Bardzo łatwy i szybki przepis na pączki z mascarpone, idealny przepis dla początkujących oraz dla tych którzy boją się ciasta drożdżowego. Te pączki przygotujesz dosłownie w kilka chwil i gwarantuje Ci, że samo wyrobienie ciasta i usmażenie pączków nie zajmie Ci więcej niż 30 min. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką rózgową, ciasto gotowe. Takie pączusie bardzo lubią dzieci, mój przedszkolak pochłania takich kilka na raz, jak odkurzacz. Wyjątkowo smaczne maleństwa i szybkie do zrobienia, nawet dla niezapowiedzianych gości. Jeśli lubisz takie szybkie i łatwe przepisy koniecznie wpadnij po przepis na pączki na serku homogenizowanym, również robi się je ekspresowo a przepis znajdziesz tu => (klik).
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 20 mins
Czas całkowity 30 mins
Ilość porcji 1 talerz
Jak wykonać przepis na – Pączki z mascarpone

Potrzebne składniki
  

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem.
  • Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy.
  • Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką.
  • Ciasto ma być gęste i kleiste.
  • Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze.
  • Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały.
  • Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.

W Waszym wykonaniu

  • Dorota Strauss zawsze na mnie wyzywa, a zrobiła z podwójnej porcji 🙂
  • Ilość pączków jest uzależniona od wielkości, ja je nabierałam małą łyżeczką i wyszedł mi pełny talerz o średnicy 25 cm takich mini pączusiów na jeden kęs.
  • Moje pączki formowałam łyżeczką w misce, ale Ty możesz natłuścić dłonie olejem i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego w dłoniach, jeśli boisz się, że wyjdą Ci niekształtne prosto z łyżeczki.
  • Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć je w cukrze pudrze wymieszanym np. z cynamonem, lub cukrem waniliowym.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z mascarpone wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
30 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa
8 miesięcy temu

Robiłam już są pyszne pozdrawiam

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Teresa

A mi zostało mascarpone od tortu urodzinowego i musiałam gdzieś wykorzystać, więc ukulałam na szybko pączki 🙂😘

Wioleta Sadowska
8 miesięcy temu

Na pewno są dobre, jednak ja lubię tradycyjne pączki.

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

U nas tradycyjne królują od Sylwestra, także trochę się przejedliśmy😁Na końcówkę karnawału mam zaplanowane już same drobne wypieki.

Królowa Karo
8 miesięcy temu

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Trzeba wypróbować wszelkie opcje 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Królowa Karo

U nas tych opcji było już wiele 😉😘

Magda
8 miesięcy temu

Na tłusty czwartek pasują idealnie, jako alternatywa dla tradycyjnych pączków 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Magda

Nie każdy umie zrobić tradycyjne pączki, albo może inaczej nie każdy ma czas. A takie maleństwa są łatwe, szybkie i smaczne 🙂

szpileczkiibabeczki
8 miesięcy temu

uwielbiam 😉

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Zostało mi jedno opakowanie mascarpone od tortu😉

selglam
8 miesięcy temu

Takie pączusie tworzyła jeszcze moja babcia tylko bez mascarpone, na zwykłym cieście. Zawsze pięknie się prezentują, tym bardziej w ekologicznych, kartonowych pudełeczkach w stylu street food, albo po prostu na papierze tłuszczoszczelnym, a już najlepiej na zwykłej gazecie, tak jak kiedyś frytki sprzedawali na bazarach :))

DomologiaStosowana.PL
8 miesięcy temu

Mniam! Cudowna propozycja na tłusty czwartek. Zapisuję do przetestowania! 🙂

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

Polecam, takie szybkie i smaczne 🙂

iza
iza
8 miesięcy temu

oj bym takie pyszności sobie zjadła

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  iza

Dobrze, że to już niedługo tłusty czwartek 😉

Dorota
8 miesięcy temu

Gdy moje córki były małe, bardzo często smażyłam podobne pączki. Najczęściej na serku homogenizowanym.
Serdecznie pozdrawiam:)

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Dorota

Na serku homo też robię synek bardzo lubi, a te akurat zrobiłam, bo mi zostało serka od tortu 🙂

Dominika
Dominika
8 miesięcy temu

Ile serka zamiast mascarpone ?

Mirosława
8 miesięcy temu

Wyglądają tak apetycznie, że będę chciała je zrobić.

Słodko Słodka
8 miesięcy temu
Reply to  Mirosława

O super bardzo się cieszę 😘 Wczoraj robiła moja koleżanka z podwójnej porcji 😉 Muszę jeszcze dodać jej zdjęcie. Pozdrawiam

Maminek kulinarny
8 miesięcy temu

Zastanawiałam się co w tym roku upiec na tłusty czwartek do pracy. Nie mam zbyt wiele wolnego czasu i Twoj przepis na pączusie jest po prostu idealny.
Dzięki wielkie:)
Pozdrawiam!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

O widzisz bardzo się cieszę, że pomogłam 🙂 Pozdrawiam Kochana, dawno Cię nie widziałam 😘

Maminemk kulinarny
8 miesięcy temu

Trochę się dzieje i dlatego jestem mniej aktywna na blogu. Pracuję w szpitalu covidowym i jak wracam po 12 godzinach to mam ochotę tylko na odpoczynek. Jesienią przechorowalam wirusa. Długo nie mogłam wrócić do formy . Straszne paskudztwo.
Mam nadzieję, że wróci
bwreszcie normalność czego wszystkim życzę z całego serca:)
Buziaki i dużo zdrówka!

Słodko Słodka
8 miesięcy temu

O matko to Ci nie zazdroszczę, wielki szacunek za Twoją pracę ❤️U nas w Grudziądzu w szpitalu pracuje koleżanka na chirurgii, przysłała mi raz zdjęcie buzi po dyżurze… Miejmy nadzieję, że już niedługo wszystko wróci na swoje tory, zaczniemy żyć i planować jak przed pandemią. Ja też przechorowałam, ale tak delikatnie, 2 dni strasznie bolała mnie głowa a później straciłam smak i węch, pierwszy raz coś takiego, tydzień potrzymało i przeszło. Zdrówka Kochana i oby już bliżej jak dalej końca tej cholernej pandemii. Ściskam 😘

Monika
Monika
8 miesięcy temu

Czy spirytus jest obowiązkowy?. Ewentualnie można czymś bezalkoholowym zastąpić??

Tamara
Tamara
8 miesięcy temu

Już jutro działam z pączusiami 😋