Bardzo lubię ten rodzaj babki, jest puszysta i delikatna, ciężko jej się oprzeć. Cytrynowa nuta idealnie do niej pasuje. Babka jest bardzo prosta i szybko się ją robi, idealnie sprawdzi się do niedzielnej kawy, lub dla niespodziewanych gości, a może zagości u Ciebie na Wielkanoc? Ja lubię taką babeczkę upiec zupełnie bez okazji, my lubimy mieć zawsze coś słodkiego do kawy w trakcie tygodnia. U nas na szybko oprószyłam tylko cukrem pudrem,ale Ty możesz przygotować lukier cytrynowy, będzie jeszcze smaczniejsza. Jeśli szukasz pomysłów na Wielkanoc polecam również Babkę Tulipan, bardzo smaczna i super prezentuje się na stole, idealna wiosenna babka.
Potrzebne składniki
Blaszka 12×30 cm
- 5 jajek - L
- 1 szczypta soli
- ¾ szkl. cukru
- 0,5 szkl. oleju
- 1 cytryna - sok z cytryny
- aromat cytrynowy - parę kropli
- ¾ szkl. mąki tortowej
- ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - z małą górką
Sposób wykonania
- Żółtka oddziel od białek. Białka ubij w osobnej misce ze szczyptą soli na sztywno, następnie wsyp na 3 tury cukier i miksuj, aż do rozpuszczenia się cukru.
- Cały czas miksując wrzucaj po jednym żółtku.
- Do puszystej masy wlej jedną stróżką olej, sok z cytryny oraz parę kropli aromatu cytrynowego, w tym momencie możesz tez dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszaj krótko mikserem tylko do połączenia.
- Na sam koniec przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj krótko mikserem i całość przelej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku góra – dół, bez termoobiegu w temp. 175 °C przez ok. 40 min, do suchego patyczka.
- Upieczoną babeczkę wyjmij z piekarnika i pozostaw na blacie do wystygnięcia.
- Letnią oprósz cukrem pudrem lub przygotuj lukier cytrynowy.
- 1 szkl. = 250 ml.
- Możesz również dodać skórkę otartą z jednej sparzonej cytryny.
- Babeczkę taką możesz również przygotować w wersji z ciemnym ciastem. Wystarczy ciasto jasne podzielić na pół, jedną połowę wylać do blaszki a do drugiej dodać łyżkę kakao i 2 łyżki mleka, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto jasno. Piec 5 min dłużej.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Puszysta babka cytrynowa wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Uwielbiam babki. Ta wygląda bardzo apetycznie 😋
Ja taka jestem mało babkowa, ale czasem właśnie jak mnie najdzie to lubię do kawy czy herbaty zjeść kawałek babeczki 🙂 A ta babka świetnie sprawdzi się również na Wielkanoc.
Ale u Ciebie już pięknie, kolorowo i wiosennie. Babka idealna na Wielkanoc 🙂
Już tak powoli przywołuje wiosnę 😉 A babeczka idealnie sprawdzi się na Wielkanoc.
Lubię szybkie w wykonaniu ciasta, więc z pewnością i ten wypróbuję 🙂
Ja ostatnio się rozleniwiłam trochę 😁Tak właśnie na szybko babkę do kawy ukręciłam🙂😘ale na Wielkanoc też się super sprawdzi.
Pyszna babka do równie pysznej kawy.
Teraz babki akurat na czasie 🙂
Fajna babka, lubię cytrynowe wypieki, ładnie pachną i świetnie smakują 🙂
Też lubię wypieki cytrynowe 🙂😘Mamy podobne smaki 😉
Wyglada pysznie. Myali Pani, ze gdybym uzyla zamiast maki pszennej maki kukirydzianej, to moglaby wyjsc?
Kamilka nie jestem specjalistą od mąki kukurydzianej, więc ciężko mi powiedzieć. Nie używam mąki kukurydzianej na co dzień, więc nie chce Cię wprowadzić w błąd. Pozdrawiam serdecznie 😘
Co za nieuk, kto pisze takie głupoty. Po pierwsze,ubite białka daje się na samym końcu delikatnie mieszając z ciastem, wtedy babka będzie puszysta. Ubija sie1/2kostki margaryny że szklanką cukru, potem dodaje żółtka szklankę mąki pszennej 1/2szkla ki ziemniaczanej.
Nie podoba się to pomiń przepis, nie jestem kucharką z zawodu. Jak widać zakalec nie wyszedł i babka jest puszysta. W internecie anonimowo każdy kozak a w realu… nie będę się wyrażać. Chyba za dużo margaryny używasz, że taka chamska jesteś!!! Nieuki właśnie takie komentarze piszą, bo ktoś na poziomie wiedziałby jak zwrócić uwagę kulturalnie. Przyjemnego dnia!!!
Faktycznie wygląda tak, że trudno jej się oprzeć:)
Pyszna jest, dawno nie piekłam takiej babeczki.
Witam p.Joanno dopiero znalazłam przepis.Wszystko było ok póki nie wyciągnęłam poprostu opadła.Ile trzeba trzymać w piekarniku po upieczeniu.
Z babkami to zawsze jest problem 😉 Małgosiu najlepiej uchylić piekarnik i pozostawić do wystygnięcia tak z pół godz. ja to już zawsze tak na oko patrzę czy mogę już wyjąć, czy ma jeszcze postać. Pozdrawiam serdecznie