720
Ziemniaki moczone przed pieczeniem,w wodzie z cukrem.Ciekawy patent,dzięki temu skórka jest fajna chrupiąca,a na przepis trafiłam na Instagramie.
Składniki:
6 średnich ziemniaków
3 łyżki cukru ( dałam brązowy )
1,5 l wody
1 łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka rozmarynu
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy,myjemy i kroimy w ósemki.
Do miski wlewamy wodę i wsypujemy cukier,mieszamy do rozpuszczenia się cukru,następnie wrzucamy ziemniaki i tak pozostawiamy je w wodzie na co najmniej godz.
Ziemniaki wrzucamy na cedzak,osuszamy z powrotem wrzucamy do miski,wlewamy olej i wsypujemy przyprawy z ziołami,całość dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę od piekarnika,wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 min.w temp.200 C,pamiętając o przekładaniu ziemniaków pod czas pieczenia.
takie ziemniaczki muszą być pyszne