Racuchy z jabłkami

Słodko Słodka
16 komentarzy
Coś dla małych brzuszków, ale i nie tylko, przepis na przepyszne racuchy z jabłkami, jak u babci. Racuchy są szybkie do zrobienia, więc to będzie idealna propozycja na podwieczorek dla dzieci. U nas takie racuchy gościły często, gdy mój synek był mniejszy, aczkolwiek teraz też często wracamy do tego przepisu, bo wszyscy bardzo lubimy takie racuchy. Racuszki rozpływają się w ustach, jeśli jeszcze takich nie robiłaś dla swoich pociech, to koniecznie musisz nadrobić zaległości. Zapraszam również na mój kanał na YouTube, klik i zachęcam do subskrybowania.
Przygotowanie 5 minuty
Gotowanie 15 minuty
Czas całkowity 20 minuty
Ilość porcji 18 szt.
Jak wykonać przepis na – Racuchy z jabłkami

Potrzebne składniki
  

  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • szkl. kefiru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jabłka

Sposób wykonania

  • Do miski wbij jajka, wsyp szczyptę soli i wlej kefir. Całość wymieszaj trzepaczką rózgową, następnie wsyp cukry, przesianą przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszaj.
    Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce, na grubych oczkach, następnie wrzuć do ciasta i ponownie dokładnie wymieszaj.
    Smaż na średnim ogniu, na oleju z obu stron na rumiano.
    Podawaj na ciepło posypane cukrem pudrem z odrobiną cynamonu.
  • 1 szkl. = 250 ml

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Racuchy z jabłkami wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
16 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Izaa

bardzo lubię takie placuszki

Teresa S

Takich jeszcze nie robiłam

Wioleta Sadowska

Uwielbiam takie racuchy. Coś pysznego!

dżemdżus

Uwielbiam

Monika

Uwielbiam takie racuszki, często robię moim córciom aby miały smaczne wspomienia:)

Magda

Bardzo lubię, mogłabym jeść na okrągło 🙂

Monika

Dawno nie jadłam racuszków! Aż mi apetytu narobiłaś 🙂

Beata M.

Super na śniadanie, albo podwieczorek 🙂

Edyta

Racuszki kazdy lubi, a Twoje wygladaja szczegolnie delikatnie i kuszaco! Pycha 🙂