1,6K
Kolejna smaczna propozycja na śniadanie,deser lub kolacje dla małych niejadków 😉
Składniki:
10 szt.
13 szkl.kaszy kuskus(szklanka 250 ml)
13 szkl.wrzącej wody
1 jajko L
3,4 łyżki mąki pszennej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół szkl.mleka
1 łyżka cukru trzcinowego
Dodatkowo:
olej do smażenia
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na 5 min.
Do miski wbić jajko,wsypać cukier,wlać mleko,dodać kuskus,wymieszać,następnie wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać raz jeszcze,ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smażyć na oleju,na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Podawać z ulubioną konfiturą,dżemem,lub posypane cukrem pudrem.
Pyszne placki. Na pewno zrobię po raz kolejny.