej czekolady nad parą,i zrobiłam esy floresy na wierzchu.


Przepis na ciasto pochodzi z książki Siostry Anastazji.




Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Asiu, aż mi ślinka ciekinie, a tu jeszcze 4-5 kg do zrzucenia 😉