Rogale z dodatkiem twarogu

Słodko Słodka
22 komentarze

Takie rogale idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje, dodatek twarogu sprawia, że pieczywo jest dłużej świeże i smaczne. Może niektórych zaskoczę bułkami z dodatkiem ziemniaków, są równie smaczne i długo zachowują świeżość. W obecnym trudnym czasie warto mieć takie przepisy pod ręką => Bułki z ziemniakami. Najlepsze pieczywo tylko na mące prosto z młyna Młyny Szczepanki. Coś czuje, że tej jesieni i zimy na dobre za przyjaźnie się z wypiekami drożdżowymi.

Składniki:

8 szt.

  • 4 szkl. mąki luksusowej typ 550
  • 100 g twarogu półtłustego
  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szkl. mleka
  • 2 łyżki roztopionego letniego masła
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania rogali
  • ulubione ziarna do posypania

Przygotowanie:

  • Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
  • Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oraz w trakcie wyrabiania ciasta roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkować na dość spory okrąg o gr. około 4 mm. Ciasto podzielić na 8 trójkątów. Każdy kawałek zrolować w zgrabny rogalik.
  • Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, u mnie sezam, mak i czarnuszka.
  • Tak przygotowane rogale można odstawić na 15 min. do napuszenia lub wrzucić od razu do zimnego piekarnika i ustawić temp. 180 C. Piec około 30 min. do zarumienienia.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
22 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Wyglądają oszałamiająco. Pychota.

Patrycja Reszko

Wymarzone rogaliki!

Izabela S.

Asia daj jednego 🙂

Królowa Karo

Dziś na śniadanie piekłam pszenne bułeczki, ale rogale przetestuję w kolejny weekend 🙂

iza

takiego rogalika to bym sobie zjadła

Ew

Ale muszą być smaczne! To tak bardzo moje smaki. Zapisuję przepis. 🙂

Kasia

Jak zawsze przepiękne te twoje rogale! Asieńko, bądźmy dobrej myśli. Pieczmy jak najwięcej, ale dlatego, że lubimy…Dużo zdroweczka dla Was

Barbara

Świetny przepis, takie ciasto (podobne) robiłam na kluski leniwe. Po tytule myślałam że twaróg będzie w środku rogala.

Di bloguje

Wyglądają pysznie!

Iwona

Od razu przypomina mi się dzieciństwo 🙂

Słodkie okruszki

Ten dodatek twarogu mnie zaciekawił. Na pewno wypróbuję przepis 🙂