17,8K
Jak wykonać przepis na – Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy
Uwielbiam czosnek i bardzo lubię chlebek czosnkowo – ziołowy, rwany chlebek czosnkowo – ziołowy robiłam pierwszy raz, przepis przypadł nam do gustu i smaku, więc puszczam dalej kto jeszcze nie zna. Idealna imprezowa przekąska, świetnie sprawdzi się na grilla, piknik. U nas dzisiaj akurat gościł do kiełbaski z ogniska, są wakacje, więc większość czasu jeśli pogoda oczywiście pozwala spędzamy w ogródku.
Potrzebne składniki
Tortownica 24 cm
- 600 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 300 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
- 2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oleju
Masło czosnkowo – ziołowe
- 150 g miękkiego masła
- 1 pęczek natki pietruszki - mały
- 4 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
- ulubione zioła - dałam po ⅓ łyżeczki bazylii, oregano i rozmarynu
Sposób wykonania
- Do miski przesiej przez sitko mąkę i zrób dołek łyżką, następnie wrzuć pokruszone świeże drożdże.Wsyp cukier i wlej ciepłą, ale nie gorąca wodę, na boki miski wsyp sól.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.W tym czasie przygotuj masełko ziołowe.Do miękkiego masła wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp sól i ulubione zioła.Całość dokładnie wymieszaj łyżka i odstaw na bok.Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.U nas było dziś tak ciepło, że ciasto było porządnie wyrośnięte już przed upływem godziny.Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt grubości 4 – 5 mm. Ciasto posmaruj masełkiem czosnkowo – ziołowym, następnie potnij w paski szerokości ok. 5 cm.Każdy pasek składaj jak harmonijkę i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Szczegółową instrukcję z wykonania krok po kroku znajdziesz tu, (klik).Tak przygotowaną tortownicę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C.Piecz bez termo obiegu, na funkcji góra – dół przez 40 min. Chlebek po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia.Smacznego!!!
Instrukcja na filmie
- Polecam również Chlebek czosnkowy z zielenina.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
super pomysł na chlebek do dań z grilla czy ogniska, musze kiedys takowy popełnić;)
Świetny jest ja zawsze robiłam w formie bochenka, ale w takiej formie jest fajniejszy, szczególnie jak idziesz na grilla w gości i nie wiesz co ze sobą zabrać 😉
Smarowałaś czymś chlebek od góry że wyszedł taki rumiany ładny
Nie smarowałam w ogóle, wyjęłam go z piekarnika jak był taki ładny rumiany.
Ja robię do tego chlebka masło z czosnkiem i musztarda francuską,przyprawiam sola
Ile ludzi tyle smaków, mi już musztarda tu nie pasuje.
Super przepis. Chlebek wyszedł przepyszny. Co prawda nie jest to pierwszy mój chlebek ale i ten wyszedł rewelacyjnie. Polecam bo palce lizać.
Bardzo się cieszę, że smakował, dziękuje serdecznie za komentarz i gwiazdeczki 🙂 Ściskam i pozdrawiam 🙂
Dziś upiekłam ten chlebek i jestem zachwycona, mąż wręcz pieje! Świetny jest zarówno smak, jak i forma chlebka – dzieli się bez przeszkód, bez krojenia i grzebania jak w przypadku takich chlebków z keksówki. Dziękuję za przepis i wszystkiego dobrego!
Dziękuje Aniu za komentarz i gwiazdki, bardzo się cieszę, że chlebek przypadł Wam do gustu i smaku 🙂 U nas latem niezastąpiony na grillu. Pozdrawiam serdecznie 🙂
A drożdże instant czy można dodać? Jaka ilość?
Tak pewnie mogą być instant 10 g. Pozdrawiam
Super chleb, wczoraj go z córką upiekłyśmy na zakończenie warsztatów ziolowych🙂
Dziękuje bardzo cieszę się, że przypadł Wam do gustu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszny i łatwy. Wczoraj zrobiłam dla Rodziny, dzisiaj zarobiłam podwójną porcje i Sąsiedzi piszą peany na cześć chlebka esemesami;)
Bardzo się cieszę, że Wam posmakował i jak sąsiedzi zadowoleni to też super 🙂 Dziękuje za komentarz i pozdrawiam serdecznie 🙂
A czy można jakoś go zrobić wcześniej? Ułożyć w tortownicy i upiec po jakimś czasie?
Myślę, że można go upiec wcześniej, a najwyżej przed podaniem podgrzać w piekarniku przynajmniej ja tak czasem robię. Pozdrawiam serdecznie 🙂
Pyszny, pierwszy raz dziś z synem robiliśmy, będzie często gościł:) czas pieczenia u mnie 30 min i rumiany piękny
Bardzo się cieszę, że Wam posmakował 🙂 Dziękuje za komentarz i ocenę, czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, piekarnik piekarnikowi nie równy. Pozdrawiam serdecznie
Czy można zamiast mąki pszennej użyć maki ziemniaczanej (skrobii)?
Ja robię zawsze na pszennej, na innej nie robiłam także nie wiem, a nie chcę źle podpowiedzieć. Nie jestem piekarzem, cukiernikiem tylko ogrodnikiem.
Chlebek wyszedł pyszny! Zapisuję przepis 🙂
Tylko nie wiem dlaczego wypłynęło mi masķo przez szpary blaszki (odpinana obręcz). Nie wie Pani co zrobiłam nie tak?
