Szybko się je robi i równie szybko znikają.



Składniki:
50 g – drożdży
1 łyżeczka – cukru
2 łyżki – kwaśnej śmietany
500 g – mąki
250 g – masła
2 – jajka
1 szczypta – soli
marmolada różana

Opis przygotowania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i śmietaną (powinna być w temperaturze pokojowej). Odstawić na chwilę.
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać zimne masło – z lodówki. Siekać tak długo, aż powstanie kruszonka. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołek, do dołka wybić jajka, wrzucić szczyptę soli i wlać śmietanę z drożdżami i cukrem. Delikatnie zagarnąć nożem mąkę z masłem do środka i – gdy powstaną „kluchy” – wyrobić ciasto. Uformować wałek, owinąć folią i włożyć do lodówki na pół godziny.
Schłodzone ciasto podzielić na 4 części.

 Z każdej zrobić kulę, następnie placek, po czym rozwałkować – cieniej niż na pierogi. Krążki ciasta podzielić na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dać trochę marmolady i zwinąć w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawinąć tak, by powstał zgrabny rogalik. 


Ułożyć na wysmarowanej masłem blasze. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i upiec na złoty kolor. Gotowe rogaliki posypać cukrem pudrem,u mnie akurat lukier.
Przepis Ewa Wachowicz.
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments