Pierogi z twarogiem i szczypiorkiem

Słodko Słodka
19 komentarzy

Proste i smaczne, mój syn nigdy takich pierogów nie odmawia i zawsze woła o dokładkę. Można je podawać gotowane ze śmietaną, lub można podsmażyć. Ja osobiście lubię obie wersje, i zawsze się łudzę, że zostanie coś na kolacje i sobie odsmażę, a do wieczora to chłopaki podjadają na zimno i nigdy nie ma już co podsmażać … Ciasto na pierogi najlepsze na mące z Młyna Szczepanki, pierogi takie robiła moja babcia, mama i teraz ja robię.

Składniki:

Ciasto:

Nadzienie:

  • 500 g twarogu półtłustego w kostce
  • 2 jajka
  • pęczek szczypiorku drobnego
  • sól do smaku, zawsze daje na oko

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dać sól, wlać olej i gorącą wodę, następnie wyrobić ciasto, ja wspomagam się mikserem, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 min. żeby odpoczęło, z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje. Miskę przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obsychało.
  • Twaróg wrzucić do miseczki, rozgnieść dobrze widelcem, wbić całe jajka, osolić i wrzucić pokrojony drobno szczypiorek, wszystko dobrze wyrobić widelcem i nadzienie gotowe.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać kubkiem krążki, na każdy krążek nałożyć łyżkę twarogu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepiać.
  • Tak przygotowane pierożki odkładać na ściereczkę i przykryć drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
  • Pierogi wrzucać partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładać łyżką cedzakową na talerz.
  • Podawać polane śmietaną.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
19 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Dawno nie jadłam takich pierogów. Pychota 🙂

Monika

Oj, wieki nie jadłam takich domowych pierogów!Ciągle mówię, że przygotuję je z dziećmi, a potem zapominam ;P Muszę się końcu zmobilizować 😉

Magda

Pierogi uwielbiam w każdej postaci 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie, mają cienkie ciasto tak jak lubię 🙂

Ervi

Ciekawy farsz… pierwszy raz słysze

Ervi

babcine najlepsz e;)

Natalia

Pychotka!

Katarzyna

Przepadam za takimi pierogami. Zawsze, gdy robię pierogi jakiekolwiek dla mojej rodzinki – kilka z twarogiem powstaje tylko dla mnie 🙂

Beata M.

Chętnie zjadłabym porcję takich pierogów 🙂

iza

dawno nie robiłam pierogów, a z takim nadzieniem to już w ogóle

Jak się całować

Z chęcią zjem takie pierożki 😉

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies