To ostatnio bardzo popularny deser, sama też bardzo go lubię, aczkolwiek najlepiej mi smakuje przygotowany na jogurcie naturalnym z odrobiną miodu. Puding chia jest bardzo prosty do przygotowania, najlepiej nasiona namoczyć sobie dzień wcześniej wieczorem, a rano podać z ulubionymi sezonowymi owocami. Taki puding świetnie sprawdzi się na lekkie śniadanie jak i na podwieczorek czy deser. Jeszcze jak restauracje i kawiarenki były otwarte, często widziałam pucharki z pudingiem chia i owocami w witrynach chłodniczych.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 2 hrs
Czas całkowity 2 hrs 10 mins
Ilość porcji 3 pucharki
Jak wykonać przepis na – Puding chia – na zdrowie

Potrzebne składniki
  

  • 9 łyżek pełnych nasion chia
  • 3 szkl. mleka krowiego
  • 3 łyżeczki ulubionego miodu - opcjonalnie

Sposób wykonania

  • Nasiona chia zalać letnim mlekiem, dodać miód i dokładnie wymieszać.
    Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godz. do lodówki, żeby nasiona napęczniały. Najlepiej nasiona wymieszać wieczorem i odstawić na całą noc do lodówki, ale 2 godz. też spokojnie wystarczą.
    Napęczniałe nasiona przełożyć do pucharków i udekorować ulubionymi owocami sezonowymi i gotowe.
    Idealny letni deser!!!

Nasiona Chia

  • Te niewielkie nasiona kryją w sobie wiele cennych właściwości dla zdrowia. Ziarenka kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, które dodają energii i wzmacniają układ odpornościowy.
    Dwie łyżki, czyli 28 g zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na błonnik, dwie łyżki potrafią również w znaczący sposób zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń, mangan, żelazo, potas, fosfor i magnez. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega – 3 niż łosoś norweski.
    Nasiona chia są również polecane ze względu na profilaktykę nowotworową, ponieważ zawierają one cenne dla zdrowia antyoksydanty.
    Szałwia hiszpańska nazywana jest rośliną młodości, ponieważ zawiera wiele flawonoidów, kwasu kawowego i chlorogenowego, które stanowią źródło przeciwutleniaczy hamujących działanie wolnych rodników.
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Mleko krowie możesz zastąpić roślinnym, kokosowym, wodą lub jogurtem naturalnym. Osobiście najlepiej smakuje mi na jogurcie naturalnym taki puding.
  • Miód możesz pominąć, niektórzy używają cukier, ale to już nie to samo.
  • Dziś puding chia podałam ze świeżymi owocami, a równie smaczny jest z frużeliną owocową.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puding chia – na zdrowie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
szpileczkiibabeczki
1 miesiąc temu

Pysznie wygląda 😉

Kasia Futka
1 miesiąc temu

Cudowny i zdrowy deser! <3
Wygląda obłędnie smakowicie! 🙂

Patrycja Reszko
28 dni temu

Świetnie się prezentuje

MyśliPotarganej.pl
23 dni temu

Uuu roślina młodości… 😉

Słodko Słodka
23 dni temu

A jak, starość nie radość, młodość nie wieczność 🙂