Jeśli szukasz pomysłów na keto śniadanie na słodko i na słono, to dobrze trafiłaś. Ostatnio coraz więcej się słyszy o diecie ketogenicznej. Dieta keto to niskowęglowodanowy, wysokotłuszczowy i umiarkowanie białkowy styl życia. Najprościej pisząc dieta keto opiera się na tłuszczach. Przy diecie ketogenicznej węglowodany ograniczane są do niezbędnego minimum, a tłuszcze stają się głównym źródłem energii. Ta dieta służy nie tylko do utraty kilogramów, jest pomocna na przykład w leczeniu padaczki lekoopornej. Wiele osób przechodząc w stan ketozy, czuje się o niebo lepiej, czują poprawę samopoczucia, mają więcej energii do działania, oraz obserwują zmniejszone uczucie zmęczenia. Warto tutaj wspomnieć, że jedną z głównych zalet przejścia na keto jest zmniejszone uczucie głodu, a co za tym idzie, nie kusi nas do podjadania i oczywiście dzięki temu możemy zaobserwować spadek wagi.
O czym należy pamiętać przy keto śniadaniu?
Jak wiadomo śniadanie to najważniejszy posiłek dnia i daje nam „paliwo” do efektywnego rozpoczęcia dnia. Śniadanie powinno być smaczne, zdrowe i pożywne. Dobre śniadanie dodaje nam energii, pozwala się lepiej skupić na wykonywanych zadaniach i oczywiście ułatwia utrzymanie stosowanej diety. Ten kto nie je śniadań przeważnie podjada w ciągu dnia różne przekąski, niekoniecznie zdrowe i dobre dla naszej diety. Jedni lubią jeść duże śniadania inni mniejsze, to jest akurat indywidualna sprawa każdego, ale przy diecie keto ważne jest, aby keto śniadanie było sycące na długo, żeby nie powodowało spadków energii, aż do kolejnego posiłku. Śniadania keto charakteryzują się długim uczuciem sytości, a co za tym idzie unikamy podjadania między posiłkami.
Na słodko
Puding chia
Potrzebne składniki
- 3 łyżki nasion chia
- 1 szkl. jogurtu greckiego
- erytrytol w pudrze
- truskawki
Sposób wykonania
Nasiona chia wsyp do miski i zalej jogurtem greckim, dodaj erytrytol i dokładnie wymieszaj. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godz. do lodówki, żeby nasiona napęczniały. Najlepiej nasiona wymieszać wieczorem i odstawić na całą noc do lodówki, ale 2 godz. też spokojnie wystarczą. Napęczniałe nasiona chia przełóż do szklanki i udekoruj ulubionymi owocami, u mnie truskawki i borówki sezonowymi.
Gofry
Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 75 g serka mascarpone
- 75 g masła orzechowego
- erytrytol
Dodatkowo
- 13 łyżek śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- drobne kawałki gorzkiej czekolady
- borówki
Sposób wykonania
Jajka, serek i masło orzechowe wrzuć do miski i miksuj przy pomocy miksera, do odpowiedniej konsystencji dodaj erytrytol do smaku. Na rozgrzaną gofrownicę wylej odpowiednią ilość ciasta i wypiekaj jak tradycyjne gofry. Schłodzoną kremówkę i mascarpone ubij na sztywno, wyłóż na gofry, posyp gorzką czekoladą oraz borówkami.
U wielu osób super się sprawdzają keto naleśniki, które możesz podać zarówno na słodko jak i na słono.
Na słono
Chleb z ziaren
Potrzebne składniki
Keksówka 10 x 25 cm
- 3 szkl. płatków owsianych
- 4 łyżki pestek dyni
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżki nasion siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka czarnuszki
- ½ łyżki nasion chia
- 500 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka miodu
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Sposób wykonania
- Do miski wsyp płatki owsiane, pestki dyni, ziarna słonecznika, siemię lniane, sezam, czarnuszkę oraz nasiona chia. Wszystko razem dokładnie wymieszaj łyżką.w osobnej misce wymieszaj jogurt naturalny, z sodą, miodem, solą i olejem. Następnie całość przelej do miski z płatkami owsianymi i ziarnami, całość dokładnie wymieszaj. Tak przygotowaną mieszankę chlebową, przełóż do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównaj łyżką dobrze dogniatając do dołu. Keksówkę przykryj ściereczką i odstaw na 2 godz. żeby ziarna napęczniały. Po upływie 2 godz. wstaw keksówkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C, piecz. ok. 1 godz. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmij chleb z foremki i pozostaw do wystygnięcia na kratce.
Jeśli nie masz czasu na wypiekanie chleba, możesz kupić gotowe keto pieczywo na stronie https://beketo.pl/, znajdziesz tam nie tylko chleb, ale i keto bułeczki, bajgle,tortillę, spód do pizzy.
Jajecznica z boczkiem i szczypiorkiem
Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 3 plastry boczku wędonego
- garść posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
Sposób wykonania
Boczek pokrój drobniej i podsmaż na patelni, następnie wlej na patelnie roztrzepane jajka z odrobiną soli i pieprzu oraz ze szczypiorkiem. Smaż do ścięcia jajek. Jajecznicę możesz wzbogacić różnymi dodatkami, wedle gustu i smaku.
Szakszuka
Potrzebne składniki
- 3 jajka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz prawdziwy mielony do smaku
- garść posiekanej natki pietruszki
- 1 mała cebulka
- 1 duży ząbek czosnku
- 200 g pomidorów drobno krojonych bez skórki u mnie z puszki
Sposób wykonania
Na patelni rozpuść masło, dodaj posiekaną drobno cebulkę i podsmaż ją chwilę, następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i po ok. minucie wrzuć pomidory. Całość dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym i smaż do momentu odparowania soku z pomidorów. Gdy pomidory zgęstnieją, zrób w nich 3 wgłębienia i wbij do nich jajka. Smaż na małym ogniu przez kilka minut do ścięcia białka, patelnię możesz przykryć pokrywką. Podawaj prosto z patelni posypane natką pietruszki.
Materiał powstał przy współpracy z Be Keto
Takiego pysznego gofra chętnie bym zjadła. Mniam, mniam.
Gofry są dobre pod każdą postacią 🙂
Super propozycje. Desery z chia bardzo lubię, często po nie sięgam na 2 śniadanie. 🙂
Desery z chia u nas również robią robotę, szczególnie, gdy mąż próbuje być bardziej fit ostatnio 😉
Pomysły świetne i apetyczne. Nigdy nie stosowałam tej diety
Interesujące propozycje.
Mniam, apetycznie i zdrowo. Chętnie skorzystam z Twoich propozycji mimo, że nie jestem na diecie keto.
Dieta keto ostatnio jest bardzo popularna.
Pomysły świetne na pewno coś z tego spróbuję
Super, bardzo się cieszę, że udało się trafić w gusta 🙂 Pozdrawiam
Na słodko rzadko jadam śniadania. Twoje propozycje bardzo mi się podobają, Będę próbować.
U nas jadamy zarówno na słodko jak i na wytrawnie 🙂
U mnie zazwyczaj królują dania na słono. Ale te tutaj w słodkiej odsłonie także niczego sobie 🙂