Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy

Słodko Słodka
2 komentarze
Uwielbiam czosnek i bardzo lubię chlebek czosnkowo – ziołowy, rwany chlebek czosnkowo – ziołowy robiłam pierwszy raz, przepis przypadł nam do gustu i smaku, więc puszczam dalej kto jeszcze nie zna. Idealna imprezowa przekąska, świetnie sprawdzi się na grilla, piknik. U nas dzisiaj akurat gościł do kiełbaski z ogniska, są wakacje, więc większość czasu jeśli pogoda oczywiście pozwala spędzamy w ogródku.
Przygotowanie 20 mins
Gotowanie 40 mins
Czas całkowity 1 hr
Ilość porcji 1 tortownica
Jak wykonać przepis na – Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy

Potrzebne składniki
  

Tortownica 24 cm

  • 600 g mąki pszennej luksusowej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej, ale nie gorącej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Masło czosnkowo – ziołowe

  • 150 g miękkiego masła
  • 1 pęczek natki pietruszki - mały
  • 4 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki soli
  • ulubione zioła - dałam po ⅓ łyżeczki bazylii, oregano i rozmarynu

Sposób wykonania

  • Do miski przesiej przez sitko mąkę i zrób dołek łyżką, następnie wrzuć pokruszone świeże drożdże.
    Wsyp cukier i wlej ciepłą, ale nie gorąca wodę, na boki miski wsyp sól.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować.
    W tym czasie przygotuj masełko ziołowe.
    Do miękkiego masła wrzuć posiekaną drobno natkę pietruszki, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, wsyp sól i ulubione zioła.
    Całość dokładnie wymieszaj łyżka i odstaw na bok.
    Gdy drożdże zaczną pracować, wlej olej i wyrób ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera.
    Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera.
    Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz.
    U nas było dziś tak ciepło, że ciasto było porządnie wyrośnięte już przed upływem godziny.
    Wyrośnięte ciasto wyjmij na blat delikatnie podsypany mąką, krótko wyrób i rozwałkuj na prostokąt grubości 4 – 5 mm.
    Ciasto posmaruj masełkiem czosnkowo – ziołowym, następnie potnij w paski szerokości ok. 5 cm.
    Każdy pasek składaj jak harmonijkę i układaj w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Szczegółową instrukcję z wykonania krok po kroku znajdziesz tu, (klik).
    Tak przygotowaną tortownicę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 190 °C.
    Piecz bez termo obiegu, na funkcji góra – dół przez 40 min.
    Chlebek po wyjęciu z piekarnika odstaw do przestygnięcia.
    Smacznego!!!

W Waszym wykonaniu

  • Wykonanie córki mojej koleżanki – Małgosia 11 lat, brawo!!! Super wyszło 🙂
    Dziękuje za apetyczne foto, czekam z niecierpliwością na kolejne, udanych wypieków Małgosiu.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Rwany chlebek czosnkowo – ziołowy wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Monika

super pomysł na chlebek do dań z grilla czy ogniska, musze kiedys takowy popełnić;)

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności i cookies