5,2K
Jak wykonać przepis na – Piernik herbaciany
Najbardziej lubimy piernik długo dojrzewający, ostatnio nas też zaskoczył smakiem piernik pomidorowy, ale ten piernik herbaciany, to również strzał w dziesiątkę. Przepis jest bardzo prosty, ciasto szybko się robi, deseczki są puchate, mięciutkie i wilgotne, jest przepyszny. Wypiekając takie świąteczne wypieki i czując ten wspaniały korzenny zapach, czuje się coraz bliżej święta. Ciasto możesz przełożyć powidłami, kremem grysikowym, a u mnie dziś z kremem budyniowym, co kto lubi. To może być Twój najlepszy wypiek świąteczny, możesz nim zaskoczyć gości, ostrzegam szybko znika.
Potrzebne składniki
Blaszka 25×36 cm
Ciasto
- 4 jajka - L
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. mocnej herbaty - najlepiej przygotować herbatę z dwóch saszetek
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. miodu - najlepiej użyć prawdziwy
- 3 szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów - 20 g
Krem budyniowy
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej extra typ 400
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 120 g cukru
- 250 g masła - miękkie w temp. pokojowej
- 0,5 cytryny - sok z połowy cytryny opcjonalnie, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego
Dodatkowo
- 1 słoik powideł śliwkowych - ja użyłam powidła z piwnicy, słoik wielkości dżemu
Idealna polewa
- 125 g masła lub margaryny
- 0,5 szkl. cukru pudru - 1 szkl. = 250 ml
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka żelatyny
- 3 łyżki wody
Sposób wykonania
Ciasto
- Bardzo szybko się robi i nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, ten wypiek nie może się nie udać.
- Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą i jasną masę.Następnie cały czas miksując dodawać kolejne składniki, czyli wlać przestudzoną mocną herbatę, olej, płynny miód, przesianą przez sitko mąkę, sodę, oraz przyprawę do piernika.
- Ciasto będzie dość lejące, ale takie ma być.
- Ciasto podziel na 3 mniej więcej równe części. Od tego zależy wygląd Twojego ciasta po rozkrojeniu.
- Blaszki lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą część ciasta, delikatnie wyrównaj i wrzuć do piekarnika.
- Piec w temp. 170°C góra – dół, bez termoobiegu, przez 15 min. do lekkiego zarumienienia.
- Upieczone ciasto od razu odwróć do góry nogami i wyłóż na deseczkę wyłożoną ściereczką, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
- Blaty piecz jeden po drugim.
Krem
- Mleko 300 ml zagotuj z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie wymieszaj mąki i wlej do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Najlepiej jest przykryć wierzch folią spożywczą, lub ja czasem przykrywam grubszymi woreczkami spożywczymi, tak aby woreczki stykały się z masą, unikniesz tworzenia się kożucha na wierzchu.
- Budyń i masło muszą być w temp. pokojowej.Masło ubić mikserem na puch, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu stopniowo, cały czas miksując na średnich obrotach miksera, żeby krem się nie zważył.
- Na sam koniec, żeby podkręcić smak kremu możesz dodać sok z połowy cytryny, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego, ja dodałam akurat olejek, to co miałam pod ręką.Możesz pominąć.
- Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć jeden blat piernika, przesmaruj połową słoika powideł, wyłóż połowę kremu budyniowego, wyrównaj i przyłóż na krem drugi blat. Delikatnie dociśnij, przesmaruj powidłami i wyłóż resztę kremu, równo rozsmaruj i przyłóż ostatni blat piernika.
Polewa
- Żelatynę zalać wodą, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko, mieszać do rozpuszczenia się cukru pudru, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i energicznie całość wymieszać.Pozostawić chwilę do przestygnięcia, wylać na wierzch ciasta, dobrze rozsmarować i wstawić ciasto do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.
- Ciasto jest smaczne jeszcze tego samego dnia, a na 2, 3 to już w ogóle, poezja…
- Ciasto możesz przełożyć samymi powidłami, lub kremem grysikowym, bez względu na to jaką wersje wybierzesz, jestem pewna, że wyjdzie smaczne.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik herbaciany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Wygląda rewelacyjnie. Pojadłabym sobie takiego piernika.
