907
Jak wykonać przepis na – Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego
Ostatnio pogoda nie sprzyja i łatwo o przeziębienie, a jak wiadomo rosół polski potrafi postawić na nogi nie jednego zdechlaka. Wiosenne przesilenie pewnie dało się i Wam we znaki. Do przygotowania rosołu użyłam Kurczaka Zagrodowego, dziś u mnie rosół w trochę innej wersji, bo nie ze swojskim makaronem tak jak zawsze, tylko podany z mięsnymi pierożkami. Taki rosół przygotowuje się znacznie dłużej, ale możecie mi wierzyć na słowo, smak wynagradza wszystko.
Potrzebne składniki
- 1 Kurczak Zagrodowy
- 1 kg szpondra wołowego
- 4 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 korzeń małego selera
- 1 pęczek natki pietruszki
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 białe cebule
- 5 liści kapusty
- 3 limonki - pominęłam
- 3 laski cynamonu
- 1 garść suszonych śliwek
- lubczyk, natka pietruszki do posypania
- klasyczne ciasto na pierogi
Sposób wykonania
- Kurczaka ze szpondrem dokładnie umyj i osusz, usuń resztki piór z kurczaka, dodaj obraną i umytą włoszczyznę, upiecz w piekarniku w 180 °C bez termoobiegu.Piecz przez ok. 1 godz.Następnie całość przełóż do garnka z wrzącą wodą i gotuj na wolnym ogniu ok. 3 godz.Wyjmij mięso z rosołu i odstaw do wystudzenia.
- Do gotującego się wywaru dodaj liście kapusty, suszone śliwki, ja dałam jeszcze pęczek natki pietruszki z łodygami selera naciowego, a limonkę i laski cynamonu pominęłam, ze względu na chłopaków. Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.
- Obierz z kości wystudzone mięso i przepuść przez maszynkę lub drobno posiekaj, ja nie lubię takiego mięsa w formie mielonej, dlatego tylko drobno posiekałam nożem.Dopraw do smaku solą i pieprzem prawdziwym mielonym.Dodatkowo od siebie dorzuciłam garść posiekanej natki pietruszki, wlej ¼ szkl. wywaru z garnka, całość dokładnie wymieszałam widelcem i jeszcze rozgniotłam.Farszu nie wkładałam do zamrażalnika na 1 godz. tylko od razu zrobiłam pierożki.
- Ciasto na pierogi rozwałkuj na cienki placek, na delikatnie podsypanym mąką blacie i wykrawaj kieliszkiem krążki, na każdy krążek nałóż łyżeczkę farszu tak, aby pierożki swobodnie można było zlepić.
- Pierożki lepiłam jak tradycyjne, dodatkowo zrobiłam falbankę i wywinęłam jak uszka.Tak przygotowane pierożki odkładaj na ściereczkę i przykryj drugą, żeby nie obsychały do czasu gotowania.Pierogi wrzucaj partiami na osoloną i wrzącą wodę, gotuj ok. 2 min. od wypłynięcia, nie za długo, bo się rozgotują, wykładaj łyżką cedzakową na talerz.
- Podawaj z ciepłym rosołem, posypane lubczykiem i natką pietruszki.Smacznego!!!
- Przepis podpatrzyłam na stronie zagrodowy.pl w zakładce przepisy => (klik), postanowiłam od razu przetestować na mojej rodzince oczywiście z małymi poprawkami pod swoich bliskich, bo jak wiadomo dzieci to najlepsi krytycy kulinarni.
- U nas rosół gotuje zawsze na mięsie drobiowym, ze względu na najmłodszego w rodzinie. Syn uwielbia drób, pałki i kotlety z piersi kurczaka.
- Jeśli nie masz zbyt wiele czasu, możesz rosół ugotować tradycyjnie tak jak zawsze, bez pieczenia mięsa w piekarniku.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rosół Polski z Kurczaka Zagrodowego wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
Mniam. Pyszny taki rosolek. Nie jadłam jeszcze z takimi pierożkami 👍
Smaczny jest taki rosołek z pierożkami mięsnymi, więcej pracy, ale warto 🙂
Rosoły uwielbiam, ale z pierożkami jeszcze nie jadłam. Świetny przepis! My też najczęściej kupujemy kurczaka zagrodowego.
Z pierożkami jest bardziej czasochłonny, ale od czasu do czasu na niedzielę jest jak najbardziej wskazany🙂
Rosołek zawsze na topie. Pychota.
U nas to raczej od święta rosołek, ale od czasu do czasu lubimy i jak chorują chłopaki to też zawsze rosół gotuje 🙂
Ciekawy pomysł z pierożkami 🙂
A raz inaczej, u nas syn jest taki pierożkowy, także bardziej pod niego robiłam 🙂
Pyszny obiadek kochana. Zjadłabym teraz taki rosołek 🙂
Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza niestety, także taki rosołek jak znalazł 🙂
Wersja z pierożkami do mnie przemawia 😉
Do mnie również, aczkolwiek więcej roboty 😉 Ale smak wynagradza 🙂