3,5K
Jak wykonać przepis na – Ptasie mleczko babci Krysi
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką ręczną, aż ręka bolała… Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec ptasie mleczko z truskawkami Babci Krysi, które jest proste i bardzo smaczne! To nic innego jak zwykły biszkopt, a punktem kulminacyjnym tego ciasta jest pyszna pianka z mleczka zagęszczonego słodzonego i galaretek truskawkowych z dodatkiem świeżych truskawek. Możesz również pominąć biszkopt i przygotować deser bez pieczenia, czyli sama pianka z truskawkami, pianka truskawkowa, kto jak woli. Jedno jest pewne taki deser szybko znika!!! Pamiętacie również tak jak ja to ciasto z dzieciństwa? A może macie inne słodkie wspomnienia, podzielcie się w komentarzach, będzie mi bardzo miło.
Potrzebne składniki
Biszkopt
Blaszka 25×36 cm
- 4 jajka
- ¾ szkl. mąki pszennej extra typ 400
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
- ¾ szkl. cukru
- 1 szczypta soli
Pianka truskawkowa
- 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
- 3 opakowania galaretki truskawkowej
- ½ kg świeżych truskawek
Dodatkowo
- czekolada do potarcia
Sposób wykonania
- Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.Dodawaj partiami cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Odłóż mikser i przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia.Następnie delikatnie wymieszaj łyżką i przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównaj wierzch ciasta i wrzuć do piekarnika.Piecz 25 min. w temp. 180 °C do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Biszkopt po upieczeniu wyłóż do góry dnem na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia.Galaretki rozpuść w 4 szkl. wrzątku i odstaw do ostygnięcia.Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.Dobrze schłodzone mleko ubij, aż zacznie gęstnieć.Wlej lekko tężejące galaretki i miksuj na najwyższych obrotach miksera.Na sam koniec dodaj truskawki, wymieszaj i szybko wylej na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać wierzch pianki.Całość zwieńczyłam potartą na tarce czekolada, ot cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi 🙂Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- 1 szkl. = 250 ml.
- Mleczko musi być dobrze schłodzone, żeby szybko się ubiło, najlepiej jest je wrzucić do zamrażalnika na 20 – 30 min.
- Do potarcia na wierzch możesz użyć dowolnej ulubionej czekolady, ja pamiętam, że za dzieciaka tarło się zawsze gorzką czekoladę na wierzch pianki.
- Ciasto możesz również przygotować w wersji bez pieczenia, czyli sama pianka truskawkowa bez biszkoptu. Biszkopt możesz zamienić np. na biszkopty z paczki.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptasie mleczko babci Krysi wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pamiętam bardzo podobne ciasto z dzieciństwa i aż nabrałam na nie ochoty! Twoje wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała zrobić 🙂
To takie szybko ciacho, ale miło jest powrócić do wspomnień 🙂
Uwielbiam takie delikatne ciasta z owocami. Wspaniały przepis. 🙂
Dziękuje bardzo, przepis od babci Krysi 😉 Pozdrawiam
Czy mogę wypożyczyć Babcię Krysię ? 😉
Myślę, że w dobie wirusa babcia bardzo chętnie by gdzieś wybyła 😉 bo już ma dość siedzenia w domu.
Moja babcia Krystyna również robiła takie ciacho! Wygląda identycznie
O proszę Kochane babcie 🙂 Pozdrawiam
uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami😍
Ja też bardzo lubię mam nadzieje, że rabarbar niedługo stanieje 😉
Cholender, ty to szalejesz z tymi lekkimi ciastami ostatnio. Już dwa z nich miałam zrobić, i co? I się nagadałam tylko 😛 Ale dziś robię torta bezowego od siebie dla siebie na ur 😀
Co tam moje lekkie ciacha, Ty to szalejesz 😉 Tort bezowy to jest dopiero gratka 🙂 Zdróweczka na te kolejne naste 😉
Ciasto wygląda pysznie 🙂 Mniam 🙂
Dziękuje 🙂
Kiedyś dość często robiłam podobne ciasto i wszystkim bardzo smakowało 🙂
To takie letnie smaki 🙂
Aż mi tu zapachniało truskawkami! To musi być pyszne!
Powoli sezon truskawkowy się zaczyna, ale przyznam się szczerze, że jeszcze tak dobrze nie smakują.
Mega pysznie wygląda to ciasto 😍
Dzięki bardzo, to takie lekkie i szybkie 😉
Taka babcia to skarb 🙂 ciasto wygląda super apetycznie, kojarzy mi się z latem 🙂
Dokładnie tak letni klimat 😉
Uwielbiam takie ciasta, są pyszne 🙂
Szybko się robi i szybko znikają 🙂
Mam pytanie odnośnie mleka. Czy aby na pewno ma być słodzone? Słodzone mleko jest bardzo gęste.
Mleko zagęszczane słodzone gostyńskie w puszce użyłam dokładnie, jeśli chodzi o mnie to dla mnie tylko na tym mleku odtworzyłam smak babcinego ciasta 🙂 Możesz zrobić na niesłodzonym, tylko wtedy pamiętaj o dosłodzeniu do smaku, ale to już nie to samo ptasie mleczko. Pozdrawiam
Bardzo dziękuję za odpowiedź 😀 Pozdrawiam i z pewnością przepis wykorzystam, bo uwilbiam truskawki i ptasie mleczko 😉
Cieszę się bardzo i mam nadzieje, że będzie smakowało 🙂 Ściskam
Zapachniało latem i cudownym czasem 🙂 Pychotka 🙂
Babcine wypieki zawsze najlepsze 🙂
bardzo lubię takie ciasta
Też mam słabość szczególnie w okresie letnim 🙂
Super pomysł na przepis, który wydaje się być naprawdę smaczny i idealny na upalne dni. Skoro mam już wyremontowaną kuchnię z nowymi sprzętami AGD to mogę testować takie pomysły. Twój również wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.
Takie ptasie mleczko bardzo szybko znika. W sezonie truskawkowym obowiązkowe ciasto w naszym domu 🙂 Zazdroszczę, że jesteś już po remoncie kuchni, ja niestety jeszcze przed 💪 Udanych wypieków 😘 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Świetnie wygląda.Na pewno jest pyszne 🙂
Dziękuje bardzo 🙂😘 Smaki mojego dzieciństwa 😋 Pyszne i szybko znika 🙂
coroczny letni klasyczek na imieninach mojej ciotki! 😀 zawsze najbardziej czekam właśnie na te ciacho!
O widzisz 🙂 Ja też uwielbiam takie ptasie mleczko, za dzieciaka to był najlepszy rarytas 🙂 Pozdrawiam