Ostatnio pogoda nie sprzyja i łatwo o przeziębienie, a jak wiadomo rosół polski potrafi postawić na nogi nie jednego zdechlaka. Wiosenne przesilenie pewnie dało się i Wam we znaki. Do przygotowania rosołu użyłam Kurczaka Zagrodowego, dziś u mnie rosół w trochę innej wersji, bo nie ze swojskim makaronem tak jak zawsze, tylko podany z mięsnymi pierożkami. Taki rosół przygotowuje się znacznie dłużej, ale możecie mi wierzyć na słowo, smak wynagradza wszystko.
Przygotowanie 1 hr
Gotowanie 5 hrs
Czas całkowity 6 hrs
Ilość porcji 6 porcji
Jak wykonać przepis na – Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego

Potrzebne składniki
  

  • 1 Kurczak Zagrodowy
  • 1 kg szpondra wołowego
  • 4 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 korzeń małego selera
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 białe cebule
  • 5 liści kapusty
  • 3 limonki - pominęłam
  • 3 laski cynamonu
  • 1 garść suszonych śliwek
  • lubczyk, natka pietruszki do posypania
  • klasyczne ciasto na pierogi

Sposób wykonania

  • Kurczaka ze szpondrem dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór z kurczaka, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, upiecz w piekarniku w 180 °C bez termoobiegu.
    Piecz przez ok. 1 godz.
    Następnie całość przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godz.
    Wyjmij mięso z rosołu i odstaw do wystudzenia.
  • Do gotującego się wywaru dodaj liście kapusty, suszone śliwki, ja dałam jeszcze pęczek natki pietruszki z łodygami selera naciowego, a limonkę i laski cynamonu pominęłam, ze względu na chłopaków.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
  • Obierz z kości wystudzone mięso i przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj, ja nie lubię takiego mięsa w formie mielonej, dlatego tylko drobno posiekałam nożem.
    Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
    Dodatkowo od siebie dorzuciłam garść posiekanej natki pietruszki, wlej ¼ szkl. wywaru z garnka, całość dokładnie wymieszałam widelcem i jeszcze rozgniotłam.
    Farszu nie wkładałam do zamrażalnika na 1 godz. tylko od razu zrobiłam pierożki.
  • Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawaj kieliszkiem krążki, na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepić.
  • Pierożki lepiłam jak tradycyjne, dodatkowo zrobiłam falbankę i wywinęłam jak uszka.
    Tak przygotowane pierożki odkładaj na ściereczkę i przykryj drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.
    Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotuj ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładaj łyżką cedzakową na talerz.
  • Podawaj z ciepłym rosołem, posypane lubczykiem i natką pietruszki.
    Smacznego!!!
  • Przepis podpatrzyłam na stronie zagrodowy.pl w zakładce przepisy => (klik), postanowiłam od razu przetestować na mojej rodzince oczywiście z małymi poprawkami pod swoich bliskich, bo jak wiadomo dzieci to najlepsi krytycy kulinarni.
  • U nas rosół gotuje zawsze na mięsie drobiowym, ze względu na najmłodszego w rodzinie. Syn uwielbia drób, pałki i kotlety z piersi kurczaka.
  • Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz rosół ugotować tradycyjnie tak jak zawsze, bez pieczenia mięsa w piekarniku.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Szpileczkiibabeczki
23 dni temu

Mniam. Pyszny taki rosolek. Nie jadłam jeszcze z takimi pierożkami 👍

Słodko Słodka
23 dni temu

Smaczny jest taki rosołek z pierożkami mięsnymi, więcej pracy, ale warto 🙂

Monika
23 dni temu

Rosoły uwielbiam, ale z pierożkami jeszcze nie jadłam. Świetny przepis! My też najczęściej kupujemy kurczaka zagrodowego.

Słodko Słodka
23 dni temu
Reply to  Monika

Z pierożkami jest bardziej czasochłonny, ale od czasu do czasu na niedzielę jest jak najbardziej wskazany🙂

Wioleta
23 dni temu

Rosołek zawsze na topie. Pychota.

Słodko Słodka
23 dni temu
Reply to  Wioleta

U nas to raczej od święta rosołek, ale od czasu do czasu lubimy i jak chorują chłopaki to też zawsze rosół gotuje 🙂

Mirosława Oaza Recenzji

Ciekawy pomysł z pierożkami 🙂

Marzena
22 dni temu

Pyszny obiadek kochana. Zjadłabym teraz taki rosołek 🙂

MyśliPotarganej.pl
14 dni temu

Wersja z pierożkami do mnie przemawia 😉