Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy

Słodko Słodka
63 komentarze
Uwielbiam czosnek i bardzo lubię chlebek czosnkowo – ziołowy, rwany chlebek czosnkowo – ziołowy robiłam pierwszy raz, przepis przypadł nam do gustu i smaku, więc puszczam dalej kto jeszcze nie zna. Idealna imprezowa przekąska, świetnie sprawdzi się na grilla, piknik. U nas dzisiaj akurat gościł do kiełbaski z ogniska, są wakacje, więc większość czasu jeśli pogoda oczywiście pozwala spędzamy w ogródku.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 40 minuty
Czas całkowity 1 godzina
Ilość porcji 1 tortownica
Jak wykonać przepis na – Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24 cm

  • 600 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Masło czosnkowo – ziołowe

  • 150 g miękkiego masła
  • 1 pęczek natki pietruszki - mały
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ulubione zioła - dałam po ⅓ łyżeczki bazylii, oregano i rozmarynu

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę i zrób dołek łyżką, następnie wrzuć pokruszone świeże drożdże.
    Wsyp cukier i wlej ciepłą, ale nie gorąca wodę, na boki miski wsyp sól.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W tym czasie przygotuj masełko ziołowe.
    Do miękkiego masła wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp sól i ulubione zioła.
    Całość dokładnie wymieszaj łyżka i odstaw na bok.
    Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
    U nas było dziś tak ciepło, że ciasto było porządnie wyrośnięte już przed upływem godziny.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt grubości 4 – 5 mm.
    Ciasto posmaruj masełkiem czosnkowo – ziołowym, następnie potnij w paski szerokości ok. 5 cm.
    Każdy pasek składaj jak harmonijkę i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Szczegółową instrukcję z wykonania krok po kroku znajdziesz tu, (klik).
    Tak przygotowaną tortownicę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C.
    Piecz bez termo obiegu, na funkcji góra – dół przez 40 min.
    Chlebek po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia.
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Wykonanie córki mojej koleżanki – Małgosia 11 lat, brawo!!! Super wyszło 🙂
    Dziękuje za apetyczne foto, czekam z niecierpliwością na kolejne, udanych wypieków Małgosiu.

Instrukcja na filmie

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
63 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

super pomysł na chlebek do dań z grilla czy ogniska, musze kiedys takowy popełnić;)

Małgorzata

Smarowałaś czymś chlebek od góry że wyszedł taki rumiany ładny

Monia

Ja robię do tego chlebka masło z czosnkiem i musztarda francuską,przyprawiam sola

Ewelina

Super przepis. Chlebek wyszedł przepyszny. Co prawda nie jest to pierwszy mój chlebek ale i ten wyszedł rewelacyjnie. Polecam bo palce lizać.

Ania

Dziś upiekłam ten chlebek i jestem zachwycona, mąż wręcz pieje! Świetny jest zarówno smak, jak i forma chlebka – dzieli się bez przeszkód, bez krojenia i grzebania jak w przypadku takich chlebków z keksówki. Dziękuję za przepis i wszystkiego dobrego!

Sylwia

A drożdże instant czy można dodać? Jaka ilość?

Patrycja

Super chleb, wczoraj go z córką upiekłyśmy na zakończenie warsztatów ziolowych🙂

Monika

Pyszny i łatwy. Wczoraj zrobiłam dla Rodziny, dzisiaj zarobiłam podwójną porcje i Sąsiedzi piszą peany na cześć chlebka esemesami;)

Ania

A czy można jakoś go zrobić wcześniej? Ułożyć w tortownicy i upiec po jakimś czasie?

Marta

Pyszny, pierwszy raz dziś z synem robiliśmy, będzie często gościł:) czas pieczenia u mnie 30 min i rumiany piękny

Ilona

Czy można zamiast mąki pszennej użyć maki ziemniaczanej (skrobii)?

