Najbardziej lubimy piernik długo dojrzewający, ostatnio nas też zaskoczył smakiem piernik pomidorowy, ale ten piernik herbaciany, to również strzał w dziesiątkę. Przepis jest bardzo prosty, ciasto szybko się robi, deseczki są puchate, mięciutkie i wilgotne, jest przepyszny. Wypiekając takie świąteczne wypieki i czując ten wspaniały korzenny zapach, czuje się coraz bliżej święta. Ciasto możesz przełożyć powidłami, kremem grysikowym, a u mnie dziś z kremem budyniowym, co kto lubi. Polecam serdecznie, piernik przygotować na mące z Młyny Szczepanki, to może być Twój najlepszy wypiek świąteczny, możesz nim zaskoczyć gości, ostrzegam szybko znika.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 1 hr
Czas całkowity 1 hr 15 mins
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Piernik herbaciany

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

    Ciasto

    • 4 jajka - L
    • 1 szkl. cukru
    • 1 szkl. mocnej herbaty - najlepiej przygotować herbatę z dwóch saszetek
    • 1 szkl. oleju
    • 1 szkl. miodu - najlepiej użyć prawdziwy
    • 3 szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów - 20 g

    Krem budyniowy

    • 500 ml mleka
    • 2 łyżki mąki pszennej extra typ 400
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 120 g cukru
    • 250 g masła - miękkie w temp. pokojowej
    • 0,5 cytryny - sok z połowy cytryny opcjonalnie, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego

    Dodatkowo

    • 1 słoik powideł śliwkowych - ja użyłam powidła z piwnicy, słoik wielkości dżemu

    Idealna polewa

    • 125 g masła lub margaryny
    • 0,5 szkl. cukru pudru - 1 szkl. = 250 ml
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka żelatyny
    • 3 łyżki wody

    Sposób wykonania

    Ciasto

    • Bardzo szybko się robi i nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, ten wypiek nie może się nie udać.
    • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą i jasną masę.
      Następnie cały czas miksując dodawać kolejne składniki, czyli wlać przestudzoną mocną herbatę, olej, płynny miód, przesianą przez sitko mąkę, sodę, oraz przyprawę do piernika.
    • Ciasto będzie dość lejące, ale takie ma być.
    • Ciasto podziel na 3 mniej więcej równe części. Od tego zależy wygląd Twojego ciasta po rozkrojeniu.
    • Blaszki lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą część ciasta, delikatnie wyrównaj i wrzuć do piekarnika.
    • Piec w temp. 170°C góra – dół, bez termoobiegu, przez 15 min. do lekkiego zarumienienia.
    • Upieczone ciasto od razu odwróć do góry nogami i wyłóż na deseczkę wyłożoną ściereczką, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
    • Blaty piecz jeden po drugim.

    Krem

    • Mleko 300 ml zagotuj z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie wymieszaj mąki i wlej do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Najlepiej jest przykryć wierzch folią spożywczą, lub ja czasem przykrywam grubszymi woreczkami spożywczymi, tak aby woreczki stykały się z masą, unikniesz tworzenia się kożucha na wierzchu.
    • Budyń i masło muszą być w temp. pokojowej.
      Masło ubić mikserem na puch, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu stopniowo, cały czas miksując na średnich obrotach miksera, żeby krem się nie zważył.
    • Na sam koniec, żeby podkręcić smak kremu możesz dodać sok z połowy cytryny, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego, ja dodałam akurat olejek, to co miałam pod ręką.
      Możesz pominąć.
    • Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć jeden blat piernika, przesmaruj połową słoika powideł, wyłóż połowę kremu budyniowego, wyrównaj i przyłóż na krem drugi blat. Delikatnie dociśnij, przesmaruj powidłami i wyłóż resztę kremu, równo rozsmaruj i przyłóż ostatni blat piernika.

    Polewa

    • Żelatynę zalać wodą, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko, mieszać do rozpuszczenia się cukru pudru, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i energicznie całość wymieszać.
      Pozostawić chwilę do przestygnięcia, wylać na wierzch ciasta, dobrze rozsmarować i wstawić ciasto do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.
    • Ciasto jest smaczne jeszcze tego samego dnia, a na 2, 3 to już w ogóle, poezja…
    • Ciasto możesz przełożyć samymi powidłami, lub kremem grysikowym, bez względu na to jaką wersje wybierzesz, jestem pewna, że wyjdzie smaczne.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik herbaciany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    31 komentarzy
    Oldest
    Newest
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska
    5 miesięcy temu

    Wygląda rewelacyjnie. Pojadłabym sobie takiego piernika.

    Magda
    5 miesięcy temu

    Pychotka 🙂 piernik to dla mnie najbardziej świąteczne ciasto na Boże Narodzenie 🙂

    Hanna
    5 miesięcy temu

    Piernik wyszedł bajecznie! Nie spodziewałam się, że będzie taki pyszny! Zrobię jeszcze jeden przed świętami.

    teresa
    teresa
    5 miesięcy temu

    ciekawy przepis Asiu ja z pomidorami piekłam

    Edyta
    5 miesięcy temu

    Niesamowity pierniczek, a juz ten krem to tak cudownie wyglada, ze tylko porwac i zjesc caly 🙂

    IwonaT.
    5 miesięcy temu

    Prezentuje się przepysznie 🙂

    Iwona
    5 miesięcy temu

    Wstyd przyznać, ale nigdy nie piekłam piernika na Święta. W tym roku dostanę trochę od przyjaciółki 🙂

    Luiza
    5 miesięcy temu

    Już sama nazwa brzmi bardzo apetycznie 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Luiza

    Jest apetyczny i pyszny 🙂

    Beata M.
    5 miesięcy temu

    Pyszny 🙂

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Beata M.

    Dziękuje 🙂

    Paulina Górowska
    5 miesięcy temu

    Jakie są wymiary blaszki ?

    Paulina
    Paulina
    5 miesięcy temu

    Czy blatu ciasta trzeba pączowac?

    Słodko Słodka
    Słodko Słodka
    5 miesięcy temu
    Reply to  Paulina

    Nie, blaty są mięciutkie i wilgotne same w sobie.

    Iga
    Iga
    5 miesięcy temu

    Cudny piernik, taki jaki lubię, puchaty,mięciutki, delikatny. Koniecznie do powtórki.Autorce wielkie dzięki za udostępnienie.

    ANETA
    ANETA
    5 miesięcy temu

    Czy 15 min i 170 stopni to nie za mało?

    Justyna
    Justyna
    5 miesięcy temu
    Reply to  ANETA

    Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Dodałam jeszcze 10 minut, bo po 15 minut jak dla mnie jest surowy….

    Marzenka
    Marzenka
    5 miesięcy temu

    Przepyszny pierniczek mój ulubiony 🙂

    Maria
    Maria
    5 miesięcy temu

    Wspaniały piernik,niebo w gębie, napewno będę często korzystać z tego przepisu.