Puszysta babka cytrynowa

Słodko Słodka
18 komentarzy
Bardzo lubię ten rodzaj babki, jest puszysta i delikatna, ciężko jej się oprzeć. Cytrynowa nuta idealnie do niej pasuje. Babka jest bardzo prosta i szybko się ją robi, idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, lub dla niespodziewanych gości, a może zagości u Ciebie na Wielkanoc? Ja lubię taką babeczkę upiec zupełnie bez okazji, my lubimy mieć zawsze coś słodkiego do kawy w trakcie tygodnia. U nas na szybko oprószyłam tylko cukrem pudrem,ale Ty możesz przygotować lukier cytrynowy, będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli szukasz pomysłów na Wielkanoc polecam również Babkę Tulipan, bardzo smaczna i super prezentuje się na stole, idealna wiosenna babka.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Puszysta babka cytrynowa

Potrzebne składniki
  

Blaszka 12×30 cm

  • 5 jajek - L
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 cytryna - sok z cytryny
  • aromat cytrynowy - parę kropli
  • ¾ szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - z małą górką

Sposób wykonania

  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsyp na 3 tury cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia się cukru.
  • Cały czas miksując wrzucaj po jednym żółtku.
  • Do puszystej masy wlej jedną stróżką olej, sok z cytryny oraz parę kropli aromatu cytrynowego, w tym momencie możesz tez dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszaj krótko mikserem tylko do połączenia.
  • Na sam koniec przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko mikserem i całość przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku góra – dół, bez termoobiegu w temp. 175 °C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
  • Upieczoną babeczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie do wystygnięcia.
  • Letnią oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier cytrynowy.

W Waszym wykonaniu:

  • Zdjęcie nadesłane przez Edytę Łołkę, wyszła przepyszna i była to pierwsza babka Edyty 🙂 Dziękuje, że się podzieliłaś zdjęciem 🙂
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Możesz również dodać skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny.
  • Babeczkę taką możesz również przygotować w wersji z ciemnym ciastem. Wystarczy ciasto jasne podzielić na pół, jedną połowę wylać do blaszki a do drugiej dodać łyżkę kakao i 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto jasno. Piec 5 min dłużej.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysta babka cytrynowa wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Aga

Uwielbiam babki. Ta wygląda bardzo apetycznie 😋

Słodko Słodka

Ja taka jestem mało babkowa, ale czasem właśnie jak mnie najdzie to lubię do kawy czy herbaty zjeść kawałek babeczki 🙂 A ta babka świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc.

Monika

Ale u Ciebie już pięknie, kolorowo i wiosennie. Babka idealna na Wielkanoc 🙂

Słodko Słodka

Już tak powoli przywołuje wiosnę 😉 A babeczka idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.

Lubię szybkie w wykonaniu ciasta, więc z pewnością i ten wypróbuję 🙂

Ja ostatnio się rozleniwiłam trochę 😁Tak właśnie na szybko babkę do kawy ukręciłam🙂😘ale na Wielkanoc też się super sprawdzi.

Wioleta Sadowska

Pyszna babka do równie pysznej kawy.

Słodko Słodka

Teraz babki akurat na czasie 🙂

Magda

Fajna babka, lubię cytrynowe wypieki, ładnie pachną i świetnie smakują 🙂

Słodko Słodka

Też lubię wypieki cytrynowe 🙂😘Mamy podobne smaki 😉

Kamila

Wyglada pysznie. Myali Pani, ze gdybym uzyla zamiast maki pszennej maki kukirydzianej, to moglaby wyjsc?

Słodko Słodka

Kamilka nie jestem specjalistą od mąki kukurydzianej, więc ciężko mi powiedzieć. Nie używam mąki kukurydzianej na co dzień, więc nie chce Cię wprowadzić w błąd. Pozdrawiam serdecznie 😘

Bruner

Co za nieuk, kto pisze takie głupoty. Po pierwsze,ubite białka daje się na samym końcu delikatnie mieszając z ciastem, wtedy babka będzie puszysta. Ubija sie1/2kostki margaryny że szklanką cukru, potem dodaje żółtka szklankę mąki pszennej 1/2szkla ki ziemniaczanej.

MyśliPotarganej.pl

Faktycznie wygląda tak, że trudno jej się oprzeć:)

Małgorzata

Witam p.Joanno dopiero znalazłam przepis.Wszystko było ok póki nie wyciągnęłam poprostu opadła.Ile trzeba trzymać w piekarniku po upieczeniu.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies