Ptasie mleczko babci Krysi

Słodko Słodka
38 komentarzy
Pamiętam to ciasto z dzieciństwa, jak babcia czy mama trzepały w misce piankę i nie tak jak teraz mikserem, tylko trzepaczką ręczną, aż ręka bolała… Postanowiłam wrócić do smaków dzieciństwa i upiec ptasie mleczko z truskawkami Babci Krysi, które jest proste i bardzo smaczne! To nic innego jak zwykły biszkopt, a punktem kulminacyjnym tego ciasta jest pyszna pianka z mleczka zagęszczonego słodzonego i galaretek truskawkowych z dodatkiem świeżych truskawek. Możesz również pominąć biszkopt i przygotować deser bez pieczenia, czyli sama pianka z truskawkami, pianka truskawkowa, kto jak woli. Jedno jest pewne taki deser szybko znika!!! Pamiętacie również tak jak ja to ciasto z dzieciństwa? A może macie inne słodkie wspomnienia, podzielcie się w komentarzach, będzie mi bardzo miło.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 45 minuty
Ilość porcji 20 kawałków
Jak wykonać przepis na – Ptasie mleczko babci Krysi

Potrzebne składniki
  

Biszkopt

Blaszka 25×36 cm

  • 4 jajka
  • ¾ szkl. mąki pszennej extra typ 400
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - płaskie łyżeczki
  • ¾ szkl. cukru
  • 1 szczypta soli

Pianka truskawkowa

  • 530 g mleka zagęszczonego słodzonego w puszce
  • 3 opakowania galaretki truskawkowej
  • ½ kg świeżych truskawek

Dodatkowo

  • czekolada do potarcia

Sposób wykonania

  • Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
    Dodawaj partiami cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
    Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia.
    Odłóż mikser i przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia.
    Następnie delikatnie wymieszaj łyżką i przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównaj wierzch ciasta i wrzuć do piekarnika.
    Piecz 25 min. w temp. 180 °C do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Biszkopt po upieczeniu wyłóż do góry dnem na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia.
    Galaretki rozpuść w 4 szkl. wrzątku i odstaw do ostygnięcia.
    Truskawki obierz z szypułek, umyj i pokrój na mniejsze kawałki.
    Dobrze schłodzone mleko ubij, aż zacznie gęstnieć.
    Wlej lekko tężejące galaretki i miksuj na najwyższych obrotach miksera.
    Na sam koniec dodaj truskawki, wymieszaj i szybko wylej na biszkopt, pianka dość szybko ściąga, dlatego ważne jest, aby energicznie wylać ją na biszkopt i szybko wyrównać wierzch pianki.
    Całość zwieńczyłam potartą na tarce czekolada, ot cały sekret ptasiego mleczka mojej babci Krysi 🙂
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Pyszna wersja Patrycji Pawłowskiej, dziękuje za apetyczne foto 🙂
  • Miecia Wołosz – podobno szybko znikło 😉 ale wcale się nie dziwię patrząc na zdjęcie 🙂 Dziękuje!!!

Instrukcja na filmie

  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Mleczko musi być dobrze schłodzone, żeby szybko się ubiło, najlepiej jest je wrzucić do zamrażalnika na 20 – 30 min.
  • Do potarcia na wierzch możesz użyć dowolnej ulubionej czekolady, ja pamiętam, że za dzieciaka tarło się zawsze gorzką czekoladę na wierzch pianki.
  • Ciasto możesz również przygotować w wersji bez pieczenia, czyli sama pianka truskawkowa bez biszkoptu. Biszkopt możesz zamienić np. na biszkopty z paczki.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ptasie mleczko babci Krysi wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
38 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni

Pamiętam bardzo podobne ciasto z dzieciństwa i aż nabrałam na nie ochoty! Twoje wygląda bardzo apetycznie. Będę musiała zrobić 🙂

To takie szybko ciacho, ale miło jest powrócić do wspomnień 🙂

Thomas

Uwielbiam takie delikatne ciasta z owocami. Wspaniały przepis. 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo, przepis od babci Krysi 😉 Pozdrawiam

Katarzyna

Czy mogę wypożyczyć Babcię Krysię ? 😉

Słodko Słodka

Myślę, że w dobie wirusa babcia bardzo chętnie by gdzieś wybyła 😉 bo już ma dość siedzenia w domu.

oksana

Moja babcia Krystyna również robiła takie ciacho! Wygląda identycznie

Słodko Słodka

O proszę Kochane babcie 🙂 Pozdrawiam

MartaTroczyńska

uwielbiam ciasta z sezonowymi owocami😍

Słodko Słodka

Ja też bardzo lubię mam nadzieje, że rabarbar niedługo stanieje 😉

Kasia Kowalska

Cholender, ty to szalejesz z tymi lekkimi ciastami ostatnio. Już dwa z nich miałam zrobić, i co? I się nagadałam tylko 😛 Ale dziś robię torta bezowego od siebie dla siebie na ur 😀

Słodko Słodka

Co tam moje lekkie ciacha, Ty to szalejesz 😉 Tort bezowy to jest dopiero gratka 🙂 Zdróweczka na te kolejne naste 😉

Izabela S.

Ciasto wygląda pysznie 🙂 Mniam 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje 🙂

Kuchcik

Kiedyś dość często robiłam podobne ciasto i wszystkim bardzo smakowało 🙂

Królowa Karo

Aż mi tu zapachniało truskawkami! To musi być pyszne!

Pieprzyć z Fantazją

Mega pysznie wygląda to ciasto 😍

Magda

Taka babcia to skarb 🙂 ciasto wygląda super apetycznie, kojarzy mi się z latem 🙂

Marzena

Uwielbiam takie ciasta, są pyszne 🙂

Beata

Mam pytanie odnośnie mleka. Czy aby na pewno ma być słodzone? Słodzone mleko jest bardzo gęste.

Beata

Bardzo dziękuję za odpowiedź 😀 Pozdrawiam i z pewnością przepis wykorzystam, bo uwilbiam truskawki i ptasie mleczko 😉

Karolina

Zapachniało latem i cudownym czasem 🙂 Pychotka 🙂

iza

bardzo lubię takie ciasta

Zosia

Super pomysł na przepis, który wydaje się być naprawdę smaczny i idealny na upalne dni. Skoro mam już wyremontowaną kuchnię z nowymi sprzętami AGD to mogę testować takie pomysły. Twój również wypróbuję. Pozdrawiam serdecznie.

Słodko Słodka

Takie ptasie mleczko bardzo szybko znika. W sezonie truskawkowym obowiązkowe ciasto w naszym domu 🙂 Zazdroszczę, że jesteś już po remoncie kuchni, ja niestety jeszcze przed 💪 Udanych wypieków 😘 Pozdrawiam serdecznie 🙂

Magdalena

Świetnie wygląda.Na pewno jest pyszne 🙂

Słodko Słodka

Dziękuje bardzo 🙂😘 Smaki mojego dzieciństwa 😋 Pyszne i szybko znika 🙂

Martyna

coroczny letni klasyczek na imieninach mojej ciotki! 😀 zawsze najbardziej czekam właśnie na te ciacho!