2,2K
Jak wykonać przepis na – Rogale
Miękkie i smaczne rogale, kolejna propozycja śniadaniowa, smakują bez niczego, idealne na śniadanie, deser lub kolacje. Rogale po upieczeniu wyglądają jak malowane, zdjęcia nie oddają całego uroku tego pieczywa. Dla mnie wypiek idealny, ten zapach gdy się pieką… domowe pieczywo jest najlepsze.
Potrzebne składniki
- 75 ml mleka
- 100 ml wody
- 25 g drożdży świeżych - 7 g instant
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 90 g cukru kryształu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 jajko L - +małe jajko z łyżką mleka do posmarowania rogali
- 130 g masła
Sposób wykonania
- Masło roztop i odmierz resztę składników. Ciepłą wodę i mleko wymieszaj razem w miseczce, następnie wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru oraz mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W dużej misce ubij jajko z solą i cukrami, następnie stopniowo wlewaj roztopione letnie masło oraz wlej wyrośnięte drożdże, na koniec przesiej przez sitko mąkę i wyrób miękkie i elastyczne ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera. Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłóż na delikatnie podsypany mąką blat, rozwałkuj na dość spory okrąg, następnie ciasto podziel na 8 trójkątów. Każdy z kawałków delikatnie jeszcze przejedź wałkiem, roluj od szerszej strony do cieńszej, końce zawiń tak, aby powstał zgrabny rogalik. Układaj rogale na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ścierką i odstaw na 20 min. do napuszenia. Każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Piecz 20-25 min. w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.Gotowe rogale pozostaw do wystygnięcia najlepiej na kratce.Smacznego!!!
- Cukier kryształ możesz zamienić na trzcinowy, lub na miód wedle gustu, smaku i uznania.
- Do czasu całkowitego doliczyłam czas wyrastania zaczynu, ciasta oraz puszenia się ciasta przed pieczeniem.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogale wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Apetycznie wyglądają, muszę zrobić,😊
Devono essere molto buoni.
Buon fine settimana
Przyznam, że sama nigdy rogali nie robiłam. Muszę się kiedyś podjąć tego zadania 😀
Wyglądają perfekcyjnie 🙂
Pyszności !
Pozdrawiam
pięknie wyglądają!
Cudowne sa, takie rumiane 🙂
Czy można wsadzić jakieś nadzieniem np. dżem?
muszą być pyszne, bo na takie wyglądają
Jeśli zdjęcie nie odzwierciedla tego jak wyglądają w rzeczywistości to muszą być nieziemskie!
Ja jestem nimi zachwycona i na pewno upiekę!
Pozdrawiam cieplutko 🧡
Na żywo to wyglądają jak malowane 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Uwielbiam różne propozycje śniadaniowe, a te rogale wyglądają wyjątkowo apetycznie. Jaki jest sposób, aby były tak miękkie? Chętnie bym spróbowała tego przepisu.
Trzeba wkładać serce w wypieki drożdżowe, wtedy wychodzą idealnie 🙂
Uwielbiam takie wypieki. Rogaliki wyglądają pysznie
Ja również mam słabość do takich wypieków 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