Pleśniak z agrestem

Słodko Słodka
9 komentarzy
Ciasto stare jak świat na blogu znajdziecie również wersję z Czerwoną Porzeczką.
Składniki:
Blaszka 24×32 cm
 
Ciasto:
 
3 szkl.mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny 
5 jajek L 
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao

Piana:

1 szkl.cukru drobnego
1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy 
 
Dodatkowo:
 
1 kg agrestu
1 mały słoik powideł lub dżemu u mnie dżem z owocami leśnymi
 
 
Przygotowanie:
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać masło lub margarynę posiekaną na
mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką,dodać żółtka i zagnieść szybko
ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,do mniejszej dodać kakao i
zagnieść do połączenia.
 
Blaszkę 24×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia,i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki,rozsmarowujemy dżem,wykładamy agrest.

 ubijamy
białka ze szczyptą soli na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas
miksując,gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny,wsypujemy
kisiel,miksujemy do połączenia składników i wykładamy ubitą pianę na
owoce,
równo rozsmarowujemy,na pianę ścieramy na tarce ciasto ciemne.

 Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 40 min.

Najlepszy następnego dnia,ale kto by tam tyle czekał,na zdjęciu krojony jeszcze ciepły 🙂
 
 
 
 
 
 
 
 

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
9 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments

Uwielbiam to ciasto z każdymi owocami ;-D

Di bloguje

Pysznie wygląda i ciekawy pomysł z agrestem.

Sprawdzone przepisy najlepsze 🙂

bardzo apetyczny!

Pełnia Smaków

Stare, ale jare! Zawsze pyszne 🙂

Izaa

ależ dawno nie jadłam pleśniaka

slodki.zakatek

ja ostatnio robiłam z jabłkami. Uwielbiam to ciasto w każdej wersji 😉

Mirela

Hej. Mam pytanko .
Do samego ciasta nie udzie cukier?