Śledzie pod pierzynką

Słodko Słodka
12 komentarzy
Osobiście nie przepadam za śledziami, ale ta wersja sałatki śledzia pod futrem, jest rewelacyjna, cała moja rodzinka bardzo ją lubi. Prosta i smaczna, główną rolę w całym przepisie grają śledzie. Robię ją raz do roku właśnie na Wigilię, zawsze zjadamy ze smakiem. To chyba najlepsza sałatka śledziowa jaką jadłam, jest przepyszna, wszystkie warstwy grają ze sobą idealnie. Sałatkę możesz też znaleźć pod nazwą rosyjska sałatka śledziowa Szuba.
Przygotowanie 30 minuty
Gotowanie 1 godzina
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Ilość porcji 1 salaterka średniej wielkości
Jak wykonać przepis na – Śledzie pod pierzynką

Potrzebne składniki
  

  • 400 g matiasów
  • 1 szkl. oleju rydzowego
  • 1 cebula
  • 3 średnie ugotowane marchewki
  • 5 średnich ugotowanych ziemniaków
  • 5 średnich ugotowanych buraczków
  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 słoik majonezu
  • sól i pieprz - do smaku

Sposób wykonania

  • Z racji tego, że nie przepadam za śledziami, jadam je od wielkiego dzwonu, do samego końca nie wiedziałam jaką sałatkę przygotuje na Wigilię w zeszłym roku.
    Miałam w słoiku zalane, wymoczone matiasy olejem rydzowym, oczywiście trochę przyprawiłam po swojemu, stały ok. tygodnia.
  • Wyjąć śledzie z oleju i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić w kostkę, wymieszać z drobno pokrojoną cebulą i ułożyć na dnie salaterki.
  • Przesmarować warstwę śledzi z cebulką łyżką majonezu i zetrzeć na tartce, na małych oczkach ugotowaną i obraną marchewkę.
  • Na marchewkę zetrzeć na dużych oczkach tarki warstwę ugotowanych i obranych ziemniaków, oprószyć solą i pieprzem następnie posmarować łyżką majonezu.
  • Ułożyć warstwę buraczków, ja akurat nie gotowałam buraczków, bo miałam zaprawione swoje, także tylko wyjęłam ze słoika, a Ty możesz ugotować lub upiec w piekarniku. Buraczki posmarować łyżką majonezu i zetrzeć białka jajek na grubych oczkach tarki.
    Przyprawić na koniec i zetrzeć żółtka na drobnych oczkach tarki.
  • Górę można posypać szczypiorkiem.
  • Sałatkę można podać w salaterce lub w dużych kielichach. Takie kielichy robią zawsze wrażenie na gościach.
  • Sałatka najlepsza jest na drugi dzień, gdy smaki się przegryzą, jest przepyszna.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Śledzie pod pierzynką wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
12 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Justyna

ta sałatka musi być przepyszna! 😀

Słodkie okruszki

Pyszne śledzie

Wioleta Sadowska

Ja akurat śledzi nie lubię.

Dorota

Pięknie prezentuje się Twoja sałatka.
Śledzie bardzo lubię. Na Wigilię i także na inne okazje przygotowuję sałatkę śledziowo-ziemniaczaną z marynowanymi burakami i korniszonami. Starsza córka z kolei od kilku lat na wigilijną wieczerzę robi śledzie w wersji pikantno-słodkiej.

LanaDelRey.PL

Uwielbiam śledzie! Z chęcią wypróbuję tę wersję! <3

Beata M.

śledzik marzenie 🙂