Ciasto jest niezwykle smaczne, proste do zrobienia, bardzo fajnie się wałkuje, nie trzeba zbytnio się wysilać, nie potrzeba też mistrzowskich zdolności, żeby zrobić takie pierożki. Z nadzieniem można eksperymentować, u mnie akurat wersja świąteczna z kapustą i pieczarkami. Takie pierogi przygotowuje na początku grudnia i mrożę, dzień przed Wigilią, przed spaniem wyciągam z zamrażalnika, a na drugi dzień tylko podgrzewam w piekarniku i podaje na kolacje. Polecam również Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą. Coraz bliżej święta, nie wiem jak Wy, ale ja już powoli czuje magię świąt, krzątam się po kuchni i zaczynam zapełniać puszki ciastkami i pierniczkami. Powoli zastanawiam się co podam w tym roku na kolacje wigilijną oprócz tradycyjnych i sprawdzonych potraw, przygotowuje listę zakupów.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 15 mins
Ilość porcji 27 szt.
Jak wykonać przepis na – Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze

Potrzebne składniki
  

Ciasto

  • 250 ml ciepłego kefiru
  • łyżeczki sody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szczypta soli
  • ok. 600 g mąki pszennej

Nadzienie

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka - duża
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz prawdziwy mielony - do smaku
  • przyprawa do bigosu i dań z kapustą - do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Kiszoną kapustę pokroić drobniej ( jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać ). Wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki wrzucić do kapusty. Całość zalać wodą, wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok. 40 min.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na dużą patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem ,następnie wrzucić odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać. 
    Dusić ok.15 min. co jakiś czas przemieszać, żeby nam się farsz nie przypalił. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kapusty-do smaku. Farsz odstawić do przestygnięcia.
     
  • Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę. Do małej miseczki wlać ciepły kefir, wsypać sodę i wymieszać dokładnie, następnie odstawić na 5 min. Po tym czasie wlać masło, dać szczyptę soli i całość przelać do miski z mąką i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto – powinno odchodzić od ręki lub misy miksera.
  • Wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na 30 min. przez ten czas stanie się bardziej miękkie.
  • Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła średnicy 9 cm. Na każdym krążku ułożyć solidną łyżkę farszu, zlepić brzegi i docisnąć widelcem.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, oraz posypać czarnuszką.
  • Piec w temp. 180 C do zarumienienia ok. 30 min.

Torebki na mrożonki z suwakiem

  • Pierożki te po wystygnięciu można spokojnie zamrozić, a do mrożenia polecam niezastąpione w okresie świątecznym i nie tylko torebki na mrożonki z suwakiem firmy Stella, suwak gwarantuje 100 % szczelności woreczka, są również wielokrotnego użytku i spokojnie można myć w zmywarce, a do tego można opisać nasze danie jak dla mnie same plusy 🙂 Przyznam się szczerze, że zawsze mroziłam w zwykłych woreczkach, normalnie okręcając koniec, ale teraz gdy trafiłam na woreczki z suwakiem, nie zamieniłabym ich na żadne inne.
  • Co roku od początku grudnia zaczynam kleić pierogi, uszka, krokiety i inne cuda na stół wigilijny, mrożąc je w takich woreczkach mam gwarancje, że rzeczywiście zachowają świeżość w zamrażalniku do samych świąt a nawet i jeszcze dłużej. 

W Waszym wykonaniu

  • Renata Wierzchowska dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂
Podawać z ciepłym barszczykiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinarna Maniusia
1 rok temu

Kochana ale cudne pierożki, pysznie wyglądają 🙂

depka
1 rok temu

Nowością jest super ciasto, aż mnie kusi by
wypróbować.
A jaki masz sposób na ogrzewanie takich mrożonek ?

depka
1 rok temu
Reply to  depka

Bardzo dziękuję;)
Żeby się ,,nie zarobić,, przed Świętami, warto wcześniej
zacząć.

Izaa
1 rok temu

takiego pierożka to bym zjadła nawet nie jednego

Marcepanowy Kącik
1 rok temu

Też muszę się powoli zabierać za pierogi 🙂 Pozdrawiam 🙂

Notatnik kulinarny Joanny 55

Pierożki wyglądają bajecznie. Joasiu mało się teraz odzywam, bo na Przyślij Przepis przenoszę przepisy ze starego konta na nowe, a jest ich 870, muszę każdy przepis opisać ile porcji itd. Wybacz mi ale wszystko z czasem nadrobię. Pozdrawiam cieplutko

Patrycja
1 rok temu

Dobry pomysł zarówno na wigilię, ale też na Boże Narodzenie do barszczu!

bryssska-Katarzyna Młynarczyk

Fajne są ;-D

Teresa.mojewyroby
1 rok temu

Oj zjadłam bym takieg pierożka

Izabela S.
1 rok temu

Super są takie pierożki 🙂

windowtothebeauty
1 rok temu

Mmmm zrobiłaś mi smaka:D

Myśli Potarganej
1 rok temu

Niezmiennie podziwiam twoją precyzję wykonania. Do tego fajny przepis z wykorzystaniem kapusty, której, mam wrażenie, coraz mniej w naszej kuchni. A szkoda…

idaszewska
1 rok temu

Superowe pierogi!