Pyszne, proste i szybkie wiosenne danie, udało mi się kupić młoda kapustę i oczywiście od razu pierwsze co to powstały pierwsze wiosenne surówki, bigos z młodej kapusty z dużą ilością koperku oraz takie smaczne danie obiadowe. Delikatne pulpeciki duszone z młodą kapustą i marchewką smakują doskonale, można powiedzieć, że to idealne danie jednogarnkowe, najlepiej smakuje podane z młodymi ziemniaczkami.
Składniki:
10 pulpetów
podwójna pierś z kurczaka
pół czerstwej bułki+mleko
1 jajko M
sól i pieprz do smaku
1 łyżka majeranku
ulubiona przyprawa do drobiu
pół główki młodej kapusty
1 cebula
2 marchewki
2 szkl.bulionu warzywnego
2 listki laurowe
3 ziela angielskie
2-3 łyżki oleju
koperek
Przygotowanie:
Czerstwą bułkę zalać mlekiem. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i zmielić. Przełożyć do miski, wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, wyrobić ręką, wbić jajko, wsypać wszystkie przyprawy, ponownie wyrobić ręką. Ręce zwilżyć wodą i formować w rękach pulpeciki, uformowane pulpety układać na desce.
Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju, wrzucić startą na tarce marchewkę, oraz poszatkowaną kapustę, zalać bulionem, wrzucić listki i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić pod przykryciem 10 min.
Zdjąć przykrywkę, ułożyć pulpety, przykryć je kapustą, dusić ok. 20 min.
Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem lub jako samodzielne danie, przed podaniem posypać koperkiem.
WITAJ, MAM NA IMIĘ JOANNA
Na co dzień jestem przede wszystkim spełnioną mamą cudownego wcześniaka. Jestem żoną, szaloną mamuśką i straszną psiarą. Kuchnia to moja odskocznia, która powoli przeradza się w pasje. Jestem amatorką w kwestii kuchni i fotografii, piszę prostym językiem, blog prowadzę po domowemu.
apetyczne jest Twoje danie
Super przepis