Paluchy drożdżowe

Słodko Słodka
43 komentarze
Chodziły za mną już od dłuższego czasu, akurat nadarzyła się okazja, bo szliśmy na grilla, więc przygotowałam takie właśnie paluchy drożdżowe z serem i boczkiem. Możesz je serwować z różnymi sosami i dipami, wedle gustu i smaku i w zależności od nadzienia. Takie paluchy drożdżowe to świetna przekąska na imprezę, możesz je nadziać dowolnie, gwarantuje, że za każdym razem są równie smaczne. Ja środek przesmarowałam sosem pomidorowym z przyprawą do pizzy, rozsypałam ser i boczek i tyle!!! Oczywiście jak się domyślacie, zniknęły bardzo szybko, wszystkim smakowały, więc jeśli jeszcze nie znacie tych paluchów podaje przepis dalej. Moi chłopcy podjadali jeszcze ciepłe z blaszki, musiałam schować, bo w końcu bym nic nie zabrała ze sobą na tego grilla.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 1 godzina 45 minuty
Ilość porcji 2 blaszki od piekarnika
Jak wykonać przepis na – Paluchy drożdżowe

Potrzebne składniki
  

Ciasto drożdżowe

  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g drożdży świeżych - lub 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 125 ml ciepłego, ale nie gorącego mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 125 g masła

Sos

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżka przyprawy do pizzy
  • 2 ząbki czosnku

Dodatkowo

  • 100 g ulubionego tartego żółtego sera
  • 100 g boczku drobno pokrojonego
  • 2 łyżki sezamu do posypania
  • 2 łyżki czarnuszki do posypania
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania przed pieczeniem

Sposób wykonania

  • Masło roztop i odstaw na bok, do przestygnięcia.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże.
    Wsyp cukier na drożdże, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    Wbij jajka, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło.
    Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości.
  • Przecier pomidorowy wymieszaj z olejem i wodą, wsyp zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy, lub użyj swoich ulubionych przypraw. Przeciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj, odstaw na bok.
    Ser jeśli używasz w kawałku zetrzyj na tarce, ja akurat miałam ser tarty.
    Boczek użyłam wędzony surowy, pokrój go dość drobno.
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkuj je na duży prostokąt, u mnie wielkości maty silikonowej.
    Ciasto przesmaruj po całości sosem, rozsyp ser i boczek, przyklep dłonią do ciasta.
  • Zarzuć jeden koniec ciasta na drugi i krój w paseczki szerokości 1,5 – 2 cm, skręcaj je spiralnie i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Układaj w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się napuszą.
  • Tak przygotowane paluchy posmaruj pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionym ziarnem.
  • Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia.
  • Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Wiaderna – Oliszewska Justyna zrobiła od razu na gorąco i napisała, że są genialne, dziękuje Justynko za apetyczne foto 🙂

Instrukcja na filmie

  • Paluchy można nadziać dowolnie co kto lubi, równie dobrze można je zrobić z samym serem w środku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Paluchy drożdżowe wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
43 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Patrycja Reszko

Świetna przekąska dla dzieciaków do szkoły

Słodko Słodka

To też, u nas młody uwielbia takie paluchy, ogólnie dzieciaki lubią takie smaki 🙂

Anna

Bardzo apetyczne, chetnie wyprobuje przepis, dziekuje!

Słodko Słodka

Cieszę się bardzo, że Ci się spodobały, jest mi bardzo miło 🙂

Sylwia Rytko

Wyglądają wyśmienicie

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie za komentarz i ocenę 🙂 Pozdrawiam

Wioleta Sadowska

Te paluchy muszą być pyszne. Pojadłabym sobie, pojadła.

Słodko Słodka

Oj tak, są pyszne 😋

Koralina

super pomysł! Na pewno go wykorzystam przy najbliższej okazji 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje🙂 Bardzo się cieszę, polecam😘 Pozdrawiam

Monika

Wow! Jakie piękne i rumiane ! Nie dziwię się, że tak szybko zostały zjedzone 😄

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie, moment i było po paluchach 🙂 Bardzo lubię wypieki drożdżowe.

Gosia

Kusząco wyglądają 😁 nasze smaki więc na pewno wypróbuję 😋😊

Słodko Słodka

Pyszka, polecam, sama nie mogłam się oprzeć 😉 Teraz robię też synkowi do szkoły na drugie śniadanie, dla odmiany coś innego.

Pojedztam.pl

Nigdy nie robiłam drożdżowych paluchów, ale ciasto drożdżowe często u nas gości.

Słodko Słodka

U nas te często drożdżowe gości, ogólnie bardzo lubimy drożdżowe wypieki 🙂

Paulina Kwiatkowska

Z chęcią się skuszę na tę propozycję, dla mnie super propozycja.

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo, polecam serdecznie, smaczne są i szybciutko znikają 🙂

Irek

Znakomite do piwa!

Słodko Słodka

A o tym to nawet nie pomyślałam😁Masz racje do piwa też będą super 🙂

Magda

Pyszna przekąska 🙂 można jeść od razu albo zapakować do pracy lub szkoły 🙂

Słodko Słodka

Dzięki 🙂 Zgadza się, ostatnio robiłam dla młodego do szkoły 💪W ogóle zaczął mi teraz wymyślać z tymi śniadaniami do szkoły 😁

Mirosława Dudko

Super pomysł na przekąskę 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje Mireczko 🙂😘

Madżenta

Super przepis na kolację we dwoje czy na imprezę ze znajomymi, zostawiam 5 gwiazdek i czekam na kolejne przepisy 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje ślicznie 🙂😘 Polecam przetestować przepis przy najbliższej okazji 🙂 Pozdrawiam

Królowa Karo

Świetny pomysł! I do tego wyglądają ekstra! Na pewno spróbuję!

Słodko Słodka

Dziękuje, super wyszły, nieskromnie napiszę wyglądają jak malowane 🙂

Edyta

Cudowne sa te paluchy i jakie rumiane!

Słodko Słodka

Dziękuje Edytko 🙂 Smaczne te paluchy, pewnie będą u nas często gościć, małemu zasmakowały i woła o takie na śniadanie do szkoły często, gęsto 😉

Kasia

Mam pytanie czy te paluchy są takie chrupiące czy takie bardziej miękkie?

Ania

Dzień dobry,
Czy mogę zarobić ciasto wieczorem, zostawić do lekkiego podrośniecia, włożyć do lodówki,a rano wyciągnąć 30 min. przed pieczeniem?

Ewa

Dawno takich nie jadłam. Czuję że będą teraz za mną chodziły.

Agata

Chętnie bym takie zjadła. Pamiętam jak mama takie piekła.

Beata

Wyglądają rewelacyjnie. Jeszcze nigdy takich nie robiłam.

Natalia

Pychota:)

Agata

Właśnie biorę się za przygotowanie paluchów według tego przepisu,wyglądają bardzo apetycznie! Dam znać jak wyszły,a jeśli się udadzą zamieściłabym fotkę,ale nie wiem czy tutaj się da. Pozdrawiam Autorkę🙂