Pyszny i prosty chleb z żurawiną i płatkami owsianymi

Słodko Słodka
35 komentarzy

Chlebek jest szybki do zrobienia, prosty można go od razu piec po wyrobieniu ciasta. Ja jednak zawsze odstawiam na 15 min. do napuszenia. Zawsze się udaje, można dodawać do niego swoje ulubione dodatki i ten zapach gdy się piecze… uwielbiam 🙂 Nie musisz być mistrzem od wypieku pieczywa, ten chlebek wyjdzie nawet początkującym. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który unosi się po całym domu, ten zapach zawsze przywołuje miłe wspomnienia...oraz mojego syna, który bardzo lubi “piętki” z takiego chlebka. Polecam również przepis na Proste bułki pszenne przepis => ( klik ).

Składniki:

Keksówka 11×35 cm  

  • 250 ml wody
  • 250 ml kefiru
  • garść płatków owsianych górskich
  • garść posiekanej żurawiny
  • 25 g drożdży świeżych (7 g instant)
  • 500-600 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • pół łyżeczki cukru

Przygotowanie:

  • Do miski wlać ciepłą wodę i kefir, wsypać płatki i żurawinę. Wsypać sól i cukier, pokruszyć drożdże. Odczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, do momentu odchodzenia ciasta od miski, ciasto ma być elastyczne.
  • Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi.
  • Wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika, ja jednak zawsze zostawiam na 15 min. do napuszenia na blacie. Blaszkę przykrywam ściereczką. Przed pieczeniem spryskać wodą i obsypać wierzch płatkami owsianymi.  
  • Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 170 C i piec przez ok. godz. Chleb po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia na kratce.  
  • Chlebek jest syty i nawet na 2, 3 dzień jest wciąż smaczny.  
  • Jeśli przygotujesz chlebek z tego przepisu prześlij mi zdjęcie, bardzo chętnie dodam do wpisu na blogu Twoje apetyczne zdjęcie z Twoim imieniem i nazwiskiem.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
35 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Justi

Mogę prosić wymiary blaszki?

Unknown

dziękuję za przepis,pozdrawiam D.

Ewa

Hmmm ale smacznie wygląda…

Anonimowy

A czy może być użyta inna mąka niż pszenna?

Małgosia

Czy dodatek żurawiny wplywa na słodycz chleba? Jeśli tak, to czy można ją pominąć albo zamiennie posłużyć się ziarnami np 😊

Małgosia

Piekę w takim razie 😀 Oby się udał!

Małgosia

Udał się, jest wspanialy 😋😋 Piekę po raz drugi 😊 Dziękuję i pozdrawiam.

Anonimowy

Czy z maki żytniej też tak ładny wyjdzie?

Anonimowy

A czy zamiast mąki przennej moge użyć np.razowej?

Agnieszka

Wygląda smacznie ten chlebek 🙂

Anonimowy

Wygląda smacznie ten chlebek ��

Anonimowy

Czy można zrobić tylko na drożdżach instant?

Unknown

Czym można zastąpić kefir? Jogur naturalny może być czy nie bardzo?

Anonimowy

Ja dzisiaj piekłam ten chlebek jest pyszny i szybki do zrobienia

Anonimowy

Jaka może być przyczyna peknieniecia na górze chleba? Pieklam w piekarniku elektrycznym około 50min

Wioleta

Ten chleb musi być przepyszny.

Małgorzata

Świetny przepis. Lubię takie wypieki 👍😍

Barbara

Chlebek z żurawiną wyszedł słodki ,czy lepiej dać słonecznik lub co innego ,jest mało słony,a tak ok

iza

idealny chlebek

Nika

Chleb może być sycący, nie syty. Syty będzie człowiek, gdy naje się sycącego chleba!

Kasia

Wygląda mega apetycznie! Mamy teraz trochę więcej czasu, więc chętnie wypróbujemy twój przepis. 🙂

Magda

Pięknie wygląda ten chlebek 🙂 chyba jeszcze nie piekłam chleba drożdżowego z kefirem 🙂

Asia czytasia

Testuje przepisy na chlebek, więc sie przyda

Edyta

Jaki pyszny chlebek. Wiadomo, domowy najlepszy 🙂

Patrycja Reszko

Dla mnie świetny!

Gosia

Chlebek jest rewelacyjny,ja pomieszałam mąki razową i przenną,poza tym dodałam jeszcze słonecznika i pestki dyni.Świetny przepis dziękuję za niego bardzo serdecznie.

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies