Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze

Słodko Słodka
15 komentarzy
Ciasto jest niezwykle smaczne, proste do zrobienia, bardzo fajnie się wałkuje, nie trzeba zbytnio się wysilać, nie potrzeba też mistrzowskich zdolności, żeby zrobić takie pierożki. Z nadzieniem można eksperymentować, u mnie akurat wersja świąteczna z kapustą i pieczarkami. Takie pierogi przygotowuje na początku grudnia i mrożę, dzień przed Wigilią, przed spaniem wyciągam z zamrażalnika, a na drugi dzień tylko podgrzewam w piekarniku i podaje na kolacje. Polecam również Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą. Coraz bliżej święta, nie wiem jak Wy, ale ja już powoli czuje magię świąt, krzątam się po kuchni i zaczynam zapełniać puszki ciastkami i pierniczkami. Powoli zastanawiam się co podam w tym roku na kolacje wigilijną oprócz tradycyjnych i sprawdzonych potraw, przygotowuje listę zakupów.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 2 godziny
Czas całkowity 2 godziny 15 minuty
Ilość porcji 27 szt.
Jak wykonać przepis na – Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze

Potrzebne składniki
  

Ciasto

  • 250 ml ciepłego kefiru
  • łyżeczki sody
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • 1 szczypta soli
  • ok. 600 g mąki pszennej

Nadzienie

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 marchewka - duża
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • sól i pieprz prawdziwy mielony - do smaku
  • przyprawa do bigosu i dań z kapustą - do smaku
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Kiszoną kapustę pokroić drobniej ( jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać ). Wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki wrzucić do kapusty. Całość zalać wodą, wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok. 40 min.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na dużą patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem ,następnie wrzucić odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać. 
    Dusić ok.15 min. co jakiś czas przemieszać, żeby nam się farsz nie przypalił. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kapusty-do smaku. Farsz odstawić do przestygnięcia.
     
  • Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę. Do małej miseczki wlać ciepły kefir, wsypać sodę i wymieszać dokładnie, następnie odstawić na 5 min. Po tym czasie wlać masło, dać szczyptę soli i całość przelać do miski z mąką i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto – powinno odchodzić od ręki lub misy miksera.
  • Wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na 30 min. przez ten czas stanie się bardziej miękkie.
  • Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła średnicy 9 cm. Na każdym krążku ułożyć solidną łyżkę farszu, zlepić brzegi i docisnąć widelcem.
  • Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, oraz posypać czarnuszką.
  • Piec w temp. 180 C do zarumienienia ok. 30 min.

Torebki na mrożonki z suwakiem

  • Pierożki te po wystygnięciu można spokojnie zamrozić, a do mrożenia polecam niezastąpione w okresie świątecznym i nie tylko torebki na mrożonki z suwakiem firmy Stella, suwak gwarantuje 100 % szczelności woreczka, są również wielokrotnego użytku i spokojnie można myć w zmywarce, a do tego można opisać nasze danie jak dla mnie same plusy 🙂 Przyznam się szczerze, że zawsze mroziłam w zwykłych woreczkach, normalnie okręcając koniec, ale teraz gdy trafiłam na woreczki z suwakiem, nie zamieniłabym ich na żadne inne.
  • Co roku od początku grudnia zaczynam kleić pierogi, uszka, krokiety i inne cuda na stół wigilijny, mrożąc je w takich woreczkach mam gwarancje, że rzeczywiście zachowają świeżość w zamrażalniku do samych świąt a nawet i jeszcze dłużej. 

W Waszym wykonaniu

  • Renata Wierzchowska dziękuje ślicznie za zdjęcie 🙂
Podawać z ciepłym barszczykiem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kulinarna Maniusia

Kochana ale cudne pierożki, pysznie wyglądają 🙂

depka

Nowością jest super ciasto, aż mnie kusi by
wypróbować.
A jaki masz sposób na ogrzewanie takich mrożonek ?

depka

Bardzo dziękuję;)
Żeby się ,,nie zarobić,, przed Świętami, warto wcześniej
zacząć.

Izaa

takiego pierożka to bym zjadła nawet nie jednego

Marcepanowy Kącik

Też muszę się powoli zabierać za pierogi 🙂 Pozdrawiam 🙂

Pierożki wyglądają bajecznie. Joasiu mało się teraz odzywam, bo na Przyślij Przepis przenoszę przepisy ze starego konta na nowe, a jest ich 870, muszę każdy przepis opisać ile porcji itd. Wybacz mi ale wszystko z czasem nadrobię. Pozdrawiam cieplutko

Patrycja

Dobry pomysł zarówno na wigilię, ale też na Boże Narodzenie do barszczu!

Fajne są ;-D

Teresa.mojewyroby

Oj zjadłam bym takieg pierożka

Izabela S.

Super są takie pierożki 🙂

windowtothebeauty

Mmmm zrobiłaś mi smaka:D

Myśli Potarganej

Niezmiennie podziwiam twoją precyzję wykonania. Do tego fajny przepis z wykorzystaniem kapusty, której, mam wrażenie, coraz mniej w naszej kuchni. A szkoda…

idaszewska

Superowe pierogi!