Pyszne, proste i szybkie wiosenne danie, udało mi się kupić młoda kapustę i oczywiście od razu pierwsze co to powstały pierwsze wiosenne surówki, bigos z młodej kapusty z dużą ilością koperku oraz takie smaczne danie obiadowe. Delikatne pulpeciki duszone z młodą kapustą i marchewką smakują doskonale, można powiedzieć, że to idealne danie jednogarnkowe, najlepiej smakuje podane z młodymi ziemniaczkami.

Składniki:

10 pulpetów

  • podwójna pierś z kurczaka
  • pół czerstwej bułki+mleko
  • 1 jajko M
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • ulubiona przyprawa do drobiu
  • pół główki młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2 szkl.bulionu warzywnego
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2-3 łyżki oleju   
  • koperek

Przygotowanie:

  • Czerstwą bułkę zalać mlekiem. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubszą kostkę i zmielić. Przełożyć do miski, wrzucić bułkę odciśniętą z nadmiaru mleka, wyrobić ręką, wbić jajko, wsypać wszystkie przyprawy, ponownie wyrobić ręką. Ręce zwilżyć wodą i formować w rękach pulpeciki, uformowane pulpety układać na desce.
  • Cebulkę obrać i posiekać w kosteczkę, zeszklić na oleju, wrzucić startą na tarce marchewkę, oraz poszatkowaną kapustę, zalać bulionem, wrzucić listki i ziele angielskie, doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić pod przykryciem 10 min.
  • Zdjąć przykrywkę, ułożyć pulpety, przykryć je kapustą, dusić ok. 20 min.
  • Podawać z ziemniakami posypanymi koperkiem lub jako samodzielne danie, przed podaniem posypać koperkiem.  
Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa
2 lat temu

apetyczne jest Twoje danie

Unknown
2 lat temu

Super przepis