Ta pyszna kombinacja powstała na kolacje, powiem Wam, że bułeczki wyszły obłędne, puchate i delikatne jednocześnie. Maczane w sosie serowo – pieczarkowym to już w ogóle petarda. Buły są bardzo syte za sprawą sosu i mieszanki serów, dodatkowo wzbogaconych zieleninką, którą kocham pod każdą postacią. Polecam serdecznie, bo przepis jest wart uwagi. Najlepsze wypieki drożdżowe tylko na mące Młyny Szczepanki. A jeśli lubicie drożdżowe wypieki, koniecznie wpadnijcie na Chlebek Czosnkowy z Zieleniną. Kiedyś bardzo się bałam ciasta drożdżowego, ale teraz stwierdzam, że jest to jedne z moich ulubionych ciast, bardzo lubię pracować z ciastem drożdżowym.
Składniki:
Tortownica 24 cm
- 300 g mąki pszennej luksusowej typ 550
- 180 ml ciepłej wody
- 8 g cukru
- 5 g soli
- 7 g drożdży instant
- 20 g roztopionego letniego masła
Sos serowo – pieczarkowy:
- 1 cebula
- 150 g grzybów u mnie pieczarki
- 250 g różnych serów u mnie ser żółty, serek topiony i mozzarella
- spora garść posiekanej natki pietruszki
- garść posiekanego koperku
- garść posiekanego drobnego szczypiorku
- 70 g gęstej kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 1 łyżeczka oregano
- 1/4 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
- sól do smaku
Dodatkowo:
- żółtko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Przygotowanie:
- Przepis podaje na tortownicę 24 cm, ja przygotowałam dla swoich chłopaków z podwójnej porcji.
- Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier i sól, wymieszać. W mące zrobić kopczyk, wlać ciepłą wodę, ale nie gorącą, wsypać drożdże, podsypać delikatnie mąką, przykryć miskę ściereczką i odstawić na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
- Wyrobić ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne, ma odchodzić od ręki, misy miksera. Pod koniec wyrabiania wlać letnie, roztopione masło, w razie potrzeby dosypać trochę mąki.
- Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godz. do podwojenia objętości.
- Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kosteczkę, wrzucić na patelnie, zrumienić na niedużej ilości oleju. Do cebuli wrzucić obrane i pokrojone na mniejsze kawałki pieczarki. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek, dodać serek topiony, śmietanę, zioła i przyprawy do smaku. Całość dokładnie wymieszać na małym ogniu, zdjąć z palnika, dodać pozostały ser starty na grubych oczkach tarki, oraz posiekaną zieleninę.
- Wyrośnięte ciasto walnąć pięścią, w celu odgazowania, następnie wyłożyć na delikatnie podsypany mąką blat i krótko wyrobić. Podzielić na 10 – 12 równych kawałków. Każdy z kawałków rozwałkować na podłużny owal, zrolować z jednego końca do drugiego i układać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jak najbliżej brzegu. Odstawić na 30 min. do napuszenia.
- Gdy bułeczki podrosną, wrzucić do środka nadzienie i uklepać łyżką, może się wydawać za dużo tego nadzienia, ale to nic tak ma być, pod wpływem temp. buły urosną jeszcze bardziej i będzie idealnie. Przed włożeniem do piekarnika, posmarować roztrzepanym żółtkiem.
- Piec w temp. 180 C 20 – 25 min.
Wspaniały pomysł kochana 🙂
Dziękuje 🙂
Takie bułeczki muszą być pyszne. Mniam, mniam.
Zdecydowanie tak 🙂
Ale pychotka, dziękuję za przepis 😍
A dziękuje za miły komentarz, wpadaj do mnie częściej 😉 Pozdrawiam
ale super wygląda
Dzięki Izunia 🙂
Wygląda smakowicie.
Dzięki bardzo, polecam równie dobrze smakuje 🙂
Jeszcze czegoś takiego nie jadłam.Wygląda pysznie.
Dziękuje bardzo, potrzeba matką wynalazków 😉
Wyglądają rewelacyjnie. Muszę takie upiec.
Polecam, kolacja była smaczna i syta 🙂
Aż się jeść chce!
I o to chodzi 😉
Ale apetycznie to wygląda 🙂 taka kolacja to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia 🙂
Dzięki, chłopaki jak chłopaki, ale ja objadłam się jak bąk 😉