Rolowane bułeczki z sosem serowo – pieczarkowym

Słodko Słodka
18 komentarzy

Ta pyszna kombinacja powstała na kolacje, powiem Wam, że bułeczki wyszły obłędne, puchate i delikatne jednocześnie. Maczane w sosie serowo – pieczarkowym to już w ogóle petarda. Buły są bardzo syte za sprawą sosu i mieszanki serów, dodatkowo wzbogaconych zieleninką, którą kocham pod każdą postacią. Polecam serdecznie, bo przepis jest wart uwagi. Najlepsze wypieki drożdżowe tylko na mące Młyny Szczepanki. A jeśli lubicie drożdżowe wypieki, koniecznie wpadnijcie na Chlebek Czosnkowy z Zieleniną. Kiedyś bardzo się bałam ciasta drożdżowego, ale teraz stwierdzam, że jest to jedne z moich ulubionych ciast, bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym.

Składniki:

Tortownica 24 cm

Sos serowo – pieczarkowy:

  • 1 cebula
  • 150 g grzybów u mnie pieczarki
  • 250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella
  • spora garść posiekanej natki pietruszki
  • garść posiekanego koperku
  • garść posiekanego drobnego szczypiorku
  • 70 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
  • sól do smaku

Dodatkowo:

  • żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

Przygotowanie:

  • Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji.
  • Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
  • Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
  • Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
  • Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, dodać serek topiony, śmietanę, zioła i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę.
  • Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 12 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. Odstawić na 30 min. do napuszenia.
  • Gdy bułeczki podrosną, wrzucić do środka nadzienie i uklepać łyżką, może się wydawać za dużo tego nadzienia, ale to nic tak ma być, pod wpływem temp. buły urosną jeszcze bardziej i będzie idealnie. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
  • Piec w temp. 180 C 20 – 25 min.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
18 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
marzena

Wspaniały pomysł kochana 🙂

Wioleta

Takie bułeczki muszą być pyszne. Mniam, mniam.

Słodko Słodka

Zdecydowanie tak 🙂

Dorota

Ale pychotka, dziękuję za przepis 😍

Słodko Słodka

A dziękuje za miły komentarz, wpadaj do mnie częściej 😉 Pozdrawiam

iza

ale super wygląda

Słodko Słodka

Dzięki Izunia 🙂

Monika

Wygląda smakowicie.

kosmetyczniemonrog

Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.Wygląda pysznie.

Di bloguje

Wyglądają rewelacyjnie. Muszę takie upiec.

Katarzyna

Aż się jeść chce!

Słodko Słodka

I o to chodzi 😉

Magda

Ale apetycznie to wygląda 🙂 taka kolacja to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia 🙂

Słodko Słodka

Dzięki, chłopaki jak chłopaki, ale ja objadłam się jak bąk 😉