Różowa czekolada? Oto deser klasy premium o niepowtarzalnym smaku

Materiał zewnętrzny
8 komentarzy

Od 80 lat branża słodyczy opierała się na doskonale znanych smakach słodkich tafli. Do czasu. Czekolada ruby, która pojawiła się kilka lat temu, mocno namieszała na rynku wyrobów cukierniczych! Jej wyjątkowy kolor, ale też naturalne składniki i jagodowy posmak sprawiły, że apetyczna tafla zaczęła budzić spore zainteresowanie wśród koneserów słodkich smaków. Poznaj bliżej ten nietuzinkowy wyrób i dowiedz się, jakie ma właściwości. Jedno jest pewne: rubinowa czekolada na pewno rozpieści Twoje kubki smakowe!

Czym jest różowa czekolada?

Różowa czekolada, określana też jako ruby chocolate, to stosunkowo nowy produkt na światowym rynku słodkości. Pojawił się w 2017 roku w Szanghaju jako wyrób szwajcarskiej firmy Barry Callebaut. Był owocem aż 13 lat pracy czekoladowych mistrzów, a jego receptura jest pilnie strzeżona. Wraz z początkiem 2018 roku produkt stał się dostępny dla odbiorców indywidualnych – także tych w Polsce.

Czym tak właściwie jest? Rubinowa czekolada została stworzona bez użycia sztucznych barwników, a swoją niezwykłą różową barwę zawdzięcza zastosowaniu ziaren wyjątkowej odmiany rubinowego kakaowca. Roślina ta występuje na terytorium Brazylii, Wybrzeża Kości Słoniowej oraz Ekwadoru. Nie jest jednak żadną nowością – purpurowe czy czerwone ziarna kakaowca były znane już ludzkości wcześniej.

W jaki sposób powstaje rubinowa czekolada?

Produkcja tej wyjątkowej słodkości rozpoczyna się od zbioru ziaren kakaowca. Brak procesu fermentacji sprawia, że ziarna, a ostatecznie również wyrób cukierniczy, nie traci swojej niezwykłej barwy na rzecz doskonale znanego, brązowego odcienia. Brak procesu fermentacji wiąże się także z pozbawieniem czekolady ruby smaku charakterystycznego dla tradycyjnej gorzkiej czekolady. Następnie ziarna kakaowca są prażone.

W składzie różowej tafli smakosz znajdzie zarówno miazgę kakaową, jak i masło kakaowe. Tyle wiadomo. Pozostałe składniki, podobnie jak proces produkcji, marka Barry Callebaut utrzymuje przed światem w ścisłej tajemnicy. Bez wątpienia różowa, apetycznie prezentująca się tafla od Chocolissimo, będzie stanowić wspaniały prezent na urodziny lub słodki dodatek do większego podarunku. To czekolada klasy premium, niezwykła, rzadko spotykana, jedyna w swoim rodzaju!

Jakie są właściwości rubinowej czekolady i jak ona smakuje?

Ten wyjątkowy wyrób, z racji zastosowania prostych, naturalnych dodatków, zachowuje typowe dla gorzkiej czekolady właściwości zdrowotne. Zawartość kakao pozwala dostarczyć do organizmu dawkę magnezu oraz polifenoli. Ponadto czekolada uwalnia endorfiny, nazywane hormonami szczęścia, przez co jest odpowiedzialna za dobre samopoczucie. Choć niełatwo opisać smak wyrobu, dla tych, którzy nie mieli jeszcze okazji go spróbować, postaramy się to zrobić.

Otóż rubinowa czekolada nie tylko wyjątkowo wygląda, ale też smakuje. Smakosze dopatrzyli się w niej naturalnie słodkiego smaku, zakończonego lekką kwaskowością. Wyróżnia się również owocowa nuta, przywodząca skojarzenia z jagodami. Delikatna, kremowa konsystencja i orzeźwiający smak sprawia, że na pewno znajdzie wielu wiernych odbiorców. A czy Ty miałeś już okazję spróbować czekolady ruby?

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
8 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Wioleta

Nie jadłam jeszcze takiej czekolady, ale chętnie ją spróbuję, jeśli będę miała okazję.

Magda

Super, czekoladę uwielbiam, a taka różowa to dopiero mniamuśna 🙂

Moja Klasyka

Pierwszy raz dzisiaj czytam na ten temat, ale zobaczę w sklepach zy jest. 🙂

MyśliPotarganej.pl

Pierwsze słyszę o takiej czekoladzie. Zdecydowanie trzeba poszukać takiej i spróbować 🙂

Ja też jeszcze na taką nie trafiłam.