Rogale

Słodko Słodka
15 komentarzy
Miękkie i smaczne rogale, kolejna propozycja śniadaniowa, smakują bez niczego, idealne na śniadanie, deser lub kolacje. Rogale po upieczeniu wyglądają jak malowane, zdjęcia nie oddają całego uroku tego pieczywa. Dla mnie wypiek idealny, ten zapach gdy się pieką… domowe pieczywo jest najlepsze.
Przygotowanie 15 minuty
Gotowanie 25 minuty
Czas całkowity 2 godziny 15 minuty
Ilość porcji 8 szt.
Jak wykonać przepis na – Rogale

Potrzebne składniki
  

  • 75 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 25 g drożdży świeżych - 7 g instant
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 90 g cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 jajko L - +małe jajko z łyżką mleka do posmarowania rogali
  • 130 g masła

Sposób wykonania

  • Masło roztop i odmierz resztę składników.
    Ciepłą wodę i mleko wymieszaj razem w miseczce, następnie wkrusz drożdże, wsyp łyżeczkę cukru oraz mąki, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W dużej misce ubij jajko z solą i cukrami, następnie stopniowo wlewaj roztopione letnie masło oraz wlej wyrośnięte drożdże, na koniec przesiej przez sitko mąkę i wyrób miękkie i elastyczne ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw na 1 godz. w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. 
    Wyrośnięte ciasto wyłóż na delikatnie podsypany mąką blat, rozwałkuj na dość spory okrąg, następnie ciasto podziel na 8 trójkątów.  
    Każdy z kawałków delikatnie jeszcze przejedź wałkiem, roluj od szerszej strony do cieńszej, końce zawiń tak, aby powstał zgrabny rogalik.
    Układaj rogale na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj ścierką i odstaw na 20 min. do napuszenia.
    Każdy rogalik posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
    Piecz 20-25 min. w temp.180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotowe rogale pozostaw do wystygnięcia najlepiej na kratce.
    Smacznego!!!
  • Cukier kryształ możesz zamienić na trzcinowy, lub na miód wedle gustu, smaku i uznania.
  • Do czasu całkowitego doliczyłam czas wyrastania zaczynu, ciasta oraz puszenia się ciasta przed pieczeniem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogale wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
15 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Unknown

Apetycznie wyglądają, muszę zrobić,😊

Giancarlo

Devono essere molto buoni.
Buon fine settimana

Justyna

Przyznam, że sama nigdy rogali nie robiłam. Muszę się kiedyś podjąć tego zadania 😀

Magda

Wyglądają perfekcyjnie 🙂

Ela

Pyszności !
Pozdrawiam

Pieprzyć z Fantazją

pięknie wyglądają!

Edita Guhl

Cudowne sa, takie rumiane 🙂

Unknown

Czy można wsadzić jakieś nadzieniem np. dżem?

Izaa

muszą być pyszne, bo na takie wyglądają

Maminek kulinarny

Jeśli zdjęcie nie odzwierciedla tego jak wyglądają w rzeczywistości to muszą być nieziemskie!
Ja jestem nimi zachwycona i na pewno upiekę!
Pozdrawiam cieplutko 🧡

Dorota

Uwielbiam różne propozycje śniadaniowe, a te rogale wyglądają wyjątkowo apetycznie. Jaki jest sposób, aby były tak miękkie? Chętnie bym spróbowała tego przepisu.

Agnieszka

Uwielbiam takie wypieki. Rogaliki wyglądają pysznie