Rafaello na biszkopcie z mlekiem skondensowanym

Słodko Słodka
4 komentarze
Przepyszne ciasto dla wielbicieli kokosu i nie tylko. Rafaello na biszkopcie z mlekiem skondensowanym najlepiej smakuje jak trochę postoi w lodówce, ale kto by tam czekał nie wiadomo ile, pachnie i smakuje nieziemsko. Idealne ciasto na imprezy rodzinne, u mnie akurat gościło już jakiś czas temu jako ciasto do niedzielnej kawy. Polecam serdecznie, mój mąż nie jest wielbicielem kokosu, ale to ciasto bardzo mu smakowało. Nawet powiedział, że lepiej smakuje jak kupne, normalnie od razu urosłam, usłyszeć taki komplement z rana od męża… 😉 Ciasto przetestowane na moich bliskich, także śmiało możecie piec, przepis jest bardzo prosty, a ciasto ogólnie szybkie, nie licząc czasu chłodzenia.
Przygotowanie 15 mins
Gotowanie 25 mins
Czas całkowity 40 mins
Ilość porcji 24 kawałki
Jak wykonać przepis na – Rafaello na biszkopcie z mlekiem skondensowanym

Potrzebne składniki
  

Biszkopt

    Blaszka 25×36 cm

    • 4 jajka
    • ¾ szkl. mąki pszennej tortowej
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • ¾ szkl. cukru
    • 1 szczypta soli

    Krem

    • 350 ml mleka skondensowanego słodzone
    • 1 opakowanie Śnieżki
    • 660 ml śmietany kremówki 30 lub 36 %
    • 250 g serka mascarpone
    • 3 krople aromatu migdałowego
    • 100 g wiórek kokosowych
    • 7 łyżeczek żelatyny

    Dodatkowo

    • 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki - mały słoiczek
    • biała czekolada do potarcia na wierzch
    • przegotowana letnia woda + parę kropli aromatu migdałowego - do nasączenia biszkoptu

    Sposób wykonania

    • Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno.
      Dodawaj partiami cukier i ubijaj do momentu rozpuszczenia się cukru.
      Wrzuć żółtka i wymieszaj mikserem tylko do połączenia. Odłóż mikser i przesiej przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia.
      Następnie delikatnie wymieszaj łyżką i przelej ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
      Wyrównaj wierzch ciasta i wrzuć do piekarnika.
      Piecz 25 min. w temp. 180 °C do tzw. suchego patyczka, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
      Biszkopt po upieczeniu wyłóż do góry dnem na ściereczkę, ściągnij papier i pozostaw do wystygnięcia.
      Gdy będzie już zimny ponownie włóż do blaszki papier do pieczenia, wrzuć biszkopt, możesz nasączyć u mnie woda z aromatem migdałowym parę kropli. Przesmaruj wierzch dżemem z czarnej porzeczki i odstaw na bok.
      Do miski wlej schłodzone mleko skondensowane ( moje mleczko chłodziło się w zamrażalniku jakieś 15 – 20 min. ), wsyp opakowanie Śnieżkę i zacznij ubijać początkowo na wolnych obrotach, następnie stopniowo przejdź do tych najszybszych. Całość ubijaj ok. 5 min. mleko nie ubije się na sztywno.
      W osobnej misce ubij na sztywno schłodzoną kremówkę z mascarpone, następnie przełóż ją do miski z ubitym mlekiem skondensowanym, dodaj kilka kropli aromatu migdałowego i całość dokładnie wymieszaj na małych obrotach miksera.
      Następnie przygotuj sobie żelatynę, ja akurat miałam deserową w domu, ale lepiej wolę zwykłą, także 7 łyżeczek zwykłej żelatyny zalej zimną szklanką wody i odstaw do napęcznienia na ok. 10 min.
      Gdy żelatyna napęcznieje rozpuść ją na parze lub w mikrofali tak, aby miała płynną konsystencje, następnie wrzuć do niej łyżkę kremu, energicznie wymieszaj. Całość przelej do miski z kremem, szybko wymieszaj przy pomocy miksera.
      Na koniec wsyp wiórki kokosowe, dokładnie wymieszaj i wylej na biszkopt przesmarowany dżemem. Wyrównaj wierzch łyżką i zetrzyj na tarce wiórki z białej czekolady.
      Tak przygotowane ciasto wstaw najlepiej na całą noc do lodówki.
      Smacznego!!!

    Instrukcja na filmie

    • Na filmiku używam żelatyny deserowej, bo nie miałam innej w domu. Wam polecam zwykłą żelatynę.

    Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rafaello na biszkopcie z mlekiem skondensowanym wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

    Zobacz również

    Subscribe
    Powiadom o
    guest
    4 komentarzy
    najstarszy
    najnowszy
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Wioleta Sadowska

    To ciasto wygląda bardzo apetycznie. Mniam, mniam.

    iza

    ale pyszne ciasto