Pączki z mascarpone

Słodko Słodka
50 komentarzy
Bardzo łatwy i szybki przepis na pączki z mascarpone, idealny przepis dla początkujących oraz dla tych którzy boją się ciasta drożdżowego. Te pączki przygotujesz dosłownie w kilka chwil i gwarantuje Ci, że samo wyrobienie ciasta i usmażenie pączków nie zajmie Ci więcej niż 30 min. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką rózgową, ciasto gotowe. Takie pączusie bardzo lubią dzieci, mój przedszkolak pochłania takich kilka na raz, jak odkurzacz. Wyjątkowo smaczne maleństwa i szybkie do zrobienia, nawet dla niezapowiedzianych gości. Jeśli lubisz takie szybkie i łatwe przepisy koniecznie wpadnij po przepis na pączki na serku homogenizowanym, również robi się je ekspresowo a przepis znajdziesz tu => (klik).
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 30 minuty
Ilość porcji 1 talerz
Jak wykonać przepis na – Pączki z mascarpone

Potrzebne składniki
  

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
  • 1 łyżka spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • olej do smażenia
  • cukier puder
  • cynamon - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem. Możesz zobaczyć na moim kanale YT jak robię te właśnie szybkie pączki.
  • Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy.
  • Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką.
  • Ciasto ma być gęste i kleiste.
  • Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki.
  • W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze.
  • Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały.
  • Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  • Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.

W Waszym wykonaniu

  • Dorota Strauss zawsze na mnie wyzywa, a zrobiła z podwójnej porcji 🙂
  • Ilość pączków jest uzależniona od wielkości, ja je nabierałam małą łyżeczką i wyszedł mi pełny talerz o średnicy 25 cm takich mini pączusiów na jeden kęs.
  • Moje pączki formowałam łyżeczką w misce, ale Ty możesz natłuścić dłonie olejem i formować małe kulki wielkości orzecha włoskiego w dłoniach, jeśli boisz się, że wyjdą Ci niekształtne prosto z łyżeczki.
  • Pączki możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć je w cukrze pudrze wymieszanym np. z cynamonem, lub cukrem waniliowym.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z mascarpone wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subskrybuj
Powiadom o
guest
50 komentarzy
Najstarsze
Najnowsze
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze
Teresa

Robiłam już są pyszne pozdrawiam

Słodko Słodka

A mi zostało mascarpone od tortu urodzinowego i musiałam gdzieś wykorzystać, więc ukulałam na szybko pączki 🙂😘

Wioleta Sadowska

Na pewno są dobre, jednak ja lubię tradycyjne pączki.

Słodko Słodka

U nas tradycyjne królują od Sylwestra, także trochę się przejedliśmy😁Na końcówkę karnawału mam zaplanowane już same drobne wypieki.

Królowa Karo

Tłusty Czwartek coraz bliżej. Trzeba wypróbować wszelkie opcje 🙂

Słodko Słodka

U nas tych opcji było już wiele 😉😘

Magda

Na tłusty czwartek pasują idealnie, jako alternatywa dla tradycyjnych pączków 🙂

Słodko Słodka

Nie każdy umie zrobić tradycyjne pączki, albo może inaczej nie każdy ma czas. A takie maleństwa są łatwe, szybkie i smaczne 🙂

Iza

Słyszałam że takie pączki są pyszne
Sama nigdy ich nie robiłam

szpileczkiibabeczki

uwielbiam 😉

Słodko Słodka

Zostało mi jedno opakowanie mascarpone od tortu😉

selglam

Takie pączusie tworzyła jeszcze moja babcia tylko bez mascarpone, na zwykłym cieście. Zawsze pięknie się prezentują, tym bardziej w ekologicznych, kartonowych pudełeczkach w stylu street food, albo po prostu na papierze tłuszczoszczelnym, a już najlepiej na zwykłej gazecie, tak jak kiedyś frytki sprzedawali na bazarach :))

DomologiaStosowana.PL

Mniam! Cudowna propozycja na tłusty czwartek. Zapisuję do przetestowania! 🙂

Słodko Słodka

Polecam, takie szybkie i smaczne 🙂

iza

oj bym takie pyszności sobie zjadła

Słodko Słodka

Dobrze, że to już niedługo tłusty czwartek 😉

Dorota

Gdy moje córki były małe, bardzo często smażyłam podobne pączki. Najczęściej na serku homogenizowanym.
Serdecznie pozdrawiam:)

Słodko Słodka

Na serku homo też robię synek bardzo lubi, a te akurat zrobiłam, bo mi zostało serka od tortu 🙂

Dominika

Ile serka zamiast mascarpone ?