Ja tez przed chwila pieklam i to samo sie stalo. To chyba wina papieru,ze nie byl ulozony do gory tortownicy tylko wylozony na samo dno.
Tak dokładnie papier trzeba wywinąć do góry, bo jeśli będzie wyłożone tylko samo dno tortownicy to niestety, ale wtedy tak się dzieje, że to co najlepsze wypływa. Pozdrawiam
Dziękuje, bardzo się cieszę, że chlebek smakował. Nina papier trzeba wywinąć do góry, jak kładziesz na sam spód to niestety, ale tak się wtedy dzieje. Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za ocenę 🙂
Właśnie zrobiłam. Przepis super !
Bardzo się cieszę, że przepis na chlebek się sprawdził 🙂 Dziękuje serdecznie za komentarz i pozdrawiam 🙂
Chlebek Boski !!! super smakuje z wiejska kiełbaska Polecam! Przepis łatwy i wychodzi potrawa przepyszna
Dzięki serdeczne za komentarz i ocenę 🙂 Chlebuś jest palce lizać 🙂 Pozdrawiam serdecznie
Chlebek z przepisu wychodzi przepyszny! Mam pytanie – czy mogę przygotować wszystko wieczorem (ułożyć już w foremce posmarowany), a na noc włożyć do lodówki I upiec dopiero rano? Czy lepiej żeby samo ciasto dać do lodówki?
Wiesz co Dianka ja zawsze robię na świeżo, ewentualnie możesz szybciej upiec i na następny dzień podgrzać po prostu w piekarniku. Można też upiec zamrozić i po rozmrożeniu odgrzać, również będzie smakował jak świeży. Nigdy nie robiłam ciasta tak dużo do przodu. Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieje, że pomogłam 🙂
Czytelny przepis. Chlebem nieziemsko pyszny☺️
Bardzo się cieszę, dziękuje za komentarz 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Witam.
Ile czasu w piekarniku i na jaką temperaturę z podwójnej porcji?
przepyszny chlebek dziękuje za przepis
Bardzo się cieszę, że smakuje i dziękuje za komentarz i ocenę 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Dzień dobry,
zastanawiam się, czy można zagnieść ciasto późnym wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc a rano wykonać resztę kroków?
chcialabym przygotować ten chlebek na śniadanie wielkanocne i zależy mi ma tym
aby był świeżo upieczony, bez No lecznicami pobudki o 4 rano 🙂
Ewuniu ja zawsze robię na świeżo, ale można dzień szybciej zrobić wszystko, następnego dnia podgrzać w piekarniku już gotowy chlebek i również będzie jak świeży.
Dziś zrobiłam z tego przepisu, rewelka!
Dziękuje za komentarz, bardzo mi miło, cieszę się, że chlebek przypadł do gustu i smaku 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Chlebek rewelacja niebo w gębie u mnie rodzina objeść się nie może a moja mama zażyczyła sobie chlebek w prezencie urodznieym
Właśnie czekam aż ciasto wyrośnie i biorę się do dzieła. Mam nadzieję, że wyjdzie 🤞
A co jeśli upiekę na termoobiegu?
To już Twój wybór, ja nie piekę ciast drożdżowych i serników na termoobiegu.
Pyszny chlebek, robiłam pierwszy raz! Aromatyczny, stworzony do dzielenia
Chlebek zrobił u nas furorę, tylko masełko bardziej paprykowe robimy 🙂
Iwonko bardzo się cieszę, że chlebek Wam tak smakuje, zawsze można podkręcić pod swoje smaki 🙂 Pozdrawiam serdecznie i dziękuje za komentarz 🙂
Uwielbiam taki chlebek ❤️ Chociaż u mnie mąż zawsze się popiecze, bo nie potrafi chwili odczekać 😂
U nas również wszyscy bardzo lubią ten chlebek, niezastąpiony do grilla. Jak to mężowie 🙂
A mi wyszedl jakby bez smaku. Czuć same drożdże. :/
Dodam ,że się upiekł ładnie,ale bez smaku a raczej o smaku drożdży.
Nie wiem o co chodzi.
Ja również nie wiem, u mnie zawsze daje prawdziwe masło i zieleninkę od producenta nie z marketu, także pierwsze słyszę, że komuś nie smakował, ten chlebek zbiera same pochwały 🙂 Ale wiadomo ile ludzi tyle smaków, wszystkim się nie dochodzi, dzięki za komentarz.
Lubię takie pieczywo. Na pewno będzie mi smakować.
Pyszne pieczywo i świetnie wygląda 😍😀
Uwielbiam chlebki czosnkowe, ale nigdy nie próbowałam rwanych. Twoja wersja wygląda przepysznie, muszę spróbować.
Idealny przepis na piknik! Czosnek i zioła to świetne połączenie.
Te „zwoje” są nie tylko apetyczne, ale i po prostu ładne 🙂
Na pewno smaczny. Sama takiego nigdy nie piekłam.
Chętnie wypróbuję przepis. Chlebek wygląda pysznie.
Przepis rewelacja! Piekłam i za każdym razem wszystkim bardzo smakuje. Dzięki za ten przepis. :))
dziękuję za super przepis 🙂
Taki chlebek musi być pyszny. Lubię takie pieczywo.
am już przygotowane wszystkie niezbędne składniki, a dzięki odpowiednim akcesoriom AGD, takim jak mikser planetarny, wyrabianie ciasta będzie szybkie i przyjemne. Na pewno prześlę zdjęcie, gdy tylko uda mi się go upiec. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspirację!