Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową

Słodko Słodka
18 komentarzy
Uwielbiam wypieki drożdżowe, a już takie rogaliki z marmoladą truskawkową, to dosłownie same wchodzą. Powiem Wam, że wieczorem z synkiem jedliśmy jeszcze letnie, nie mogliśmy im się oprzeć. Rano szybko wstałam, żeby zrobić zdjęcia… Rogaliki po upieczeniu wyglądają jak malowane, piękne i rumiane, śliczne i równiutkie jeden w jeden, o zapachu już nie wspomnę. Jak się pewnie domyślasz szybko znikają, są przepyszne, również na drugi dzień. Takie rogale możesz nadziać czym tylko dusza zapragnie, marmolada, powidła, twaróg, budyń a może lubisz Nutellę? Możliwości jest wiele, także myślę, że każdy znajdzie odpowiednie nadzienie dla siebie.
Przygotowanie 1 godzina 20 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 2 godziny
Ilość porcji 32 szt.
Jak wykonać przepis na – Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową

Potrzebne składniki
  

  • 550 g mąki pszennej luksusowej
  • 25 g drożdży świeżych
  • 70 g cukru
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka - L
  • 1 szczypta soli
  • 80 g masła

Dodatkowo

  • marmolada truskawkowa
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka

Sposób wykonania

  • Takie cudne pojemniki na kawę, herbatę, cukier a nawet ciasteczka znajdziesz tu => (klik). Puszki oprócz tego, że są praktyczne to jeszcze nadały mojej małej kuchni nowego charakteru, na żywo jeszcze ładniejsze. Pojemniki możesz kupić w zestawie lub skompletować dowolnie okrągłe lub kwadratowe, kolorystyka oraz zdobienia również do wyboru. Polecam serdecznie 🙂
  • Masło roztop i odstaw na bok.
    Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże drożdże, wsyp jedną łyżkę cukru, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Wsyp resztę cukru i wbij jajka ze szczyptą soli, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
  • Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj folią spożywczą, następnie ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto walnij pięścią w celu odgazowania, następnie wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób ciasto i podziel je na 4 części.
    Każdą z części rozwałkuj na okrąg (grubość rozwałkowanego ciasta ok. 5 mm), podziel nożem na 8 mniej więcej takich samych trójkątów.
    Na każdy trójkąt u podstawy wyłóż małą łyżeczką marmoladę truskawkową.
  • Zwiń w rogalik, koniec trójkąta powinien się znaleźć pod spodem rogalika. Układaj rogaliki na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Gdy skończysz je zwijać włącz piekarnik grzanie góra-dół, bez termoobiegu temp. ustaw na 180 °C.
  • Rogaliki tuż przed włożeniem do nagrzanego piekarnika posmaruj roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
  • Piecz ok. 20 min. do zarumienienia.
  • Przed podaniem możesz posypać je cukrem pudrem.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rogaliki drożdżowe z marmoladą truskawkową wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta Sadowska

Myślę, że udałoby mi się zrobić takie rogaliki.

szpileczkiibabeczki

Przepyszne rogaliki i piękne pojemniki 😉

MyśliPotarganej.pl

Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to biorę 😉

Malwina

Wyszły mi przepyszne

Malwina

Robiłam już kilka razy te rogaliki są pyszne, mięciusie, wszystkim smakują

teli

przepis przetestowany z podwójnej ilości – naprawdę się udały, zwlaszcza te które miały czas podrosnąc po raz drugi na blaszce, tylko zawijanie z dżemem jeszcze muszę przetrenować, ale ogólnie przepis bardzo trafiony

Sandra

Przepis rewelacja, szybko zniknęły 😉

Ewa

Dziś upiekłam -są pyszne! Dziekuję☺

Monika

Rogaliki są przepyszne