Ta pyszna kombinacja powstała na kolacje, powiem Wam, że bułeczki wyszły obłędne, puchate i delikatne jednocześnie. Maczane w sosie serowo – pieczarkowym to już w ogóle petarda. Buły są bardzo syte za sprawą sosu i mieszanki serów, dodatkowo wzbogaconych zieleninką, którą kocham pod każdą postacią. Polecam serdecznie, bo przepis jest wart uwagi. Najlepsze wypieki drożdżowe tylko na mące Młyny Szczepanki. A jeśli lubicie drożdżowe wypieki, koniecznie wpadnijcie na Chlebek Czosnkowy z Zieleniną. Kiedyś bardzo się bałam ciasta drożdżowego, ale teraz stwierdzam, że jest to jedne z moich ulubionych ciast, bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym.

Składniki:

Tortownica 24 cm

Sos serowo – pieczarkowy:

  • 1 cebula
  • 150 g grzybów u mnie pieczarki
  • 250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanego drobnego szczypiorku
  • 70 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

  • Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
  • Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, dodać serek topiony, śmietanę, zioła i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę.
  • Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 12 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. Odstawić na 30 min. do napuszenia.
  • Gdy bułeczki podrosną, wrzucić do środka nadzienie i uklepać łyżką, może się wydawać za dużo tego nadzienia, ale to nic tak ma być, pod wpływem temp. buły urosną jeszcze bardziej i będzie idealnie. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Piec w temp. 180 C 20 – 25 min.
Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
marzena
11 miesięcy temu

Wspaniały pomysł kochana 🙂

Wioleta
11 miesięcy temu

Takie bułeczki muszą być pyszne. Mniam, mniam.

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Wioleta

Zdecydowanie tak 🙂

Dorota
11 miesięcy temu

Ale pychotka, dziękuję za przepis 😍

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Dorota

A dziękuje za miły komentarz, wpadaj do mnie częściej 😉 Pozdrawiam

iza
11 miesięcy temu

ale super wygląda

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  iza

Dzięki Izunia 🙂

Monika
11 miesięcy temu

Wygląda smakowicie.

kosmetyczniemonrog
11 miesięcy temu

Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.Wygląda pysznie.

Di bloguje
11 miesięcy temu

Wyglądają rewelacyjnie. Muszę takie upiec.

Katarzyna
11 miesięcy temu

Aż się jeść chce!

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Katarzyna

I o to chodzi 😉

Magda
11 miesięcy temu

Ale apetycznie to wygląda 🙂 taka kolacja to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia 🙂

Słodko Słodka
11 miesięcy temu
Reply to  Magda

Dzięki, chłopaki jak chłopaki, ale ja objadłam się jak bąk 😉