3,3K
Ciasto stare jak świat na blogu znajdziecie również wersję z Czerwoną Porzeczką.
Składniki:
Blaszka 24×32 cm
Ciasto:
3 szkl.mąki pszennej
1 kostka masła lub margaryny
5 jajek L
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
Piana:
1 szkl.cukru drobnego
1 paczka kisielu ulubionego u mnie malinowy
Dodatkowo:
1 kg agrestu
1 mały słoik powideł lub dżemu u mnie dżem z owocami leśnymi
Przygotowanie:
Mąkę
z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać masło lub margarynę posiekaną na
mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką,dodać żółtka i zagnieść szybko
ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,do mniejszej dodać kakao i
zagnieść do połączenia.
z proszkiem do pieczenia przesiać do miski,dodać masło lub margarynę posiekaną na
mniejsze kawałki i posiekać razem z mąką,dodać żółtka i zagnieść szybko
ciasto.Ciasto podzielić na dwie części,do mniejszej dodać kakao i
zagnieść do połączenia.
Blaszkę 24×32 cm wyłożyć papierem do pieczenia,i wygnieść palcami ciasto jasne na dnie blaszki,rozsmarowujemy dżem,wykładamy agrest.
ubijamy
białka ze szczyptą soli na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas
miksując,gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny,wsypujemy
kisiel,miksujemy do połączenia składników i wykładamy ubitą pianę na
owoce,równo rozsmarowujemy,na pianę ścieramy na tarce ciasto ciemne.
białka ze szczyptą soli na sztywno,dodajemy stopniowo cukier cały czas
miksując,gdy piana jest sztywna i cukier niewyczuwalny,wsypujemy
kisiel,miksujemy do połączenia składników i wykładamy ubitą pianę na
owoce,równo rozsmarowujemy,na pianę ścieramy na tarce ciasto ciemne.
Najlepszy następnego dnia,ale kto by tam tyle czekał,na zdjęciu krojony jeszcze ciepły 🙂
Uwielbiam to ciasto z każdymi owocami ;-D
Pysznie wygląda i ciekawy pomysł z agrestem.
Sprawdzone przepisy najlepsze 🙂
bardzo apetyczny!
Stare, ale jare! Zawsze pyszne 🙂
ależ dawno nie jadłam pleśniaka
ja ostatnio robiłam z jabłkami. Uwielbiam to ciasto w każdej wersji 😉
Hej. Mam pytanko .
Do samego ciasta nie udzie cukier?
Heyka. Do ciasta nie dodaje cukru. Pozdrawiam