Cukry, inaczej węglowodany, to niezbędne składniki pokarmowe, które w zależności od swej budowy mają różne zastosowanie w życiu człowieka, jednak najważniejszą funkcją jest ich udział w oddychaniu tlenowym, który prowadzi do wydzielania energii. Wszystkie cukry zbudowane są z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. Ich budowa i połączenie dzieli je na różnego rodzaju sacharydy łączące się w łańcuchy lub pierścienie, a w dalszym etapie na wiązania. Ich poznanie i wiedza o prawidłowym wykorzystaniu pozwala na odpowiednie rozplanowanie liczby danych związków we własnej diecie.

Monosacharydy – sprzymierzeńcy roślin 

  • Monosacharydy, zwane również cukrami prostymi zbudowane są z 3-8 atomów węgla, które przyłączają do siebie wodór i tlen. Najpopularniejszymi, wyróżnionymi cukrami z tej grupy są glukoza, fruktoza i galaktoza.
  • Glukoza – zawarta zwłaszcza w owocach winogron, znajduje się także w organizmie człowieka, gdzie jej poziom należy regularnie kontrolować, ponieważ może on wykazać istnienie choroby takiej jak cukrzyca. Diabetycy muszą utrzymywać jej stały poziom, aby nie doprowadzić do szkodliwych powikłań związanych z nadmiarem lub niedoborem. Ponadto jest ona najważniejszym źródłem energii i węgla organicznego dla człowieka. 
  • Fruktoza  to związek występujący w owocach, sokach oraz miodzie. Obecnie stosowany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, niemal w każdym produkcie, dlatego nie potrzeba dodatkowo go pobierać, ale również nie można go unikać, ponieważ ułatwia przyswajanie cennych dla zdrowia witamin. 
  • Galaktoza – znajduje się w niektórych roślinach, takich jak soja czy kukurydza. W momencie niedoboru glukozy we krwi, może być w nią przekształcana, aby dostarczać niezbędną, zapasową energię. Jest to cukier, z którego powstaje słód, agar.

Disacharydy – najpopularniejsze cukry spożywcze 

Dwucukry powstają w wyniku połączenia dwóch cukrów prostych, wiązaniem glikozydowym. W zależności od tych zestawień mogą wytworzyć się: maltoza, sacharoza, a także laktoza.

  • Maltoza  składa się z dwóch cząstek glukozy. Można znaleźć ją w kiełkach nasion, owocach, zbożach, a także w słodzie jęczmiennym. Jest powszechnie wykorzystywana do produkcji słodzików i posiada właściwości redukujące.
  • Sacharoza   czyli cukier buraczany, to najpopularniejszy i niezwykle ciekawy węglowodan, znany jako cukier biały. Jego zapotrzebowanie dla organizmu jest nieocenione, jednak należy wiedzieć, jak jest zbudowany oraz jak go poprawnie używać: https://uczymyjakslodzic.pl/sacharoza-co-to-za-substancja/, aby był w pełni korzystny dla zdrowia.
  • Ostatni disacharyd, czyli laktoza – już na wstępie kojarzy się z wyrobami mlecznymi. Nic dziwnego, bowiem jest to cukier, występujący w mleku zwierzęcym. Słód ten, zbudowany z galaktozy i glukozy, umożliwia wchłanianie, wapnia, rozwój mikroflory jelitowej, a także przyswajanie składników pokarmowych przez niemowlęta. To cenny produkt, który przez niektórych ludzi może być również nietolerowany.

Wyjątkowe właściwości cukrów

Rozróżniane polisacharydy, składające się z większej liczby cukrów prostych, nie są tak pożądane dla organizmu człowieka. Są to skrobia i celuloza, zawarte w ściankach roślinnych, które są wykorzystywane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także farmaceutycznym, kosmetycznym czy papierniczym. Najważniejsze cukry, czyli mono i disacharydy, posiadają niepowtarzalne właściwości, dlatego należy odpowiednio zawrzeć je we własnej diecie, gdyż ich dawka jest niezbędna do dobrego samopoczucia oraz prawidłowego funkcjonowania. 

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Magda
16 dni temu

Ciekawe informacje, niby każdy wie co to cukier, ale jak widać istnieją różne rodzaje 🙂

Wioleta Sadowska
16 dni temu

Jaki ciekawy wpis. O wielu rzeczach dotyczących cukru nie miałam pojęcia.

Monika
15 dni temu

Przystępnie opisany ” cukier „. Fajny wpis Asiu:)

MyśliPotarganej.pl
7 dni temu

Bardzo ciekawy wpis, akurat dla mnie na ten moment 😉 Dzięki