Pączki z piekarnika

Słodko Słodka
24 komentarze
To wersja dla tych, którzy bardziej dbają o linię i boją się, że pączki wejdą im w boczki. Pączki z piekarnika, czyli pączki pieczone są puszyste i delikatne, bardziej bezpieczne, można sobie pozwolić, żeby zjeść o jednego więcej. Dla mnie to takie bułeczki z marmoladą, ale zwał jak zwał, są bardzo smaczne i wiadomo takie świeże jeszcze letnie, smakują obłędnie, nie sposób im się oprzeć. Mój synek 8 – latek zjadł 2 na poczekaniu i stwierdził, że są przepyszne, przepychota!!! Polecam serdecznie, bardzo łatwe i wydaje mi się, że szybsze w przygotowaniu jak te prawdziwe pączki na tłusty czwartek. Nadziać możesz dowolnie, marmoladą różaną, budyniem, nutellą, co kto lubi i preferuje, bo jak wiadomo o gustach i guścikach oraz smakach się nie dyskutuje.
Przygotowanie 10 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 50 minuty
Ilość porcji 16 pączków
Jak wykonać przepis na – Pączki z piekarnika

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg mąki pszennej luksusowej
  • 1 kostka drożdży - 100 g
  • ½ szkl. cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 i ½ szkl. ciepłego mleka
  • 2 jajka - L
  • ½ szkl. oleju - możesz zamienić na masło

Dodatkowo

  • marmolada różana
  • cukier puder

Sposób wykonania

  • Mąkę przesiej do miski, zrób dołek i wkrusz drożdże, następnie zasyp łyżką cukru i zalej ciepłym, ale nie gorącym mlekiem.
    Przykryj ściereczką i odstaw na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Po tym czasie wsyp pozostały cukier, możesz też dać cukier waniliowy, wbij jaja i wlej olej. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto odchodzące od ręki, misy miksera, przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. do podwojenia swojej objętości.
    Podziel na 16 kawałków ( możesz też podzielić śmiało na 20, u mnie wyszły dość spore kule) i uformuj zgrabne kuleczki.
    Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
    Przykryj ściereczką i odczekaj 15 min. żeby się napuszyły.
    Piecz w temp. 180°C ok. 15 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Jeszcze ciepłe nadziej marmoladą, na filmiku pokazuje krok po kroku jak nadziewam takie cuda. Oczywiście najlepsze konkretnie nadziane 🙂
    Na koniec posyp cukrem pudrem.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Zrobiłam 16 pączków z piekarnika, ale spokojnie możesz podzielić ciasto nawet na 20 szt. będę wtedy mniejsze jak moje, ale bardziej wydajne, jeśli rodzinka jest większa.
  • Na zdjęciu ze mną, pączek rozkrojony jeszcze ciepły.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pączki z piekarnika wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
24 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Madlene P

Takich z piekarnika jeszcze nie jadłam ale wyglądają równie smakowicie, jak te tradycyjne 🙂

Anonimowy

Witam , a ile sztuk pączków wychodzi z tego przepisu ? 🙂

Anonimowy

Witam.A można przed pieczeniem nadziać?

Unknown

Piec w temperaturze 180 stopni, ale z termoobiegiem czy grzanie góra dół??:) pozdrawiam.

Unknown

Ma się rozumieć że z tych składników wyjdzie około 15-18 sztuk

Anonimowy

Paczki pychotka nadziewalam przed pieczeniem wyszly rewelacja dzieci nie umia sie najesc

Małgosia

Jakie są? Lekkie i puszyste czy raczej zbite? Mają normalny smak pączków? 😊😆😋
P.S. Chlebek robiłam i wyszedł wspanialy, więc na pączki też się zamierzam 😊

Wioleta Sadowska

Jaki fajny przepis. A pączki na pewno pyszne.

Basia

Ale puszyste. Będę musiała spróbować

Daga

Pączusie pyszne, mięciutkie. Zrobiłam z połowy porcji, ale to był błąd, bo jutro czeka mnie powtórka.

Klaudia Zuberska

 Witam serdecznie ♡
Wspaniały przepis, pączki wyglądają bardzo apetycznie, mniam 🙂
Pozdrawiam cieplutko ♡

Gosia

Taka zdrowsza wersja mi odpowiada. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam pączki

Urocznica

Pysznie! 🙂