2,7K
Jak wykonać przepis na – Ryba po grecku
Ryba po grecku niewiele z Grecją ma wspólnego, są to usmażone kawałki białej ryby w aromatycznych duszonych warzywach, danie szczególnie cenione w Święta Bożego Narodzenia. Tradycyjna potrawa wigilijna z mojego domu. Można ją również podawać w trakcie roku na ciepło np. z ryżem, ale u nas jednak najlepiej smakuje podana do kolacji wigilijnej i zawsze kojarzy się nam ze świętami. Raczej nie robię takiej ryby w trakcie roku, ale za to zjadamy ze smakiem w Wigilię. W zeszłym roku przygotowałam taką rybkę z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się mintaj, morszczuk czy miruna. Jeśli lubicie ryby polecam również przygotować salaterkę ryby po japońsku.
Potrzebne składniki
- 1 kg fileta z dorsza - lub innej ulubionej białej ryby
- ulubiona przyprawa do ryby - opcjonalnie
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 1 seler - średniej wielkości
- 1 cebula - duża
- 0,5 pora - opcjonalnie
- 0,5 szkl. wody - 1 szkl. = 250 ml
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 listki laurowe (liść laurowy kupisz w sklepie Delikatesy z Natury)
- 3 kulki ziela angielskiego
- sól i pieprz prawdziwy mielony - do smaku
Dodatkowo:
- mąka do obtoczenia ryby
- olej do smażenia
Sposób wykonania
- Rybę kupuje zawsze prędzej, żeby nie stać w gigantycznych kolejkach przed świętami, także u mnie to danie przygotowuje z ryby mrożonej.
- Filet dorsza pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do ryb – ja jeszcze lubię przyprawę do ryby, daje wtedy mniej soli.Przyprawioną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
- Warzywa obrać i opłukać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 2 łyżkach oleju do zarumienienia, dodać starte warzywa, podlać pół szkl. wody lub bulionu, dodać listki i ziele, dusić pod przykryciem do miękkości. Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy i gotować ok. 5 min. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
- Rybę i ciepłe warzywa układać warstwami na półmisku, ryba – warstwa warzyw itd.
- Po wystygnięciu przykryć półmisek folią spożywczą i włożyć do lodówki.
- Ryba najlepsza jest gdy smaki się przegryzą.
- Do przygotowania ryby po grecku możesz użyć ryby świeżej jak i mrożonej.
- Taką rybę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.
Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryba po grecku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.
o, to nie jest mój faworyt 😉
Ja robię przeważnie tylko na Wigilię 😉
bardzo lubię taką rybę
U nas raz do roku 🙂
Uwielbiam! I na ciepło i na zimno!
My raczej mało ryby jemy w trakcie roku, staram się wprowadzać, ale chłopaki wolą konkrety, ale taką rybkę na Wigilię wszyscy zawsze jemy ze smakiem 🙂
Dawno nie jadłam ryby po grecku. Pyszności.
W Wigilię smakuje zawsze najlepiej 🙂
Robię bardzo podobnie, pyszna jest. 😊
Smaczna to prawda, u mnie w domu najlepiej nam smakuje podana na kolacje wigilijną 🙂
U nas w Wigilię ryba po grecku jest obowiązkowa! Wszyscy ją uwielbiamy 🙂
U mnie też jeśli ryba to tylko po grecku w Wigilię.
Nie jestem fanką ryby po grecku, ale tak jak wszystkie wigilijne potrawy raz w roku mi smakuje 🙂
Ja też nie jestem wielką fanką, ale na Wigilię pozycja obowiązkowa.