1,2K
Delikatne i bardzo smaczne mięso,podane z sosem pieczarkowym jest pyszne 🙂
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
pół kg pieczarek
1 cebula
1 duża marchewka
pół litra bulionu warzywnego
200 ml śmietany kremówki 30 %
1 łyżka mąki pszennej
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki
masło
Przygotowanie:
Polędwiczkę umyć,osuszyć i usunąć błonki,następnie pokroić na plasterki i przyprawić solą i pieprzem każdy kawałek.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i podsmażyć mięso do zarumienienia z obu stron,przełożyć do garnka i przykryć dekielkiem.
Rozgrzać na patelni łyżkę masła,wrzucić obraną i posiekaną w kosteczkę cebulę,zeszklić następnie wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki,smażyć do odparowania wody,przyprawić solą i pieprzem,przełożyć do garnka z mięsem,zalać bulionem,i wrzucić obraną i startą na grubych oczkach tarki marchewkę.
Gotować na wolnym ogniu do odparowania,wlać śmietankę wymieszaną z mąka,jeszcze chwilkę gotować i zdjąć z palnika.
Tak przygotowaną polędwiczkę w sosie pieczarkowym podałam z makaronem tagliatelle.
ojj kusisz od rana pysznościami
Bardzo lubię polędwiczkę a z pieczarkami komponuje się idealnie 🙂
Buona giornata.
Mniamm, mogła bym zjeść wszystko 🙂
bardzo smakowicie:)