Pączusie te wykonałam jako ostatnie w tym miesiącu i to już po tłustym czwartku,tak zupełnie na luzie do kawusi weekendowej 🙂
Składniki:
250 g twarogu póltłustego
4 łyżki cukru
2 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody
2 jajka L
2 łyżki śmietany 18 %
1 łyżka wódki(pominęłam)
Dodatkowo:
olej do smażenia
cukier puder z cynamonem do posypania

Przygotowanie:
Do miski wkładam twaróg,rozgniatam widelcem,przesiewam przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wsypuje cukier,dodajemy śmietanę,wódkę,wbijamy jajka i wszystko dokładnie mieszamy,następnie zagniatamy ręką.
W małym rondelku rozgrzewamy oliwę,na małym ogniu smażymy pączusie,małą łyżeczkę maczamy w oleju i nabieramy ciasto,formujemy w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego,pamiętajmy,żeby nie wrzucać na raz zbyt dużej ilości kulek do oleju,bo pączusie nie będą się same przekręcać,smażymy na jasno-brązowy kolor z obu stron.
Pączki po wyjęciu z oleju najlepiej wyłożyć na ręcznik papierowy a następnie na talerz i ciepłe jeszcze oprószyć cukrem pudrem z cynamonem,lub polukrować jeśli lubicie.

  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
gin
3 lat temu

Urocze maleństwa, w sam raz na raz 😉