Chlebek jest szybki do zrobienia, można go od razu piec po wyrobieniu ciasta. Za każdym razem się udaje, można do niego dodać swoje ulubione dodatki i za każdym razem tak naprawdę cieszyć się inny smakiem. Z mąkami można również kombinować, zawsze mówię, że ogranicza nas tylko własna wyobraźnia. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który unosi się po całym domu, ten zapach zawsze przywołuje miłe wspomnienia...oraz mojego syna, który bardzo lubi „piętki” z takiego chleba. Swojski chlebek zawsze szybko znika, także przygotujcie się na to 😉
Składniki:
Keksówka 11×35 cm
- 250 ml wody
- 250 ml kefiru (maślanki)
- garść płatków owsianych górskich
- garść posiekanej śliwki suszonej
- 25 g drożdży świeżych(7 g instant)
- 500-600 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Do miski wlać ciepłą wodę i kefir, wsypać płatki i suszoną śliwkę, wsypać sól i cukier, wkruszyć drożdże. Odczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub robotem, do momentu odchodzenia ciasta od ręki lub misy miksera, ciasto ma być elastyczne.
- Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi, wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika, ja jednak zawsze odstawiam na 15 min. do napuszenia, blaszkę przykrywam ściereczką.
- Przed pieczeniem spryskać wodą i obsypać wierzch płatkami owsianymi.
- Wstawić do zimnego piekarnika, ustawiam temp. na 170 C i piec przez ok.godz.
- Chleb po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia na kratce.
- Chlebek jest syty i smaczny nawet na drugi dzień.
No i proszę jaki fajny chlebek wyszedł 🙂 Też ostatnio na blogu robiliśmy nowy chleb. Obecnie nie opłaca się już w ogóle kupować pieczywa. Jest tyle przepisów, że można co tydzień robić sobie jakiś pyszny chlebek.
Dokładnie co swojski to swojski,mąż mi kupił zapas drożdży,także można działać,kulać chlebki i buły 🙂 Pozdrawiam
Nigdy nie robiłam chleba, ale któż to wie może i mnie przyjdzie go zrobić.
Polecam ten jest prosty i szybko się robi,a do tego nie potrzeba specjalnych zdolności kulinarnych 😉
Rzadko coś pieke, bo mi to niestety nie wychodzi 🙁
Ale taki chlebem bym z przyjemnością zrobiła!
Buziaki :*
Kochana nie ma co się stresować,ten chlebuś jest prosty,i nawet początkującym wychodzi 🙂 Spróbuj i pochwal się jak w smaku 🙂 Ja sama piekę tylko proste pieczywo,bo aż taka zdolna bestia to ze mnie też nie jest 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Super☺️ Sama dzisiaj bym uciekła, ale niestety nie mam kefiru w lodówce🤷🏻♀️ Tylko jogurt naturalny..
Pozdrawiam całą rodzinkę😀
Może być jogurt, chlebek wyjdzie idealnie 🙂 Pozdrawiamy 🙂
Może być mleko 2 % zamiast kefiru? Czy raczej nie wyjdzie chleb.
Może być,chlebek wyjdzie.
Jak mi się w końcu uda dostać drożdże też zrobię, bo póki co, jak zapewne wiesz, modzę przy zakwasowym chlebie.
A ja właśnie zakwasu się boję,cały czas zbieram się w sobie,żeby w końcu zrobić.Mam zapas drożdży w kostce i nawet suszone dostałam w osiedlowym 🙂
Super, uwielbiam domowe pieczywo, niestety nie udało mi się kupić drożdży 🙂
Ja mam cały zestaw w kostce i suszone,udało mi się dorwać w osiedlowym sklepiku 🙂
Oh wow this sounds absolutely delicious! You can’t beat the taste of fresh bread xo
That’s right thank you 🙂
Super domowy chlebek!
Najlepszy 🙂
Ale fajny chlebek, bardzo fajny pomysł. Spróbuję sama zrobić
Polecam jest smaczny nawet na drugi dzień 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo 🙂
Domowe najlepsze bez dwóch zdań 🙂
Uwielbiam domowe pieczywo bo wiem co jem 🙂
Dokładnie tak 🙂
pyszny chlebek
Dzięki 🙂
Bardzo smaczny chlebek i przede wszystkim zdrowy! Suszone śliwki i płatki owsiane – prawdziwa bomba błonnikowa! Idealna dla jelit. 🙂
ja również chcę zrobić chlebek na święta, ale moje pytanie to mąką pszenna zwykła czy musi być jakaś specjalna np. chlebowa ?