1,5K
Jak wykonać przepis na – Puding chia – na zdrowie
To ostatnio bardzo popularny deser, sama też bardzo go lubię, aczkolwiek najlepiej mi smakuje przygotowany na jogurcie naturalnym z odrobiną miodu. Puding chia jest bardzo prosty do przygotowania, najlepiej nasiona namoczyć sobie dzień wcześniej wieczorem, a rano podać z ulubionymi sezonowymi owocami. Taki puding świetnie sprawdzi się na lekkie śniadanie jak i na podwieczorek czy deser. Jeszcze jak restauracje i kawiarenki były otwarte, często widziałam pucharki z pudingiem chia i owocami w witrynach chłodniczych.
Potrzebne składniki
- 9 łyżek pełnych nasion chia
- 3 szkl. mleka krowiego
- 3 łyżeczki ulubionego miodu - opcjonalnie
Sposób wykonania
- Nasiona chia zalać letnim mlekiem, dodać miód i dokładnie wymieszać.Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na 2 godz. do lodówki, żeby nasiona napęczniały. Najlepiej nasiona wymieszać wieczorem i odstawić na całą noc do lodówki, ale 2 godz. też spokojnie wystarczą.Napęczniałe nasiona przełożyć do pucharków i udekorować ulubionymi owocami sezonowymi i gotowe.Idealny letni deser!!!
Nasiona Chia
- Te niewielkie nasiona kryją w sobie wiele cennych właściwości dla zdrowia. Ziarenka kryją w sobie witaminy i składniki mineralne, które dodają energii i wzmacniają układ odpornościowy.Dwie łyżki, czyli 28 g zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu dorosłego człowieka na błonnik, dwie łyżki potrafią również w znaczący sposób zaspokoić dzienne zapotrzebowanie organizmu na wapń, mangan, żelazo, potas, fosfor i magnez. Nasiona chia zawierają więcej kwasów omega – 3 niż łosoś norweski.Nasiona chia są również polecane ze względu na profilaktykę nowotworową, ponieważ zawierają one cenne dla zdrowia antyoksydanty.Szałwia hiszpańska nazywana jest rośliną młodości, ponieważ zawiera wiele flawonoidów, kwasu kawowego i chlorogenowego, które stanowią źródło przeciwutleniaczy hamujących działanie wolnych rodników.
- 1 szkl. = 250 ml.
- Mleko krowie możesz zastąpić roślinnym, kokosowym, wodą lub jogurtem naturalnym. Osobiście najlepiej smakuje mi na jogurcie naturalnym taki puding.
- Miód możesz pominąć, niektórzy używają cukier, ale to już nie to samo.
- Dziś puding chia podałam ze świeżymi owocami, a równie smaczny jest z frużeliną owocową.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puding chia – na zdrowie wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Pysznie wygląda 😉
Dziękuje, czas przejść na zdrowsze desery 🙂
Cudowny i zdrowy deser! <3
Wygląda obłędnie smakowicie! 🙂
Dzięki Kasiu, letnie deserki są najlepsze 🙂
Świetnie się prezentuje
Dzięki to taki prosty i smaczny deser 🙂
Uuu roślina młodości… 😉
A jak, starość nie radość, młodość nie wieczność 🙂