Cukry, inaczej węglowodany, to niezbędne składniki pokarmowe, które w zależności od swej budowy mają różne zastosowanie w życiu człowieka, jednak najważniejszą funkcją jest ich udział w oddychaniu tlenowym, który prowadzi do wydzielania energii. Wszystkie cukry zbudowane są z trzech pierwiastków: węgla, wodoru i tlenu. Ich budowa i połączenie dzieli je na różnego rodzaju sacharydy łączące się w łańcuchy lub pierścienie, a w dalszym etapie na wiązania. Ich poznanie i wiedza o prawidłowym wykorzystaniu pozwala na odpowiednie rozplanowanie liczby danych związków we własnej diecie.
Monosacharydy – sprzymierzeńcy roślin
- Monosacharydy, zwane również cukrami prostymi zbudowane są z 3-8 atomów węgla, które przyłączają do siebie wodór i tlen. Najpopularniejszymi, wyróżnionymi cukrami z tej grupy są glukoza, fruktoza i galaktoza.
- Glukoza – zawarta zwłaszcza w owocach winogron, znajduje się także w organizmie człowieka, gdzie jej poziom należy regularnie kontrolować, ponieważ może on wykazać istnienie choroby takiej jak cukrzyca. Diabetycy muszą utrzymywać jej stały poziom, aby nie doprowadzić do szkodliwych powikłań związanych z nadmiarem lub niedoborem. Ponadto jest ona najważniejszym źródłem energii i węgla organicznego dla człowieka.
- Fruktoza – to związek występujący w owocach, sokach oraz miodzie. Obecnie stosowany jest na szeroką skalę w przemyśle spożywczym, niemal w każdym produkcie, dlatego nie potrzeba dodatkowo go pobierać, ale również nie można go unikać, ponieważ ułatwia przyswajanie cennych dla zdrowia witamin.
- Galaktoza – znajduje się w niektórych roślinach, takich jak soja czy kukurydza. W momencie niedoboru glukozy we krwi, może być w nią przekształcana, aby dostarczać niezbędną, zapasową energię. Jest to cukier, z którego powstaje słód, agar.
Disacharydy – najpopularniejsze cukry spożywcze
Dwucukry powstają w wyniku połączenia dwóch cukrów prostych, wiązaniem glikozydowym. W zależności od tych zestawień mogą wytworzyć się: maltoza, sacharoza, a także laktoza.
- Maltoza – składa się z dwóch cząstek glukozy. Można znaleźć ją w kiełkach nasion, owocach, zbożach, a także w słodzie jęczmiennym. Jest powszechnie wykorzystywana do produkcji słodzików i posiada właściwości redukujące.
- Sacharoza – czyli cukier buraczany, to najpopularniejszy i niezwykle ciekawy węglowodan, znany jako cukier biały. Jego zapotrzebowanie dla organizmu jest nieocenione, jednak należy wiedzieć, jak jest zbudowany oraz jak go poprawnie używać: https://uczymyjakslodzic.pl/sacharoza-co-to-za-substancja/, aby był w pełni korzystny dla zdrowia.
- Ostatni disacharyd, czyli laktoza – już na wstępie kojarzy się z wyrobami mlecznymi. Nic dziwnego, bowiem jest to cukier, występujący w mleku zwierzęcym. Słód ten, zbudowany z galaktozy i glukozy, umożliwia wchłanianie, wapnia, rozwój mikroflory jelitowej, a także przyswajanie składników pokarmowych przez niemowlęta. To cenny produkt, który przez niektórych ludzi może być również nietolerowany.
Wyjątkowe właściwości cukrów
Rozróżniane polisacharydy, składające się z większej liczby cukrów prostych, nie są tak pożądane dla organizmu człowieka. Są to skrobia i celuloza, zawarte w ściankach roślinnych, które są wykorzystywane nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także farmaceutycznym, kosmetycznym czy papierniczym. Najważniejsze cukry, czyli mono i disacharydy, posiadają niepowtarzalne właściwości, dlatego należy odpowiednio zawrzeć je we własnej diecie, gdyż ich dawka jest niezbędna do dobrego samopoczucia oraz prawidłowego funkcjonowania.
Ciekawe informacje, niby każdy wie co to cukier, ale jak widać istnieją różne rodzaje 🙂
Dokładnie tak, niby każdy wie, ale mało kto zagłębia się bardziej, ja to jeszcze co nie co pamiętam ze szkoły te podziały 😉
Jaki ciekawy wpis. O wielu rzeczach dotyczących cukru nie miałam pojęcia.
Czasem warto zagłębić się bardziej w temat.
Przystępnie opisany ” cukier „. Fajny wpis Asiu:)
Dziękuje, to akurat materiał zewnętrzny, ale bardzo ciekawy.
Bardzo ciekawy wpis, akurat dla mnie na ten moment 😉 Dzięki
O widzisz, ja ostatnio też bardziej szczegółowo przyglądam się cukrom 😉