Bardzo lubię ten rodzaj babki, jest puszysta i delikatna, ciężko jej się oprzeć. Cytrynowa nuta idealnie do niej pasuje. Babka jest bardzo prosta i szybko się ją robi, idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, lub dla niespodziewanych gości, a może zagości u Ciebie na Wielkanoc? Ja lubię taką babeczkę upiec zupełnie bez okazji, my lubimy mieć zawsze coś słodkiego do kawy w trakcie tygodnia. U nas na szybko oprószyłam tylko cukrem pudrem,ale Ty możesz przygotować lukier cytrynowy, będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli szukasz pomysłów na Wielkanoc polecam również Babkę Tulipan, bardzo smaczna i super prezentuje się na stole, idealna wiosenna babka.
Przygotowanie 10 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 50 mins
Ilość porcji 12 kawałków
Jak wykonać przepis na – Puszysta babka cytrynowa

Potrzebne składniki
  

Blaszka 12×30 cm

  • 5 jajek - L
  • 1 szczypta soli
  • ¾ szkl. cukru
  • 0,5 szkl. oleju
  • 1 cytryna - sok z cytryny
  • aromat cytrynowy - parę kropli
  • ¾ szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia - z małą górką

Sposób wykonania

  • Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsyp na 3 tury cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia się cukru.
  • Cały czas miksując wrzucaj po jednym żółtku.
  • Do puszystej masy wlej jedną stróżką olej, sok z cytryny oraz parę kropli aromatu cytrynowego, w tym momencie możesz tez dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszaj krótko mikserem tylko do połączenia.
  • Na sam koniec przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko mikserem i całość przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w rozgrzanym piekarniku góra – dół, bez termoobiegu w temp. 175 °C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
  • Upieczoną babeczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie do wystygnięcia.
  • Letnią oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier cytrynowy.

W Waszym wykonaniu:

  • Zdjęcie nadesłane przez Edytę Łołkę, wyszła przepyszna i była to pierwsza babka Edyty 🙂 Dziękuje, że się podzieliłaś zdjęciem 🙂
  • 1 szkl. = 250 ml.
  • Możesz również dodać skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny.
  • Babeczkę taką możesz również przygotować w wersji z ciemnym ciastem. Wystarczy ciasto jasne podzielić na pół, jedną połowę wylać do blaszki a do drugiej dodać łyżkę kakao i 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto jasno. Piec 5 min dłużej.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysta babka cytrynowa wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Aga
Aga
6 miesięcy temu

Uwielbiam babki. Ta wygląda bardzo apetycznie 😋

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Aga

Ja taka jestem mało babkowa, ale czasem właśnie jak mnie najdzie to lubię do kawy czy herbaty zjeść kawałek babeczki 🙂 A ta babka świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc.

Monika
6 miesięcy temu

Ale u Ciebie już pięknie, kolorowo i wiosennie. Babka idealna na Wielkanoc 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Monika

Już tak powoli przywołuje wiosnę 😉 A babeczka idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.

Mirosława Oaza Recenzji
6 miesięcy temu

Lubię szybkie w wykonaniu ciasta, więc z pewnością i ten wypróbuję 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu

Ja ostatnio się rozleniwiłam trochę 😁Tak właśnie na szybko babkę do kawy ukręciłam🙂😘ale na Wielkanoc też się super sprawdzi.

Wioleta Sadowska
6 miesięcy temu

Pyszna babka do równie pysznej kawy.

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu

Teraz babki akurat na czasie 🙂

Magda
6 miesięcy temu

Fajna babka, lubię cytrynowe wypieki, ładnie pachną i świetnie smakują 🙂

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Magda

Też lubię wypieki cytrynowe 🙂😘Mamy podobne smaki 😉

Kamila
6 miesięcy temu

Wyglada pysznie. Myali Pani, ze gdybym uzyla zamiast maki pszennej maki kukirydzianej, to moglaby wyjsc?

Słodko Słodka
Słodko Słodka
6 miesięcy temu
Reply to  Kamila

Kamilka nie jestem specjalistą od mąki kukurydzianej, więc ciężko mi powiedzieć. Nie używam mąki kukurydzianej na co dzień, więc nie chce Cię wprowadzić w błąd. Pozdrawiam serdecznie 😘

Bruner
Bruner
6 miesięcy temu

Co za nieuk, kto pisze takie głupoty. Po pierwsze,ubite białka daje się na samym końcu delikatnie mieszając z ciastem, wtedy babka będzie puszysta. Ubija sie1/2kostki margaryny że szklanką cukru, potem dodaje żółtka szklankę mąki pszennej 1/2szkla ki ziemniaczanej.

MyśliPotarganej.pl
6 miesięcy temu

Faktycznie wygląda tak, że trudno jej się oprzeć:)