Miękkie i smaczne,kolejna propozycja śniadaniowa, smakują bez niczego, idealne na śniadanie, deser lub kolacje. Dla mnie wypiek idealny, ten zapach gdy się pieką… domowe pieczywo jest najlepsze.
Składniki:
8 szt.
- 75 ml mleka
- 100 ml wody
- 25 g drożdży świeżych (7 g instant)
- 550 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 90 g cukru kryształu
- mały cukier waniliowy
- 1 jajko L+małe jajko z łyżką mleka do posmarowania rogali
- 130 g masła
Przygotowanie:
- Masło roztapiamy, odmierzamy resztę składników.
- Ciepłą wodę i mleko mieszamy razem w miseczce, wkruszamy drożdże, wsypujemy łyżeczkę cukru oraz mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min.
- W dużej misce ubijamy jajko z solą, cukrami, wlewamy roztopione letnie masło oraz wyrośnięte drożdże, na koniec przesiewamy przez sitko mąkę, wyrabiamy miękkie i elastyczne ciasto.
- Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godz.w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości.
- Wyrośnięte ciasto wykładamy na delikatnie podsypany mąką blat, rozwałkowujemy na dość spory okrąg, następnie ciasto dzielimy na 8 trójkątów.
- Każdy z kawałków delikatnie jeszcze przejechałam wałkiem, rolować od szerszej strony do cieńszej, końce zawinąć tak aby powstał zgrabny rogalik.
- Układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 20 min. do napuszenia.
- Każdy rogalik smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
- Pieczemy 20-25 min.w temp.180 C.
Apetycznie wyglądają, muszę zrobić,😊
Devono essere molto buoni.
Buon fine settimana
Przyznam, że sama nigdy rogali nie robiłam. Muszę się kiedyś podjąć tego zadania 😀
Wyglądają perfekcyjnie 🙂
Pyszności !
Pozdrawiam
pięknie wyglądają!
Cudowne sa, takie rumiane 🙂
Czy można wsadzić jakieś nadzieniem np. dżem?
muszą być pyszne, bo na takie wyglądają