Nina

Chlebek wyszedł pyszny! Zapisuję przepis 🙂
Tylko nie wiem dlaczego wypłynęło mi masķo przez szpary blaszki (odpinana obręcz). Nie wie Pani co zrobiłam nie tak?

Paulina

Ja tez przed chwila pieklam i to samo sie stalo. To chyba wina papieru,ze nie byl ulozony do gory tortownicy tylko wylozony na samo dno.

Agnieszka

Właśnie zrobiłam. Przepis super !

Katarzyna

Chlebek Boski !!! super smakuje z wiejska kiełbaska Polecam! Przepis łatwy i wychodzi potrawa przepyszna

Diana

Chlebek z przepisu wychodzi przepyszny! Mam pytanie – czy mogę przygotować wszystko wieczorem (ułożyć już w foremce posmarowany), a na noc włożyć do lodówki I upiec dopiero rano? Czy lepiej żeby samo ciasto dać do lodówki?

Anna

Czytelny przepis. Chlebem nieziemsko pyszny☺️

Ewelina

Witam.
Ile czasu w piekarniku i na jaką temperaturę z podwójnej porcji?

Oliwier

przepyszny chlebek dziękuje za przepis

Ewa

Dzień dobry,
zastanawiam się, czy można zagnieść ciasto późnym wieczorem i pozostawić do wyrośnięcia na całą noc a rano wykonać resztę kroków?
chcialabym przygotować ten chlebek na śniadanie wielkanocne i zależy mi ma tym
aby był świeżo upieczony, bez No lecznicami pobudki o 4 rano 🙂

Kati

Dziś zrobiłam z tego przepisu, rewelka!

Ela

Chlebek rewelacja niebo w gębie u mnie rodzina objeść się nie może a moja mama zażyczyła sobie chlebek w prezencie urodznieym

Fela

Właśnie czekam aż ciasto wyrośnie i biorę się do dzieła. Mam nadzieję, że wyjdzie 🤞

Daria

A co jeśli upiekę na termoobiegu?

Wiktoria

Pyszny chlebek, robiłam pierwszy raz! Aromatyczny, stworzony do dzielenia

Iwona

Chlebek zrobił u nas furorę, tylko masełko bardziej paprykowe robimy 🙂

Po prostu pycha

Uwielbiam taki chlebek ❤️ Chociaż u mnie mąż zawsze się popiecze, bo nie potrafi chwili odczekać 😂

Luiza

A mi wyszedl jakby bez smaku. Czuć same drożdże. :/
Dodam ,że się upiekł ładnie,ale bez smaku a raczej o smaku drożdży.
Nie wiem o co chodzi.

Monika

Lubię takie pieczywo. Na pewno będzie mi smakować.

Anna

Pyszne pieczywo i świetnie wygląda 😍😀

Agnieszka

Uwielbiam chlebki czosnkowe, ale nigdy nie próbowałam rwanych. Twoja wersja wygląda przepysznie, muszę spróbować.

Kasia

Idealny przepis na piknik! Czosnek i zioła to świetne połączenie.

Marzynia

Te „zwoje” są nie tylko apetyczne, ale i po prostu ładne 🙂

Aneta

Na pewno smaczny. Sama takiego nigdy nie piekłam.

Milena

Chętnie wypróbuję przepis. Chlebek wygląda pysznie.

Agnieszka

Przepis rewelacja! Piekłam i za każdym razem wszystkim bardzo smakuje. Dzięki za ten przepis. :))

Asia z mTower

dziękuję za super przepis 🙂

Monika

Taki chlebek musi być pyszny. Lubię takie pieczywo.

Malma

am już przygotowane wszystkie niezbędne składniki, a dzięki odpowiednim akcesoriom AGD, takim jak mikser planetarny, wyrabianie ciasta będzie szybkie i przyjemne. Na pewno prześlę zdjęcie, gdy tylko uda mi się go upiec. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za inspirację!