Chlebek jest szybki do zrobienia, prosty można go od razu piec po wyrobieniu ciasta. Ja jednak zawsze odstawiam na 15 min. do napuszenia. Zawsze się udaje, można dodawać do niego swoje ulubione dodatki i ten zapach gdy się piecze… uwielbiam 🙂 Nie musisz być mistrzem od wypieku pieczywa, ten chlebek wyjdzie nawet początkującym. Uwielbiam zapach pieczonego chleba, który unosi się po całym domu, ten zapach zawsze przywołuje miłe wspomnienia...oraz mojego syna, który bardzo lubi “piętki” z takiego chlebka. Polecam również przepis na Proste bułki pszenne przepis => ( klik ).
Składniki:
Keksówka 11×35 cm
- 250 ml wody
- 250 ml kefiru
- garść płatków owsianych górskich
- garść posiekanej żurawiny
- 25 g drożdży świeżych (7 g instant)
- 500-600 g mąki pszennej
- 3/4 łyżeczki soli
- pół łyżeczki cukru
Przygotowanie:
- Do miski wlać ciepłą wodę i kefir, wsypać płatki i żurawinę. Wsypać sól i cukier, pokruszyć drożdże. Odczekać aż płatki wypłyną na wierzch, wsypać mąkę przesianą przez sitko i wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, do momentu odchodzenia ciasta od miski, ciasto ma być elastyczne.
- Gotowe ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, posmarowanej masłem i wysypanej płatkami owsianymi.
- Wyrównać górę i w zasadzie można tak przygotowaną foremkę wrzucać już do zimnego piekarnika, ja jednak zawsze zostawiam na 15 min. do napuszenia na blacie. Blaszkę przykrywam ściereczką. Przed pieczeniem spryskać wodą i obsypać wierzch płatkami owsianymi.
- Wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temp. na 170 C i piec przez ok. godz. Chleb po wyjęciu z piekarnika pozostawić do wystudzenia na kratce.
- Chlebek jest syty i nawet na 2, 3 dzień jest wciąż smaczny.
- Jeśli przygotujesz chlebek z tego przepisu prześlij mi zdjęcie, bardzo chętnie dodam do wpisu na blogu Twoje apetyczne zdjęcie z Twoim imieniem i nazwiskiem.
Mogę prosić wymiary blaszki?
Wymiary zawsze podaje pod składnikami.
dziękuję za przepis,pozdrawiam D.
Hmmm ale smacznie wygląda…
A czy może być użyta inna mąka niż pszenna?
Tak pewnie można pomieszać.
Czy dodatek żurawiny wplywa na słodycz chleba? Jeśli tak, to czy można ją pominąć albo zamiennie posłużyć się ziarnami np 😊
Tak,można pominąć lub zamienić na inne ulubione ziarno 😉 Pozdrawiam
Piekę w takim razie 😀 Oby się udał!
Udał się, jest wspanialy 😋😋 Piekę po raz drugi 😊 Dziękuję i pozdrawiam.
Cieszę się 🙂 Pozdrawiam :*)
Czy z maki żytniej też tak ładny wyjdzie?
Nie robiłam z samej żytniej,jedynie z mieszanką.
A czy zamiast mąki przennej moge użyć np.razowej?
Mąki można mieszać,wedle własnego uznania.
Wygląda smacznie ten chlebek 🙂
Wygląda smacznie ten chlebek ��
Czy można zrobić tylko na drożdżach instant?
Tak można.
Czym można zastąpić kefir? Jogur naturalny może być czy nie bardzo?
Może być jogurt naturalny,lub grecki,maślanka itp.
Ja dzisiaj piekłam ten chlebek jest pyszny i szybki do zrobienia
Jaka może być przyczyna peknieniecia na górze chleba? Pieklam w piekarniku elektrycznym około 50min
A nie wrzuciłaś czasem do nagrzanego już piekarnika?
Ten chleb musi być przepyszny.
Świetny przepis. Lubię takie wypieki 👍😍
Chlebek z żurawiną wyszedł słodki ,czy lepiej dać słonecznik lub co innego ,jest mało słony,a tak ok
idealny chlebek
Chleb może być sycący, nie syty. Syty będzie człowiek, gdy naje się sycącego chleba!
Wygląda mega apetycznie! Mamy teraz trochę więcej czasu, więc chętnie wypróbujemy twój przepis. 🙂
Pięknie wygląda ten chlebek 🙂 chyba jeszcze nie piekłam chleba drożdżowego z kefirem 🙂
Testuje przepisy na chlebek, więc sie przyda
Jaki pyszny chlebek. Wiadomo, domowy najlepszy 🙂
Dla mnie świetny!
Chlebek jest rewelacyjny,ja pomieszałam mąki razową i przenną,poza tym dodałam jeszcze słonecznika i pestki dyni.Świetny przepis dziękuję za niego bardzo serdecznie.
Upiekłam dziś wersję wzbogaconą o czarnuszkę, bo mąż uwielbia i niniejszym pięknie dziękuję za przepis. Super chlebek. Mam zamiar wypróbować pozostałe, także będę tu wracać, pozdrawiam serdecznie!
Aniu bardzo mi miło, bardzo się cieszę, że chlebek Wam smakuje 🙂 Polecam również chleb z gara – ulubiony mojego męża 🙂 Dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