Takie rogale idealnie sprawdzą się na śniadanie lub kolacje, dodatek twarogu sprawia, że pieczywo jest dłużej świeże i smaczne. Może niektórych zaskoczę bułkami z dodatkiem ziemniaków, są równie smaczne i długo zachowują świeżość. W obecnym trudnym czasie warto mieć takie przepisy pod ręką => Bułki z ziemniakami. Najlepsze pieczywo tylko na mące prosto z młyna Młyny Szczepanki. Coś czuje, że tej jesieni i zimy na dobre za przyjaźnie się z wypiekami drożdżowymi.
Składniki:
8 szt.
- 4 szkl. mąki luksusowej typ 550
- 100 g twarogu półtłustego
- 30 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szkl. mleka
- 2 łyżki roztopionego letniego masła
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- roztrzepane jajko do posmarowania rogali
- ulubione ziarna do posypania
Przygotowanie:
- Do miski przesiać przez sitko mąkę, zrobić dołek wsypać cukier, drożdże, wlać ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie roztopić masło i przygotować resztę składników.
- Gdy drożdże zaczną pracować dodać pozostałe składniki, czyli rozgnieciony widelcem twaróg, sól, oraz w trakcie wyrabiania ciasta roztopione letnie masło. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od ręki, misy miksera. Miskę przykryć i odstawić na ok. 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości ciasta.
- Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na delikatnie podsypanym mąką blacie, rozwałkować na dość spory okrąg o gr. około 4 mm. Ciasto podzielić na 8 trójkątów. Każdy kawałek zrolować w zgrabny rogalik.
- Układać na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Rogale posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami, u mnie sezam, mak i czarnuszka.
- Tak przygotowane rogale można odstawić na 15 min. do napuszenia lub wrzucić od razu do zimnego piekarnika i ustawić temp. 180 C. Piec około 30 min. do zarumienienia.
Wyglądają oszałamiająco. Pychota.
Dzięki serdeczne 🙂
Wymarzone rogaliki!
🙂
Asia daj jednego 🙂
Pyszne takie rogale domowe, 2 dni pod rząd piekłam 😉
Dziś na śniadanie piekłam pszenne bułeczki, ale rogale przetestuję w kolejny weekend 🙂
A ja dziś na kolacje pszenne buły 😉
takiego rogalika to bym sobie zjadła
Pyszne są 🙂
Ale muszą być smaczne! To tak bardzo moje smaki. Zapisuję przepis. 🙂
Polecam, bardzo smaczne i świeże również na drugi dzień 🙂
Jak zawsze przepiękne te twoje rogale! Asieńko, bądźmy dobrej myśli. Pieczmy jak najwięcej, ale dlatego, że lubimy…Dużo zdroweczka dla Was
Ja zawsze na jesieni szaleje z wypiekaniem pieczywa, bardzo lubię, długie wieczory też sprzyjają 😉
Świetny przepis, takie ciasto (podobne) robiłam na kluski leniwe. Po tytule myślałam że twaróg będzie w środku rogala.
Dzięki dodatkowi twarogu nawet na 3 dzień są smaczne.
Wyglądają pysznie!
Dziękuje 🙂
Od razu przypomina mi się dzieciństwo 🙂
Miłe wspomnienia 🙂
Ten dodatek twarogu mnie zaciekawił. Na pewno wypróbuję przepis 🙂
Polecam serdecznie, ostatnio ulubione mojego syna 🙂