9,6K
Jak wykonać przepis na – Paluchy drożdżowe
Chodziły za mną już od dłuższego czasu, akurat nadarzyła się okazja, bo szliśmy na grilla, więc przygotowałam takie właśnie paluchy drożdżowe z serem i boczkiem. Możesz je serwować z różnymi sosami i dipami, wedle gustu i smaku i w zależności od nadzienia. Takie paluchy drożdżowe to świetna przekąska na imprezę, możesz je nadziać dowolnie, gwarantuje, że za każdym razem są równie smaczne. Ja środek przesmarowałam sosem pomidorowym z przyprawą do pizzy, rozsypałam ser i boczek i tyle!!! Oczywiście jak się domyślacie, zniknęły bardzo szybko, wszystkim smakowały, więc jeśli jeszcze nie znacie tych paluchów podaje przepis dalej. Moi chłopcy podjadali jeszcze ciepłe z blaszki, musiałam schować, bo w końcu bym nic nie zabrała ze sobą na tego grilla.
Potrzebne składniki
Ciasto drożdżowe
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 25 g drożdży świeżych - lub 7 g drożdży instant
- 2 łyżki cukru
- 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
- 125 g masła
Sos
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka wody
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka przyprawy do pizzy
- 2 ząbki czosnku
Dodatkowo
- 100 g ulubionego tartego żółtego sera
- 100 g boczku drobno pokrojonego
- 2 łyżki sezamu do posypania
- 2 łyżki czarnuszki do posypania
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem
Sposób wykonania
- Masło roztop i odstaw na bok, do przestygnięcia.Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.Wsyp cukier na drożdże, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Wbij jajka, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło.Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości.
- Przecier pomidorowy wymieszaj z olejem i wodą, wsyp zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy, lub użyj swoich ulubionych przypraw. Przeciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj, odstaw na bok.Ser jeśli używasz w kawałku zetrzyj na tarce, ja akurat miałam ser tarty.Boczek użyłam wędzony surowy, pokrój go dość drobno.Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkuj je na duży prostokąt, u mnie wielkości maty silikonowej.Ciasto przesmaruj po całości sosem, rozsyp ser i boczek, przyklep dłonią do ciasta.
- Zarzuć jeden koniec ciasta na drugi i krój w paseczki szerokości 1,5 – 2 cm, skręcaj je spiralnie i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się napuszą.
- Tak przygotowane paluchy posmaruj pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionym ziarnem.
- Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
- Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Paluchy można nadziać dowolnie co kto lubi, równie dobrze można je zrobić z samym serem w środku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paluchy drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Świetna przekąska dla dzieciaków do szkoły
To też, u nas młody uwielbia takie paluchy, ogólnie dzieciaki lubią takie smaki 🙂
Bardzo apetyczne, chetnie wyprobuje przepis, dziekuje!
Cieszę się bardzo, że Ci się spodobały, jest mi bardzo miło 🙂
Wyglądają wyśmienicie
Dziękuje ślicznie za komentarz i ocenę 🙂 Pozdrawiam
Te paluchy muszą być pyszne. Pojadłabym sobie, pojadła.
Oj tak, są pyszne 😋
super pomysł! Na pewno go wykorzystam przy najbliższej okazji 🙂
Dziękuje🙂 Bardzo się cieszę, polecam😘 Pozdrawiam
Wow! Jakie piękne i rumiane ! Nie dziwię się, że tak szybko zostały zjedzone 😄
Dziękuje ślicznie, moment i było po paluchach 🙂 Bardzo lubię wypieki drożdżowe.
Kusząco wyglądają 😁 nasze smaki więc na pewno wypróbuję 😋😊
Pyszka, polecam, sama nie mogłam się oprzeć 😉 Teraz robię też synkowi do szkoły na drugie śniadanie, dla odmiany coś innego.
Nigdy nie robiłam drożdżowych paluchów, ale ciasto drożdżowe często u nas gości.
U nas te często drożdżowe gości, ogólnie bardzo lubimy drożdżowe wypieki 🙂
Z chęcią się skuszę na tę propozycję, dla mnie super propozycja.
Dziękuje bardzo, polecam serdecznie, smaczne są i szybciutko znikają 🙂
Znakomite do piwa!
A o tym to nawet nie pomyślałam😁Masz racje do piwa też będą super 🙂
Pyszna przekąska 🙂 można jeść od razu albo zapakować do pracy lub szkoły 🙂
Dzięki 🙂 Zgadza się, ostatnio robiłam dla młodego do szkoły 💪W ogóle zaczął mi teraz wymyślać z tymi śniadaniami do szkoły 😁
Super pomysł na przekąskę 🙂
Dziękuje Mireczko 🙂😘
Super przepis na kolację we dwoje czy na imprezę ze znajomymi, zostawiam 5 gwiazdek i czekam na kolejne przepisy 🙂
Dziękuje ślicznie 🙂😘 Polecam przetestować przepis przy najbliższej okazji 🙂 Pozdrawiam
Świetny pomysł! I do tego wyglądają ekstra! Na pewno spróbuję!
Dziękuje, super wyszły, nieskromnie napiszę wyglądają jak malowane 🙂
Cudowne sa te paluchy i jakie rumiane!
Dziękuje Edytko 🙂 Smaczne te paluchy, pewnie będą u nas często gościć, małemu zasmakowały i woła o takie na śniadanie do szkoły często, gęsto 😉
Mam pytanie czy te paluchy są takie chrupiące czy takie bardziej miękkie?
Paluchy są z ciasta drożdżowego, więc są miękkie, a nie chrupiące. Pozdrawiam
Dzień dobry,
Czy mogę zarobić ciasto wieczorem, zostawić do lekkiego podrośniecia, włożyć do lodówki,a rano wyciągnąć 30 min. przed pieczeniem?
Aniu tak oczywiście, powinno być oki 🙂 Pozdrawiam
Dawno takich nie jadłam. Czuję że będą teraz za mną chodziły.
Polecam przygotować, są bardzo smaczne i oczywiście szybko znikają 🙂 W zeszłym roku często je robiłam na grilla i zabierałam ze sobą.
Chętnie bym takie zjadła. Pamiętam jak mama takie piekła.
Smaczne są i zawsze szybko znikają.
Wyglądają rewelacyjnie. Jeszcze nigdy takich nie robiłam.
Polecam Beatko, są bardzo smaczne, u nas w sezonie grillowym bardzo często je robię i zabieram ze sobą na grilla, zawsze bardzo szybko znikają 🙂 Pozdrawiam
Pychota:)
Dzięki akurat na majówkę idę na grilla, więc będzie okazja, żeby przygotować paluchy 🙂
Właśnie biorę się za przygotowanie paluchów według tego przepisu,wyglądają bardzo apetycznie! Dam znać jak wyszły,a jeśli się udadzą zamieściłabym fotkę,ale nie wiem czy tutaj się da. Pozdrawiam Autorkę🙂