Do miski przesiać przez sitko resztę mąki,wsypać sól,wlać wyrośnięte drożdże,wbić jajko,wlać olej,zacząć wyrabiać ciasto,ma być miękkie i elastyczne,odchodzić od ręki lub misy miksera.
Misę przykryć ściereczką i odstawić ciasto na 30 min.do wyrośnięcia.
Po tym czasie blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia,wyłożyć kulę ciasta i rozwałkować na okrąg średnicy 32 cm.
Ciasto posmarować sosem pomidorowym-przecier pomidorowy wymieszać z olejem i wodą,przecisnąć przez praskę czosnek,wsypać zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy,lub użyć swoich ulubionych przypraw,całość dokładnie wymieszać,następnie posmarować ciasto.
Na sos zetrzeć połowę sera na grubych oczkach tarki,ułożyć plastry salami,plasterki pieczarek oraz piórka czerwonej lub zwykłej cebuli,na sam koniec dałam pomidora,starłam resztę sera.
Piec 15-20 min.w temp.200 C góra-dół,do zarumienienia brzegów.
Podawać z ulubionymi sosami,u nas króluje sos czosnkowy,a przepis na sos znajdziecie tu => Najszybsza Sałatka z Brokułem.
Najlepsza☺
domowa jest najlepsza 🙂
Domowa pizza nie ma sobie równych!
bardzo lubimy!
ale pyszna
Wygląda niezwykle apetyczne 🙂
Najlepsza ta domowa, może być rzeczywiście fajnym sposobem na posprzątanie resztek 🙂
Chyba jutro upiekę, bo dawno nie robiliśmy pizzy!
Domowa najlepsza
Mogła bym zjeść całą 🙂