Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Słodko Słodka
2 komentarze
Jedne z naszych ulubionych, ostatnio nas wzięło na rogaliki. Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną przeważnie u nas znikają jeszcze ciepłe i nie zawsze z lukrem, czasem od razu prosto z blaszki. Rogaliki te są tak pyszne, że na jednym na pewno nie skończysz. Polecam serdecznie do niedzielnej kawki. Ja moimi rogalikami podzieliłam się również z sąsiadką. Przepis ten jest bardzo stary, piekę te rogaliki od 10 lat. Idealne do kawki jak i dla gości na poczęstunek. Dzieciaki je uwielbiają.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 40 szt.
Jak wykonać przepis na – Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną

Potrzebne składniki
  

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki pszennej luksusowej
  • 250 g masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • marmolada różana do nadziania rogali

Sposób wykonania

  • Drożdże wrzuć do małej miseczki i rozetrzyj z cukrem i śmietaną na gładką masę.
    Mąkę przesiej przez sitko do miski, następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło prosto z lodówki. Całość posiekaj szybko nożem, zrób małe wgłębienie i wrzuć całe jajka, dodaj szczyptę soli i wlej drożdże rozrobione z cukrem i śmietaną.
    Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od rąk, lub misy miksera.
    Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą, wrzuć do lodówki na 30 min. lub, żeby było szybciej wrzuć do zamrażalnika na 15 min.
    Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj kulę, następnie spłaszcz delikatnie dłonią, po czym rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na gr. ok. 2 – 3 mm. Każdy okrąg ciasta podziel na 8 lub 16 trójkątów.
    Na brzegu każdego połóż trochę marmolady i zwiń od brzegu w stronę środka. Końce zawiń tak, by powstał zgrabny rogalik. 
    Tak przygotowane rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, mi wyszły 2 blaszki z wyposażenia piekarnika.
    Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz na złoty kolor 18 – 20 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu.
    Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem, lub polukruj i posyp ulubioną posypką.
    Smacznego!!!

Instrukcja na filmie

  • Do czasu całkowitego przygotowania dolicz jeszcze 30 min. na chłodzenie ciasta.
  • Rogaliki możesz nadziać dowolną ulubioną marmoladą lub budyniem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą różaną wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Kasia

Fajne takie rogaliczki, w sam raz do szkoły dla dziecka