Piernik herbaciany

Słodko Słodka
37 komentarzy
Najbardziej lubimy piernik długo dojrzewający, ostatnio nas też zaskoczył smakiem piernik pomidorowy, ale ten piernik herbaciany, to również strzał w dziesiątkę. Przepis jest bardzo prosty, ciasto szybko się robi, deseczki są puchate, mięciutkie i wilgotne, jest przepyszny. Wypiekając takie świąteczne wypieki i czując ten wspaniały korzenny zapach, czuje się coraz bliżej święta. Ciasto możesz przełożyć powidłami, kremem grysikowym, a u mnie dziś z kremem budyniowym, co kto lubi. To może być Twój najlepszy wypiek świąteczny, możesz nim zaskoczyć gości, ostrzegam szybko znika.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 15 minuty
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Piernik herbaciany

Potrzebne składniki
  

Blaszka 25×36 cm

Ciasto

  • 4 jajka - L
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mocnej herbaty - najlepiej przygotować herbatę z dwóch saszetek
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. miodu - najlepiej użyć prawdziwy
  • 3 szkl. mąki pszennej ekstra typ 400
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernika, ciast i deserów - 20 g

Krem budyniowy

  • 500 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej extra typ 400
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 120 g cukru
  • 250 g masła - miękkie w temp. pokojowej
  • 0,5 cytryny - sok z połowy cytryny opcjonalnie, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego

Dodatkowo

  • 1 słoik powideł śliwkowych - ja użyłam powidła z piwnicy, słoik wielkości dżemu

Idealna polewa

  • 125 g masła lub margaryny
  • 0,5 szkl. cukru pudru - 1 szkl. = 250 ml
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki wody

Sposób wykonania

Ciasto

  • Bardzo szybko się robi i nie potrzeba tu specjalnych zdolności kulinarnych, ten wypiek nie może się nie udać.
  • Do miski wbić jajka, wsypać cukier i ubić mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą i jasną masę.
    Następnie cały czas miksując dodawać kolejne składniki, czyli wlać przestudzoną mocną herbatę, olej, płynny miód, przesianą przez sitko mąkę, sodę, oraz przyprawę do piernika.
  • Ciasto będzie dość lejące, ale takie ma być.
  • Ciasto podziel na 3 mniej więcej równe części. Od tego zależy wygląd Twojego ciasta po rozkrojeniu.
  • Blaszki lub blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej pierwszą część ciasta, delikatnie wyrównaj i wrzuć do piekarnika.
  • Piec w temp. 170°C góra – dół, bez termoobiegu, przez 15 min. do lekkiego zarumienienia.
  • Upieczone ciasto od razu odwróć do góry nogami i wyłóż na deseczkę wyłożoną ściereczką, pozostaw do całkowitego wystygnięcia.
  • Blaty piecz jeden po drugim.

Krem

  • Mleko 300 ml zagotuj z cukrem, w pozostałym mleku dokładnie wymieszaj mąki i wlej do gotującego się mleka energicznie mieszając aż powstanie budyń. Zestaw z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Najlepiej jest przykryć wierzch folią spożywczą, lub ja czasem przykrywam grubszymi woreczkami spożywczymi, tak aby woreczki stykały się z masą, unikniesz tworzenia się kożucha na wierzchu.
  • Budyń i masło muszą być w temp. pokojowej.
    Masło ubić mikserem na puch, następnie dodawać po jednej łyżce budyniu stopniowo, cały czas miksując na średnich obrotach miksera, żeby krem się nie zważył.
  • Na sam koniec, żeby podkręcić smak kremu możesz dodać sok z połowy cytryny, lub kilka kropli ekstraktu cytrynowego, ja dodałam akurat olejek, to co miałam pod ręką.
    Możesz pominąć.
  • Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wrzuć jeden blat piernika, przesmaruj połową słoika powideł, wyłóż połowę kremu budyniowego, wyrównaj i przyłóż na krem drugi blat. Delikatnie dociśnij, przesmaruj powidłami i wyłóż resztę kremu, równo rozsmaruj i przyłóż ostatni blat piernika.

Polewa

  • Żelatynę zalać wodą, masło pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić do rondelka na mały ogień. Gdy masło się rozpuści wsypać cukier puder przesiany przez sitko, mieszać do rozpuszczenia się cukru pudru, następnie zdjąć z ognia i wsypać kakao oraz wrzucić napęczniałą żelatynę i energicznie całość wymieszać.
    Pozostawić chwilę do przestygnięcia, wylać na wierzch ciasta, dobrze rozsmarować i wstawić ciasto do lodówki, żeby polewa dobrze ściągnęła.
  • Ciasto jest smaczne jeszcze tego samego dnia, a na 2, 3 to już w ogóle, poezja…
  • Ciasto możesz przełożyć samymi powidłami, lub kremem grysikowym, bez względu na to jaką wersje wybierzesz, jestem pewna, że wyjdzie smaczne.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Piernik herbaciany wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
37 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Wygląda rewelacyjnie. Pojadłabym sobie takiego piernika.

Magda

Pychotka 🙂 piernik to dla mnie najbardziej świąteczne ciasto na Boże Narodzenie 🙂

Hanna

Piernik wyszedł bajecznie! Nie spodziewałam się, że będzie taki pyszny! Zrobię jeszcze jeden przed świętami.

teresa

ciekawy przepis Asiu ja z pomidorami piekłam

Edyta

Niesamowity pierniczek, a juz ten krem to tak cudownie wyglada, ze tylko porwac i zjesc caly 🙂

IwonaT.

Prezentuje się przepysznie 🙂

Iwona

Wstyd przyznać, ale nigdy nie piekłam piernika na Święta. W tym roku dostanę trochę od przyjaciółki 🙂

Luiza

Już sama nazwa brzmi bardzo apetycznie 🙂

Słodko Słodka

Jest apetyczny i pyszny 🙂

Beata M.

Pyszny 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Paulina Górowska

Jakie są wymiary blaszki ?

Paulina

Czy blatu ciasta trzeba pączowac?

Słodko Słodka

Nie, blaty są mięciutkie i wilgotne same w sobie.

Iga

Cudny piernik, taki jaki lubię, puchaty,mięciutki, delikatny. Koniecznie do powtórki.Autorce wielkie dzięki za udostępnienie.

ANETA

Czy 15 min i 170 stopni to nie za mało?

Justyna

Właśnie jestem w trakcie pieczenia. Dodałam jeszcze 10 minut, bo po 15 minut jak dla mnie jest surowy….

Marzenka

Przepyszny pierniczek mój ulubiony 🙂

Maria

Wspaniały piernik,niebo w gębie, napewno będę często korzystać z tego przepisu.

Elżbieta

Dzień dobry , na ile dni przed świętami można zrobić ten piernik ? Szukałam takiego przepisu i bardzo mnie zainteresował , ma wiele zalet ,chce go zrobić .lubimy takie pyszności. Pozdrawiam milutko.

Kinga

Przechowywać w lodówce?

Małgorzata

Czy piernik można upiec w całości, tzn. jako jeden placek, bez przekładania tylko z orzechami i rodzynkami?