Pączki z mascarpone

Słodko Słodka
47 komentarzy
Bardzo łatwy i szybki przepis na pączki z mascarpone, idealny przepis dla początkujących oraz dla tych którzy boją się ciasta drożdżowego. Te pączki przygotujesz dosłownie w kilka chwil i gwarantuje Ci, że samo wyrobienie ciasta i usmażenie pączków nie zajmie Ci więcej niż 30 min. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką rózgową, ciasto gotowe. Takie pączusie bardzo lubią dzieci, mój przedszkolak pochłania takich kilka na raz, jak odkurzacz. Wyjątkowo smaczne maleństwa i szybkie do zrobienia, nawet dla niezapowiedzianych gości. Jeśli lubisz takie szybkie i łatwe przepisy koniecznie wpadnij po przepis na pączki na serku homogenizowanym, również robi się je ekspresowo a przepis znajdziesz tu => (klik).
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 1 talerz
Jak wykonać przepis na – Pączki z mascarpone

Potrzebne składniki
  

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem. Możesz zobaczyć na moim kanale YT jak robię te właśnie szybkie pączki.
  • Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy.
  • Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką.
  • Ciasto ma być gęste i kleiste.
  • Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze.
  • Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały.
  • Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.

W Waszym wykonaniu

  • Dorota Strauss zawsze na mnie wyzywa, a zrobiła z podwójnej porcji 🙂
  • Ilość pączków jest uzależniona od wielkości, ja je nabierałam małą łyżeczką i wyszedł mi pełny talerz o średnicy 25 cm takich mini pączusiów na jeden kęs.
  • Moje pączki formowałam łyżeczką w misce, ale Ty możesz natłuścić dłonie olejem i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego w dłoniach, jeśli boisz się, że wyjdą Ci niekształtne prosto z łyżeczki.
  • Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć je w cukrze pudrze wymieszanym np. z cynamonem, lub cukrem waniliowym.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z mascarpone wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
47 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Teresa

Robiłam już są pyszne pozdrawiam

Słodko Słodka

A mi zostało mascarpone od tortu urodzinowego i musiałam gdzieś wykorzystać, więc ukulałam na szybko pączki 🙂😘

Wioleta Sadowska

Na pewno są dobre, jednak ja lubię tradycyjne pączki.

Słodko Słodka

U nas tradycyjne królują od Sylwestra, także trochę się przejedliśmy😁Na końcówkę karnawału mam zaplanowane już same drobne wypieki.

Królowa Karo

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Trzeba wypróbować wszelkie opcje 🙂

Słodko Słodka

U nas tych opcji było już wiele 😉😘

Magda

Na tłusty czwartek pasują idealnie, jako alternatywa dla tradycyjnych pączków 🙂

Słodko Słodka

Nie każdy umie zrobić tradycyjne pączki, albo może inaczej nie każdy ma czas. A takie maleństwa są łatwe, szybkie i smaczne 🙂

Iza

Słyszałam że takie pączki są pyszne
Sama nigdy ich nie robiłam

szpileczkiibabeczki

uwielbiam 😉

Zostało mi jedno opakowanie mascarpone od tortu😉

selglam

Takie pączusie tworzyła jeszcze moja babcia tylko bez mascarpone, na zwykłym cieście. Zawsze pięknie się prezentują, tym bardziej w ekologicznych, kartonowych pudełeczkach w stylu street food, albo po prostu na papierze tłuszczoszczelnym, a już najlepiej na zwykłej gazecie, tak jak kiedyś frytki sprzedawali na bazarach :))

Mniam! Cudowna propozycja na tłusty czwartek. Zapisuję do przetestowania! 🙂

Polecam, takie szybkie i smaczne 🙂

iza

oj bym takie pyszności sobie zjadła

Słodko Słodka

Dobrze, że to już niedługo tłusty czwartek 😉

Dorota

Gdy moje córki były małe, bardzo często smażyłam podobne pączki. Najczęściej na serku homogenizowanym.
Serdecznie pozdrawiam:)

Słodko Słodka

Na serku homo też robię synek bardzo lubi, a te akurat zrobiłam, bo mi zostało serka od tortu 🙂

Dominika

Ile serka zamiast mascarpone ?

Mirosława

Wyglądają tak apetycznie, że będę chciała je zrobić.

Słodko Słodka

O super bardzo się cieszę 😘 Wczoraj robiła moja koleżanka z podwójnej porcji 😉 Muszę jeszcze dodać jej zdjęcie. Pozdrawiam

Maminek kulinarny

Zastanawiałam się co w tym roku upiec na tłusty czwartek do pracy. Nie mam zbyt wiele wolnego czasu i Twoj przepis na pączusie jest po prostu idealny.
Dzięki wielkie:)
Pozdrawiam!

Słodko Słodka

O widzisz bardzo się cieszę, że pomogłam 🙂 Pozdrawiam Kochana, dawno Cię nie widziałam 😘

Trochę się dzieje i dlatego jestem mniej aktywna na blogu. Pracuję w szpitalu covidowym i jak wracam po 12 godzinach to mam ochotę tylko na odpoczynek. Jesienią przechorowalam wirusa. Długo nie mogłam wrócić do formy . Straszne paskudztwo.
Mam nadzieję, że wróci
bwreszcie normalność czego wszystkim życzę z całego serca:)
Buziaki i dużo zdrówka!

O matko to Ci nie zazdroszczę, wielki szacunek za Twoją pracę ❤️U nas w Grudziądzu w szpitalu pracuje koleżanka na chirurgii, przysłała mi raz zdjęcie buzi po dyżurze… Miejmy nadzieję, że już niedługo wszystko wróci na swoje tory, zaczniemy żyć i planować jak przed pandemią. Ja też przechorowałam, ale tak delikatnie, 2 dni strasznie bolała mnie głowa a później straciłam smak i węch, pierwszy raz coś takiego, tydzień potrzymało i przeszło. Zdrówka Kochana i oby już bliżej jak dalej końca tej cholernej pandemii. Ściskam 😘

Monika

Czy spirytus jest obowiązkowy?. Ewentualnie można czymś bezalkoholowym zastąpić??

Tamara

Już jutro działam z pączusiami 😋

Agnieszka

Super przepis. Pączki to nie do końca moja specjalność w kuchni, ale ten przepis brzmi na tyle prosty, chętnie spróbuję swoich sił z tym przepisem.

Pola

Genialny pomysł. Nigdy takich nie jadłam

Magda

Nigdy nie robiłam Paczków. Myślę że w tym roku się odważne i zrobię

Monika

Przyznam, że te mini pączki są jeszcze pyszniejsze od tradycyjnych. 🙂 Moim domownikom bardzo smakowały. Dziękuję za przepis.

Olga

Obok takich pączków nie da się przejść obojętnie.

Natalia

O jej już tłusty czwartek ☺️ W sumie warto się przygotować. Pączki wyglądają obłędnie.

Murrano

O! Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis! Właśnie czegoś podobnego szukałam z okazji wiadomego święta. Wygląda naprawdę dobrze, więc zapisuje przepis i filmik. Proszę trzymać za mnie kciuki, aby kulinarne umiejętności pozwoliły odwzorować pączki 1:1 🙂

Daria

Słyszałam że są pyszne. Sama jeszcze nigdy nie robiłam.

Iwona

Już dawno nie robiłam takich. Pamiętam że były pyszne.

Natalia

Mniam, widać, że są mięciutkie i puszyste.

Paulina

Fajne, apetyczne mini pączusie. Spróbuję kiedyś bardzo chętnie.

Gosia

Fantastyczne te pączki. Nie miałam okazji takich próbować.