Proste i smaczne, mój syn nigdy takich pierogów nie odmawia i zawsze woła o dokładkę. Można je podawać gotowane ze śmietaną, lub można podsmażyć. Ja osobiście lubię obie wersje, i zawsze się łudzę, że zostanie coś na kolacje i sobie odsmażę, a do wieczora to chłopaki podjadają na zimno i nigdy nie ma już co podsmażać … Ciasto na pierogi najlepsze na mące z Młyna Szczepanki, pierogi takie robiła moja babcia, mama i teraz ja robię.
Składniki:
Ciasto:
- 0,5 kg mąki pszennej wrocławkiej typ 500
- szczypta soli
- 300 ml wrzącej wody
- 1/4 szkl.oleju
Nadzienie:
- 500 g twarogu półtłustego w kostce
- 2 jajka
- pęczek szczypiorku drobnego
- sól do smaku, zawsze daje na oko
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dać sól, wlać olej i gorącą wodę, następnie wyrobić ciasto, ja wspomagam się mikserem, ciasto ma być elastyczne i nie kleić się do misy miksera. Tak przygotowane ciasto odstawić na 15 min. żeby odpoczęło, z takim ciastem znacznie lepiej się pracuje. Miskę przykryć ściereczką, żeby ciasto nie obsychało.
- Twaróg wrzucić do miseczki, rozgnieść dobrze widelcem, wbić całe jajka, osolić i wrzucić pokrojony drobno szczypiorek, wszystko dobrze wyrobić widelcem i nadzienie gotowe.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawać kubkiem krążki, na każdy krążek nałożyć łyżkę twarogu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepiać.
- Tak przygotowane pierożki odkładać na ściereczkę i przykryć drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
- Pierogi wrzucać partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotować ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładać łyżką cedzakową na talerz.
- Podawać polane śmietaną.
Dawno nie jadłam takich pierogów. Pychota 🙂
Domowe najlepsze 🙂
Oj, wieki nie jadłam takich domowych pierogów!Ciągle mówię, że przygotuję je z dziećmi, a potem zapominam ;P Muszę się końcu zmobilizować 😉
Domowe najlepsze, a dzieciaki lubią zabawę z pierogami, wiem co mówię 😉
Pierogi uwielbiam w każdej postaci 🙂 Twoje wyglądają bardzo apetycznie, mają cienkie ciasto tak jak lubię 🙂
Z cienkim ciastem najlepsze, mój syn uwielbia pierogi pod każdą postacią 🙂
Ciekawy farsz… pierwszy raz słysze
A to akurat rodzinny przepis od babci 🙂
babcine najlepsz e;)
Dokładnie tak, bez dwóch zdań 🙂
Pychotka!
Dzięki 🙂
Przepadam za takimi pierogami. Zawsze, gdy robię pierogi jakiekolwiek dla mojej rodzinki – kilka z twarogiem powstaje tylko dla mnie 🙂
Ja też bardzo takie lubię, u nas mały tak uwielbia pierogi, mógłby codziennie jeść 😉
Chętnie zjadłabym porcję takich pierogów 🙂
Nie sposób się oprzeć takim swojskim 🙂
dawno nie robiłam pierogów, a z takim nadzieniem to już w ogóle
Ulubione syna, a właściwie jedne z ulubionych, bo uwielbia pierogi pod każdą postacią 🙂
Z chęcią zjem takie pierożki 😉