Ryba po grecku niewiele z Grecją ma wspólnego, są to usmażone kawałki białej ryby w aromatycznych duszonych warzywach, danie szczególnie cenione w Święta Bożego Narodzenia. Tradycyjna potrawa wigilijna z mojego domu. Można ją również podawać w trakcie roku na ciepło np. z ryżem, ale u nas jednak najlepiej smakuje podana do kolacji wigilijnej i zawsze kojarzy się nam ze świętami. Raczej nie robię takiej ryby w trakcie roku, ale za to zjadamy ze smakiem w Wigilię. W zeszłym roku przygotowałam taką rybkę z dorsza, ale świetnie też sprawdzi się mintaj, morszczuk czy miruna. Jeśli lubicie ryby polecam również przygotować salaterkę ryby po japońsku.
Przygotowanie 20 minuty
Gotowanie 20 minuty
Czas całkowity 40 minuty
Ilość porcji 1 salaterka
Jak wykonać przepis na – Ryba po grecku

Potrzebne składniki
  

  • 1 kg fileta z dorsza - lub innej ulubionej białej ryby
  • ulubiona przyprawa do ryby - opcjonalnie
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 seler - średniej wielkości
  • 1 cebula - duża
  • 0,5 pora - opcjonalnie
  • 0,5 szkl. wody - 1 szkl. = 250 ml
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 3 listki laurowe (liść laurowy kupisz w sklepie Delikatesy z Natury)
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • sól i pieprz prawdziwy mielony - do smaku

Dodatkowo:

  • mąka do obtoczenia ryby
  • olej do smażenia

Sposób wykonania

  • Rybę kupuje zawsze prędzej, żeby nie stać w gigantycznych kolejkach przed świętami, także u mnie to danie przygotowuje z ryby mrożonej.
  • Filet dorsza pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem oraz ulubioną przyprawą do ryb – ja jeszcze lubię przyprawę do ryby, daje wtedy mniej soli.
    Przyprawioną rybę obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
  • Warzywa obrać i opłukać, następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
    Cebulę pokroić w piórka i podsmażyć na 2 łyżkach oleju do zarumienienia, dodać starte warzywa, podlać pół szkl. wody lub bulionu, dodać listki i ziele, dusić pod przykryciem do miękkości.
    Gdy warzywa zmiękną dodać przecier pomidorowy i gotować ok. 5 min.
    Doprawić solą i pieprzem do smaku.
  • Rybę i ciepłe warzywa układać warstwami na półmisku, ryba – warstwa warzyw itd.
  • Po wystygnięciu przykryć półmisek folią spożywczą i włożyć do lodówki.
  • Ryba najlepsza jest gdy smaki się przegryzą. 
  • Do przygotowania ryby po grecku możesz użyć ryby świeżej jak i mrożonej.
  • Taką rybę możesz przechowywać w lodówce do 4 dni.

Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Ryba po grecku wg. mojej propozycji, prześlij mi zdjęcie, będzie mi bardzo miło. Chętnie dodam je do wpisu. Pozdrawiam Joanna.

Zobacz również

Subscribe
Powiadom o
guest
14 komentarzy
najstarszy
najnowszy
Inline Feedbacks
View all comments
Pola

o, to nie jest mój faworyt 😉

iza

bardzo lubię taką rybę

Kasia

Uwielbiam! I na ciepło i na zimno!

Wioleta Sadowska

Dawno nie jadłam ryby po grecku. Pyszności.

Beata M.

Robię bardzo podobnie, pyszna jest. 😊

Monika

U nas w Wigilię ryba po grecku jest obowiązkowa! Wszyscy ją uwielbiamy 🙂

Magda

Nie jestem fanką ryby po grecku, ale tak jak wszystkie wigilijne potrawy raz w roku mi smakuje 🙂