1,4K
Jak wykonać przepis na – Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze
Ciasto jest niezwykle smaczne, proste do zrobienia, bardzo fajnie się wałkuje, nie trzeba zbytnio się wysilać, nie potrzeba też mistrzowskich zdolności, żeby zrobić takie pierożki. Z nadzieniem można eksperymentować, u mnie akurat wersja świąteczna z kapustą i pieczarkami. Takie pierogi przygotowuje na początku grudnia i mrożę, dzień przed Wigilią, przed spaniem wyciągam z zamrażalnika, a na drugi dzień tylko podgrzewam w piekarniku i podaje na kolacje. Polecam również Pieczone pierogi ze szpinakiem i fetą. Coraz bliżej święta, nie wiem jak Wy, ale ja już powoli czuje magię świąt, krzątam się po kuchni i zaczynam zapełniać puszki ciastkami i pierniczkami. Powoli zastanawiam się co podam w tym roku na kolacje wigilijną oprócz tradycyjnych i sprawdzonych potraw, przygotowuje listę zakupów.
Potrzebne składniki
Ciasto
- 250 ml ciepłego kefiru
- ⅓ łyżeczki sody
- 3 łyżki roztopionego masła
- 1 szczypta soli
- ok. 600 g mąki pszennej
Nadzienie
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 marchewka - duża
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 listki laurowe
- 3 ziela angielskie
- sól i pieprz prawdziwy mielony - do smaku
- przyprawa do bigosu i dań z kapustą - do smaku
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Kiszoną kapustę pokroić drobniej ( jeśli jest zbyt kwaśna można opłukać ). Wrzucić do garnka, marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na grubych oczkach tarki wrzucić do kapusty. Całość zalać wodą, wrzucić listki i ziele, gotować do miękkości ok. 40 min.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na dużą patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i starte na grubych oczkach tarki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, przyprawić solą i pieprzem ,następnie wrzucić odcedzoną kapustę, całość dokładnie wymieszać. Dusić ok.15 min. co jakiś czas przemieszać, żeby nam się farsz nie przypalił. Na koniec doprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kapusty-do smaku. Farsz odstawić do przestygnięcia.
- Do dużej miski przesiać przez sitko mąkę. Do małej miseczki wlać ciepły kefir, wsypać sodę i wymieszać dokładnie, następnie odstawić na 5 min. Po tym czasie wlać masło, dać szczyptę soli i całość przelać do miski z mąką i zagnieść elastyczne i gładkie ciasto – powinno odchodzić od ręki lub misy miksera.
- Wyrobione ciasto przykryć w misce folią spożywczą i odstawić na 30 min. przez ten czas stanie się bardziej miękkie.
- Ciasto rozwałkować na delikatnie podsypanym mąką blacie na grubość ok. 3 mm, wykrawać koła średnicy 9 cm. Na każdym krążku ułożyć solidną łyżkę farszu, zlepić brzegi i docisnąć widelcem.
- Piec w temp. 180 C do zarumienienia ok. 30 min.
Torebki na mrożonki z suwakiem
- Pierożki te po wystygnięciu można spokojnie zamrozić, a do mrożenia polecam niezastąpione w okresie świątecznym i nie tylko torebki na mrożonki z suwakiem firmy Stella, suwak gwarantuje 100 % szczelności woreczka, są również wielokrotnego użytku i spokojnie można myć w zmywarce, a do tego można opisać nasze danie jak dla mnie same plusy 🙂 Przyznam się szczerze, że zawsze mroziłam w zwykłych woreczkach, normalnie okręcając koniec, ale teraz gdy trafiłam na woreczki z suwakiem, nie zamieniłabym ich na żadne inne.
- Co roku od początku grudnia zaczynam kleić pierogi, uszka, krokiety i inne cuda na stół wigilijny, mrożąc je w takich woreczkach mam gwarancje, że rzeczywiście zachowają świeżość w zamrażalniku do samych świąt a nawet i jeszcze dłużej.
Podawać z ciepłym barszczykiem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Pieczone pierogi z kapustą – ciasto na kefirze wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Kochana ale cudne pierożki, pysznie wyglądają 🙂
Nowością jest super ciasto, aż mnie kusi by
wypróbować.
A jaki masz sposób na ogrzewanie takich mrożonek ?
Zawsze wyciągam dzień przed jak idę spać,kładę na tacce i zostawiam,a na drugi dzień do piekarnika,w zeszłym roku zrobiłam sporą porcje na cieście drożdżowym,mieliśmy na święta i na Sylwestra i szczerze mówiąc,smakowały tak samo jak robione na świeżo 🙂
Bardzo dziękuję;)
Żeby się ,,nie zarobić,, przed Świętami, warto wcześniej
zacząć.
takiego pierożka to bym zjadła nawet nie jednego
Też muszę się powoli zabierać za pierogi 🙂 Pozdrawiam 🙂
Pierożki wyglądają bajecznie. Joasiu mało się teraz odzywam, bo na Przyślij Przepis przenoszę przepisy ze starego konta na nowe, a jest ich 870, muszę każdy przepis opisać ile porcji itd. Wybacz mi ale wszystko z czasem nadrobię. Pozdrawiam cieplutko
Dobry pomysł zarówno na wigilię, ale też na Boże Narodzenie do barszczu!
Fajne są ;-D
Oj zjadłam bym takieg pierożka
Super są takie pierożki 🙂
Mmmm zrobiłaś mi smaka:D
Niezmiennie podziwiam twoją precyzję wykonania. Do tego fajny przepis z wykorzystaniem kapusty, której, mam wrażenie, coraz mniej w naszej kuchni. A szkoda…
Superowe pierogi!
Dzięki 🙂