Pyszny jest, jeden z lepszych wypieków tego roku 🙂
Pychotka 🙂 piernik to dla mnie najbardziej świąteczne ciasto na Boże Narodzenie 🙂
To prawda, u mnie w domu nigdy mama nie piekła piernika i pierniczków, przynajmniej nie pamiętam, a ja piekę aż za dużo ha ha
Piernik wyszedł bajecznie! Nie spodziewałam się, że będzie taki pyszny! Zrobię jeszcze jeden przed świętami.
O jak miło, bardzo się cieszę 🙂 Mnie też bardzo zaskoczył oczywiście pozytywnie 🙂 Jeden z lepszych wypieków tego roku 🙂 Przepyszny jest, też będę go jeszcze robiła przed świętami, rewelacja. Pozdrawiam serdecznie 🙂
ciekawy przepis Asiu ja z pomidorami piekłam
Z pomidorami też jest pyszny, ale ten przebija wszystkie pierniki jakie robiłam i miałam okazje jeść, najlepszy 🙂
Niesamowity pierniczek, a juz ten krem to tak cudownie wyglada, ze tylko porwac i zjesc caly 🙂
Przepyszny jest, nie spodziewałam się takiego smaku, coś wspaniałego, jeden z lepszych wypieków tego roku 🙂
Prezentuje się przepysznie 🙂
Dziękuje serdecznie, tak samo smakuje napisała skromnie Słodka 😉
Wstyd przyznać, ale nigdy nie piekłam piernika na Święta. W tym roku dostanę trochę od przyjaciółki 🙂
Kochana żaden wstyd, u mnie w domu nigdy mama nie piekła piernika. Ja nadrabiam teraz za wszystkie czasy ha ha, taki piernik herbaciany jest przepyszny, spróbuj upiec nawet z połowy porcji w małej blaszce, polecam 🙂
Już sama nazwa brzmi bardzo apetycznie 🙂
Jest apetyczny i pyszny 🙂
Pyszny 🙂
Dziękuje 🙂
Jakie są wymiary blaszki ?
25×36 cm.
Czy blatu ciasta trzeba pączowac?
Nie, blaty są mięciutkie i wilgotne same w sobie.
Cudny piernik, taki jaki lubię, puchaty,mięciutki, delikatny. Koniecznie do powtórki.Autorce wielkie dzięki za udostępnienie.
Dziękuje bardzo, bardzo mi miło i dziękuje serdecznie za gwiazdki 🙂 To zdecydowanie mój ulubiony piernik 🙂
Czy 15 min i 170 stopni to nie za mało?
Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Dodałam jeszcze 10 minut, bo po 15 minut jak dla mnie jest surowy….
W zależności od mocy piekarnika, to już musicie Kochane same wiedzieć jak Wasze piekarniki grzeją.
Przepyszny pierniczek mój ulubiony 🙂
Najlepszy, zawsze obstawałam przy pierniku dojrzewającym, ale ten zdecydowanie wygrywa 🙂
Wspaniały piernik,niebo w gębie, napewno będę często korzystać z tego przepisu.
Bardzo się cieszę, mi też bardzo zasmakował, bardzo udany wypiek, jedno z lepszych ciast jakie w tym roku robiłam 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za gwiazdki 🙂
Dzień dobry , na ile dni przed świętami można zrobić ten piernik ? Szukałam takiego przepisu i bardzo mnie zainteresował , ma wiele zalet ,chce go zrobić .lubimy takie pyszności. Pozdrawiam milutko.
Elu Kochana ja piekę zawsze 2 dni przed świętami, pyszny jest, te deseczki takie delikatne, rozpływa się w ustach. Polecam serdecznie i koniecznie daj znać czy Wam smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie i życzę udanych wypieków 🙂
Przechowywać w lodówce?
W chłodnym miejscu, a przed podaniem najlepiej wyjąć z pół godz. prędzej czy to z lodówki, czy z balkonu itp.
Czy piernik można upiec w całości, tzn. jako jeden placek, bez przekładania tylko z orzechami i rodzynkami?
Nie piekłam nigdy w takiej formie także ciężko mi powiedzieć. u mnie zawsze przekładam.