Mirosława

Wyglądają tak apetycznie, że będę chciała je zrobić.

Słodko Słodka

O super bardzo się cieszę 😘 Wczoraj robiła moja koleżanka z podwójnej porcji 😉 Muszę jeszcze dodać jej zdjęcie. Pozdrawiam

Maminek kulinarny

Zastanawiałam się co w tym roku upiec na tłusty czwartek do pracy. Nie mam zbyt wiele wolnego czasu i Twoj przepis na pączusie jest po prostu idealny.
Dzięki wielkie:)
Pozdrawiam!

Słodko Słodka

O widzisz bardzo się cieszę, że pomogłam 🙂 Pozdrawiam Kochana, dawno Cię nie widziałam 😘

Maminemk kulinarny

Trochę się dzieje i dlatego jestem mniej aktywna na blogu. Pracuję w szpitalu covidowym i jak wracam po 12 godzinach to mam ochotę tylko na odpoczynek. Jesienią przechorowalam wirusa. Długo nie mogłam wrócić do formy . Straszne paskudztwo.
Mam nadzieję, że wróci
bwreszcie normalność czego wszystkim życzę z całego serca:)
Buziaki i dużo zdrówka!

Słodko Słodka

O matko to Ci nie zazdroszczę, wielki szacunek za Twoją pracę ❤️U nas w Grudziądzu w szpitalu pracuje koleżanka na chirurgii, przysłała mi raz zdjęcie buzi po dyżurze… Miejmy nadzieję, że już niedługo wszystko wróci na swoje tory, zaczniemy żyć i planować jak przed pandemią. Ja też przechorowałam, ale tak delikatnie, 2 dni strasznie bolała mnie głowa a później straciłam smak i węch, pierwszy raz coś takiego, tydzień potrzymało i przeszło. Zdrówka Kochana i oby już bliżej jak dalej końca tej cholernej pandemii. Ściskam 😘

Monika

Czy spirytus jest obowiązkowy?. Ewentualnie można czymś bezalkoholowym zastąpić??

Tamara

Już jutro działam z pączusiami 😋

Agnieszka

Super przepis. Pączki to nie do końca moja specjalność w kuchni, ale ten przepis brzmi na tyle prosty, chętnie spróbuję swoich sił z tym przepisem.

Pola

Genialny pomysł. Nigdy takich nie jadłam

Magda

Nigdy nie robiłam Paczków. Myślę że w tym roku się odważne i zrobię

Monika

Przyznam, że te mini pączki są jeszcze pyszniejsze od tradycyjnych. 🙂 Moim domownikom bardzo smakowały. Dziękuję za przepis.

Olga

Obok takich pączków nie da się przejść obojętnie.

Natalia

O jej już tłusty czwartek ☺️ W sumie warto się przygotować. Pączki wyglądają obłędnie.

Murrano

O! Bardzo się cieszę, że znalazłam ten przepis! Właśnie czegoś podobnego szukałam z okazji wiadomego święta. Wygląda naprawdę dobrze, więc zapisuje przepis i filmik. Proszę trzymać za mnie kciuki, aby kulinarne umiejętności pozwoliły odwzorować pączki 1:1 🙂

Daria

Słyszałam że są pyszne. Sama jeszcze nigdy nie robiłam.

Iwona

Już dawno nie robiłam takich. Pamiętam że były pyszne.

Natalia

Mniam, widać, że są mięciutkie i puszyste.

Paulina

Fajne, apetyczne mini pączusie. Spróbuję kiedyś bardzo chętnie.

Gosia

Fantastyczne te pączki. Nie miałam okazji takich próbować.

Justyna

Wyglądają smakowicie. Chyba jeszcze nie jadłam takich.

purdentix reviews

Your blog is a constant source of inspiration for me. Your passion for your subject matter is palpable, and it’s clear that you pour your heart and soul into every post. Keep up the incredible work!

Aneta

Dawno nie robiłam tych pączków. Chyba je zrobię czuje ze mpke dziecko je polubi.